O echipa de studenti din cadrul Universitatii Tehnice de Constructii din Bucuresti planuieste sa construiasca in Romania primele case cu ajutorul unei imprimante 3D, o tehnologie folosita deja in mai multe proiecte ambitioase pe pietele din Asia, dar si din Africa.

In cadrul evenimentului (Re)Construct, organizat de catre wall-street.ro in parteneriat cu Coldwell Banker, Imobiliare.ro si Wienerberger, Cezar – Alexandru Vladut (foto mai jos), absolvent si asistent ing. in cadrul UTCB, sustine ca se asteapta in urmatorii ani sa ajungem sa construim la nivel local prin intermediul unor imprimante 3D gigant care sa reuseasca sa ridice o casa in mai putin de o zi.

"Analizam aceasta inovatie in domeniu constructiilor, care a devenit tot mai populara pe anumite piete, asa cum este cazul celei din China. Costurile constructiei prin intermediul unei imprimante 3D sunt foarte scazute, deoarece sunt eliminate o mare parte din cheltuielile cu manopera, iar viteza de executie este destul de ridicata. In China, de exemplu, a fost realizat inclusiv un ansamblu de birouri de patru etaje in mai putin de 3 zile”, a declarat Cezar - Alexandru Vladut, tanarul absolvent al Universitatii Tehnice de Constructii care momentan cauta finantare pentru o posibila dezvoltare la nivel local a unei astfel de inovatii.

Tehnologia de imprimare 3D este vazuta de multi experti din piata drept viitorul in sectorul constructiilor, iar acelasi lucru il sustine si tanarul specialist in domeniu, care apreciaza ca intregul proces de urbanizare al tarii va conduce la o cerere crescuta de solutii care sa eficientizeze la maximum procesul de dezvoltare al unei case.

Imprimarea 3D este o tehnologie activa unde obiectele sunt realizate prin suprapunerea mai multor straturi de material. Aceasta tehnologie a fost brevetata pentru prima data in 1984 si apartine lui Charles Hull. De atunci, aceasta tehnologie s-a dezvoltat si au fost create mai multe echipamente de imprimare 3D, care in momentul de fata sunt utilizate cu precadere in proiecte din Asia.

In ceea ce priveste aplicarea acestor solutii si la nivel local, tanarul specialist in domeniul constructiilor apreciaza ca mai intai trebuie vazut daca putem utiliza in Romania aceasta tehnologie.

“Trebuie sa definim destinatia imprimantei: cladiri sau elemente arhitecturale. Apoi trebuie sa decidem ce materiale dorim sa utilizam. Nu in ultimul rand trebuie sa definim si caracteristicile acestei imprimante 3D cu privire la dimensiuni si capabilitati. Un investitor ar putea oricand sa cumpere o astfel de imprimanta dar nu cunoastem care ar fi capabilitatile acesteia in zona seismica a Romaniei", a mai aratat Cezar – Alexandru Vladut.

Cum arata primele locuinte construite cu ajutorul unei imprimante 3D

O companie din China a reusit sa finalizeze cu succes constructia unei locuinte cu patru niveluri si parter si o vila de 1.100 metri patrati cu ajutorul unei imprimante 3D gigant.

Compania WinSun sustine ca a demarat in primavara anului 2014 constructia a 10 case pe care a reusit sa le finalizeze in numai 24 de ore, utilizand o imprimanta 3D care foloseste diferite tipuri de materiale pentru constructii, insa acum compania si-a demonstrat eficienta tehnologica prin dezvoltarea proiectului unei vile de 1.100 de metri patrati, cu elemente decorative la interior.

Pentru dezvoltarea proiectului, WinSun lucreaza la imbunatatirea tehnologiei de peste 10 ani. Compania a folosit o imprimanta care masoara 6,6 metri inaltime, 10 metri latime si circa 40 de metri lungime. Partile structurale ale imprimantei au fost asamblate pe locul dezvoltarii viitorului spatiu de lucru.

Utilizarea unei imprimante 3D scade cu pana la 80% costul cu mana de lucru

Din estimarile specialistilor, utilizarea unei astfel de imprimante gigant folosita in constructii, salveaza intre 30 si 60% din costul materialelor risipite, intre 50 si 70% o reducere a costului de productie si intre 50 si 80% o reducere a costului cu mana de lucru. Cu totul, costul total al proiectului se ridica la circa 160.000 de dolari.

Acesta se pare ca este viitorul in domeniul constructiilor. Practic prin utilizarea de materiale reciclate, viitoarele cladiri construite prin intermediul imprimantelor 3D vor scadea drastic consumul de materiale de constructii, ceea ce va face ca atat mediul sa fie protejat, dar si costul efectiv sa fie mult mai accesibil.

Sursa foto: Udrescu Ovidiu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri