De cate ori nu s-a intamplat sa treceti pe langa santiere ale unor proiecte aflate in constructie si ati vazut muncitori care depun o munca asidua de dimineata pana seara, iar in verile toride petrec ore in sir in soare.

Ei bine, exista o veste buna si pentru aceastia, dupa ce o echipa de studenti de la o universitate din Hong Kong a proiectat designul si a creat materialul care ofera confort si respirabilitate maxima in conditii intense de lucru, asa cum se intampla pe santierele din toata lumea, noteaza presa internationala.

Este vorba despre un echipament complet pentru constructori, format dintr-un tricou si pantaloni, dintr-un material care confera o respirabilitate crescuta si face ca activitatea pe santier sa devina, de ce nu, mult mai placuta.

Nu mai putin de 20.000 de astfel de uniforme au fost create pana in prezent de catre echipa de studenti din Hong Kong, iar incepand din toamna acestui an toti muncitorii care vor lucra la proiecte derulate de stat vor beneficia de aceste noi solutii.

In perioada calda si cu un nivel crescut de umiditate, Hong Kong, stat situat in zona subtropicala a coastei de Sud din China, intr-o regiune extrem de bine urbanizata, muncitorii sunt de cele mai multe ori afectati de caldurile dogoritoare care conduc inclusiv la probleme grave de sanatate sau incidente nedorite pe santier.

Noua uniforma de lucru dezvoltata de catre studentii din Hong Kong utilizeaza o serie de materiale si tehnologii asa cum este cazul Coolmax si Nano-tex, care confera un grad ridicat de confort, o respirabilitate sporita si sunt adaptate dupa nevoile muncitorilor de pe santiere – avand dungi reflectorizante dintr-un material poros care nu sacrifica in niciun fel permeabilitatea si nu compromite vizibilitatea in intuneric.

Designul si procesul de productie au fost terminate la finele anului 2013, pentru ca la debutul anului 2014 mai multi muncitori sa utilizeze aceste noi solutii pentru a impartasi din experienta de lucru pe care au avut-o cu noile uniforme. Rezultatul a aratat o imbunatatire considerabila, in conditiile in care nivelul de transpiratie a scazut cu aproape 20 de procente, iar sudoarea din timpul activitatii intense s-a redus cu aproape 30%.

Interesat de urmarit va fi daca aceasta noua solutie dezvoltata in Hong Kong va fi adoptata si de marile companii care ofera solutii de protectie si de lucru pe santierele din intreaga lume.

Trebuie sa tinem cont de doua lucruri: incalzirea globala isi spune cuvantul, iar pe santierele din Romania, de exemplu, temperaturile de lucru in aer liber, la sol, in timpul verii, depasesc cu usurinta 50 de grade Celsius.

Sursa foto: GCR

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri