Este cunoscuta si considerata drept cea mai veche locuinta din Bucuresti, fiind construita in a doua jumatate a secolului al 18-lea, intre anii 1750-1760, dar pentru care nu se stie cu certitudine cine i-a fost primul proprietar.

Casa Melik, devenita Muzeul National Theodor Pallady, este situata pe strada Spatarului nr. 22, in zona Armeneasca din Capitala, fiind atestata drept cea mai veche locuinta civila din Bucuresti.

Povestea spune ca la inceputul anilor 1800, mostenitorii proiectului au vandut casa pentru 1.400 de taleri, o suma destul de importanta in acea perioara, actuala locuinta revenind negustorului armean Kevork Nazaretoglu, unul dintre instaritii vremurilor. In anul 1822, Casa Melik a trecut printr-un prim proces de renovare, in care au fost realizate mici schimbari in interior, fara sa se intervina si la exteriorul cladirii.

Ferita de ochii lumii, deseori trecand pe langa ea fara sa i se acorde foarte multa importanta, Casa Melik te intampina cu o gradina superba care in anotimpul cald iti taie rasuflarea cu multitudinea de trandafiri care infrumuseteaza spatiul. Actualul Muzeu National Theodor Pallady este un proiect reprezentantiv al arhitecturii traditionale romanesti, mai ales datorita cerdacului din lemn inchis cu geamuri, a scarii interioare tot din lemn, dar si a acoperisului cu streasina.

Poate fi considerata o adevarata capodopera arhitecturala romaneasca, iar modul in care a fost intretinuta pana in prezent ii creste si mai mult valoarea.

Casa poarta in momentul de fata numele celui mai important proprietar al ei, Iacob Melik, un sustinator al actiunilor revolutionare de la 1848 si autor al lucrarii L’Orient devant L’Occident, cel care s-a ocupat de renovarea casei in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, pastrandu-i stilul original.

Cea mai recenta renovare a proiectului din centrul Bucurestiului a avut loc in anul 2009. Muzeul Theodor Pallady s-a redeschis, astfel, dupa aproximativ sase luni in care a fost inchis pentru lucrari de reamenajare si de restaurare a operelor de arta.

In anul 1948, Iacob Melik pleaca in exil si se intoarce in Romania noua ani mai tarziu, cand se hotaraste sa isi recupereze proprietatea si in care se muta cu sotia sa. Dupa moartea acestora, din lipsa de mostenitori directi, casa devine azil pentru femeile armene sarace.

Muzeul adaposteste astazi colectia sotilor Serafina si Gheorghe Raut, in cadrul careia se evidentiaza cateva remarcabile panze semnate de Theodor Pallady, precum si un fond important de peste 800 de desene si gravuri ale marelui pictor roman, reprezentative pentru perioada lui pariziana. Acestea sunt expuse periodic in serii tematice.

Gheorghe Raut, director al filialei Bancii Marmorosch Blank din Paris si cunoscut colectionar de arta, a fost prietenul si admiratorul lui Theodor Pallady, pe care l-a gazduit in locuinta lui din Place Dauphine nr.12. Dupa intoarcerea artistului in Romania, Raut i-a pastrat desenele si picturile din atelier, pe care le-a donat Statului roman la sfarsitul anilor ‘60, impreuna cu propria colectie de arta.

Alaturi de lucrarile lui Pallady, colectia sotilor Raut prezinta pictura europeana din secolele XVI-XIX (franceza - Lubin Baugin, Edmond Aman Jean, Carolus Duran, olandeza - Jan van de Capelle, engleza, spaniola, romaneasca), sculptura antica greco-romana, egipteana, indiana, dar si sculptura renascentista italiana si franceza, textile, piese de mobilier, ceramica orientala si alte obiecte de arta decorativa, totul intr-un ansamblu complex si heteroclit. Prin diversitatea ei, colectia intregeste sugestiv perspectiva asupra colectionismului romanesc si european de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea.

Casa Melik este una dintre cele mai vechi cladiri civile din Bucuresti, spatiu care prezinta planimetrie de casa boiereasca cu influente ale arhitecturii vernaculare.

Proiectul este astazi cunoscut si sub numele de Muzeul Theodor Pallady la dorinta sotilor Raut, care au vrut, din admiratie si respect pentru celebrul pictor, cladirea sa ii poarte numele.

Sursa foto: MNAR / Muzeul Theodor Pallady

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri