Anul trecut a fost cel mai bun an pentru piata imobiliara, cu 11.000 de unitati finalizate in Bucuresti si imprejurimi, acesta fiind al doilea an consecutiv in care a fost depasit varful dinaintea crizei. In acest an urmeaza sa fie finalizate circa 14.000 de unitati in Bucuresti, o surpriza placuta in ceea ce priveste oferta de locuinte fiind zona centrala si semi-centrala, dar si nordul Capitalei, a declarat Gabriel Voicu, directorul diviziei New Homes din cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania, in cadrul conferintei ReConstruct, organizata de wall-street.ro, in parteneriat cu Imobiliare.ro, Wienerberger si Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Voicu precizeaza ca 2015 a fost un an bun atat din perspectiva numarului de tranzactii, cat si a numarului de unitati finalizate, care a crescut cu 10,4% fata de 2014. El a precizat ca, in conditii normale de piata, vor fi finalizate circa 14.000 de unitati in Bucuresti, rata de absorbtie fiind undeva la 75%.

"Nu dureaza mai mult de 9 luni dupa finalizare pentru ca unitatile sa se vanda integral", a subliniat Gabriel Voicu.

In ceea ce priveste preturile ofertelor de locuinta, cea mai mare proportie din piata este reprezentata de mass-market, care are o pondere de 51% la nivelul Bucurestiului, in timp ce 15% este zona de varf. In ceea ce priveste low-market-ul, sunt circa 2.000 de unitati care vor fi livrate pana la sfarsitul acestui an, in timp ce in middle-market sunt circa 4.000 de unitati.

"Este un lucru trist ca aceste unitati din zona de low-market isi gasesc clienti, desi au mari carente. Motivul pentru care isi gasesc clienti este exclusiv pretul", spune oficialul Coldwell Banker.

Voicu estimeaza ca in 2016 va fi inregistrata o crestere a zonei de middle, pentru ca persoanele care lucreaza in zona de nord a Capitalei, care au accesat in trecut un credit Prima Casa, se uita acum sa faca un upgrade, pe masura ce veniturile si pretentiile acestora au crescut.

Chiar si la un nivel de 14.000 de unitati livrate pana la sfarsitul anului, ne vor trebui 60 de ani pentru a innoi stocul de locuinte actuale

In ceea ce priveste zonele cele mai efervescente in 2015, oficialul Coldwell Banker a remarcat o crestere importanta a nordului si a segmentului central si semi-central. "Zona de nord este foarte ofertanta din punct de vedere al terenurilor, fiind foarte multe disponibile in Sisesti sau Barbu Vacarescu. Probabil ca o sa vedem o crestere si a Estului, zona Theodor Pallady, pentru ca sunt multe terenuri nedezvoltate, iar accesul la mijloace de transport este facil", mentioneaza Gabriel Voicu.

De ce 2015 a fost cel mai bun an in rezidential

Voicu precizeaza ca indicele de accesibilitate a achizitiei unei locuite este unul dintre cei mai importanti factori care au dus la cresterea pietei rezidentiale in 2015, dar si accesibilitatea finantarii cantareste mult.

Conform indicelui Coldwell Banker, daca inainte de criza un consumator avea nevoie de 32,8 ani pentru a-si achizitiona o locuinta, astazi vorbim de mai putin de 10 ani. "Locuintele sunt mult mai accesibile, luand in considerare pretul si salariul mediu net. Acest indice este unul din motivele pentru care am asistat la o crestere a pietei", a subliniat Voicu.

De asemenea, el mentioneaza ca ne aflam la un minim istoric in ceea ce priveste dobanzile la credite, iar piata imobiliara este acum sanatoasa. "Daca ne raportam la anii dinainte de criza, cumparatorii din piata erau 80% investitori speculativi, iar astazi doar 10% din piata este reprezentata de investitori, si foarte rar acestia mai sunt speculativi. 90% din piata este a consumatorilor", a declarat Gabriel Voicu la conferinta ReConstruct.

Cum arata oferta in provincie

Reprezentantul Coldwell Banker a facut un scurt rezumat al situatiei ofertei de unitati locative si in cele mai importante orase din tara:

  • Cluj: 2300 unitati finalizate in 2016, cu rata de absorbtie spre 90%. Unul din motive este ca au crescut foarte mult investiile corporatiilor si sunt aproximativ 25.000 de corporatisti cu venituri comparabile cu cele din Bucuresti.
  • Brasov – 1750 de unitati locative.
  • Constanta – 2000 de unitati locative, cu rata de absorbtie mare, fiind si o zona favorabila achizitiilor pentru investitii.
  • Sibiu – 1800 de unitati locative – datorita cresterii investitiilor din zona industriala si, implicit, a cererii pentru locuinte.

Sursa foto: Udrescu Ovidiu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri