Piata rezidentiala si-a revenit dupa criza imobiliara doar ajutata de existenta programului Prima Casa, influenta vizibila si la ultimele targuri imobiliare din Capitala, unde peste 70% dintre ofertele expuse se incadrau in program, desi in 2016 a adus plafoane mai mici si restrictii mai mari.

Anul 2016 a debutat chiar cu o crestere ridicata a achizitiilor realizate prin Prima Casa, in contextul discutiilor pe marginea Legii Darii in Plata, si cu o usoara majorare a preturilor in unele piete regionale, in contextul unei oferte relativ reduse. Doar in 2015 au fost acordate aproximativ 139.000 de credite programul Prima Casa. Imbunatatirea conditiilor de creditare, prin reducerile succesive ale dobanzilor bancare si a dobanzii de politica monetara, care influenteaza direct costurile finantarilor prin programul Prima Casa, si cresterea salariilor, atat in mediul privat cat si in companiile de stat, s-au concretizat intr-un numar tot mai mare de persoane pentru care cumpararea unei locuinte noi a devenit accesibila.

Dar, ministrul finantelor Anca Dragu a declarat recent ca o prelungire a programului "poate nu ar fi oportuna in aceleasi conditii", iar motivele care ar putea inclina impotriva continuarii programului Prima Casa sunt legate de o crestere accelerata a creditului in afara programului si o lichiditate foarte buna in banci, care "nu ar mai necesita atata sprijin din partea statului".

Cu toate acestea, cea mai mare pondere a tranzactiilor sunt incheiate in continuare prin Prima Casa, care ofera ca principal avantaj valoarea redusa a avansului, iar trendul observat in special in ceea ce priveste constructiile noi merge de cativa ani pe conditiile impuse de Prima Casa.

Drept exemplu, in iunie 2009, programul Prima Casa incetineste brusc ritmul de scadere a preturilor si le aliniaza la nivelul de 60.000 euro pentru apartamentele cu 2 si 3 camere, potrivit de statisticilor Imobiliare.ro, prezentate in cadrul conferintei (Re)Construct.

Este, intr-adevar, o piata de sustinuta de Prima Casa, dar care a reactionat uneeri usor fortat si a impins uneori investitiile realizate in calitatea constructiilor in jos, pentru incadrarea in cerintele programului de preturi si mentinerea unui profit relevant. Ca urmare, Prima Casa a generat si schimbari importante in ceea ce priveste compartimentarea pe camere a ansamblurilor de apartamente noi din Capitala, potrivit analizei Imobiliare.ro.

Astfel, Prima Casa, pe langa sustinerea pietei rezidentiale, a favorizat si un proces masiv de urbanizare. Ce a insemnat urbanizarea pentru constructiile rezidentiale? Un numar mult mai mare de apartamente, dar unitati rezidentiale mai mici, mai adecvate pentru nevoile ocupantilor lor, ceea ce a insemnat, de asemenea, nu intotdeauna si produse cu cel mai bun confort.

Sursa foto: Alexander Raths / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri