Piata rezidentiala a fost tot mai efervescenta in ultimii doi ani, atat din punct de vedere al tranzactiilor, cat si al preturilor la locuinte. Din aceasta privinta, Bucurestiul a reprezentat un punct de atractie al investitiilor, dar in toate marile orase din tara se afla in dezvoltare proiecte rezidentiale, mai mici, realizate de companii de dimensiuni reduse sau de grupuri de persoane fizice, cat si proiecte dezvoltate de companii de renume. Exista, astfel, multe orase din Romania pe care le-am putea trece in categoria "hot spot" pe harta imobiliara.

"In 2016 optimismul din piata rezidentiala pare sa fii crescut, culminand cu intrarea in piata din Bucuresti a Ikea, prin grupul Vastint, care urmeaza sa dezvolte pe 48 de hectare cel mai mare proiect mixt din perioada post-comunista, cu o investitie totala estimata la peste un miliard de euro", arata Razvan Cuc, director regional Re/Max Romania. In opinia sa, cererea este ridicata si numarul mare de locuinte va fi usor absorbit de piata.

Citeste si: In Cosmopolis mai sunt 60 ha nedezvoltate

Dar, pe masura ce piata rezidentiala din Capitala si imprejurimi isi continua elanul din ultimii ani, exista si alte orase din Romania ce dau semne de crestere si care vor prinde avant in urmatorii ani. Compania de intermedieri imobiliare Re/Max a analizat, la solicitarea wall-street.ro, aceste orase pe care le evidentiaza drept "puncte fierbinti" ale dezvoltarilor imobiliare in urmatorii ani.

"Cluj-Napoca, Brasov si Timisoara sunt acele orase unde iau startul noi si noi proiecte imobiliare, iar piata se afla in crestere, mai ales in ultimii 3 ani. Exista insa si alte orase emergente, care dau semne ca in urmatorii ani se vor putea situa pe harta imobiliara din Romania", spune Razvan Cuc.

Tot mai multi dezvoltatori imobiliari isi fac simtita prezenta si in aceste orase, iar numarul de proiecte rezidentiale se afla intr-o continua ascensiune, clientii fiind tot mai interesati de alegerea unor locuinte noi. "Dezvoltatorii de talie medie pot sa mearga cu profituri medii anualizate de 25-30% sau si peste acest procent, insa sunt foarte multi parametri variabili care pot influenta rata de profit - de la durata de autorizare, termenul de executie, contractele negociate cu constructorul, pozitionarea in piata si strategia de vanzare, etc.", mai spune seful Re/Max.

Piata imobiliara din Cluj-Napoca

Cluj-Napoca

Lucian Milasan / Shutterstock.com

  • Piata imobiliara din Cluj-Napoca a evoluat pozitiv in ultimul an. Astfel, pe segmentul rezindential preturile au crescut cu circa 12% si, in acelasi timp, au fost livrate multe unitati locative noi in Cluj-Napoca, dar si in Floresti;
  • Pe segmentul de birouri se observa, de asemenea, o usoara crestere si multe suprafete noi livrate in piata, printre acestea numarandu-se The Office, City Business Center, Europa BC;
  • Si pe segmentul industrial se desfasoara o efervescenta, piata avand nevoie de centre logistice la standarde actuale;
  • In acest moment in Cluj-Napoca sunt foarte multe proiecte ale dezvoltatorilor locali. Printre acestea se numara: Platinia - zona Fabrica de Bere, Calea Manastur; Sofia Residence - zona Buna Ziua; Junior Residence - zona Marasti; Citadela - zona Manastur; Traian Residence - zona semicentrala / Traian;
  • Pe segmentul rezidential exista fioarte multe proiecte in "planseta", ramane de vazut cate se vor pune in opera si cate vor fi lansate cu adevarat in piata in 2016.
  • In privinta birourilor, nu exista proiecte noi in plan, ci doar extinderea / finalizarea celor mari demarate in anii anteriori: TheOffice, CBC, Liberty – care impreuna mai au de livrat peste 35.000 mp. In plus mai sunt in "plan" proiecte mixte ce includ si birouri pe amplasamentul vechilor fabrici Flacara (central) si Napochim.
  • Pretul mediu pe segmentul rezidential este in acest moment cel mai mare din tara - undeva in jur de 1.200 euro/mp, cu varfuri ce depasesc usor 1.500 euro/mp.
  • Pe segmentul de birouri preturile ajung pana la 14 euro/mp net, plus costuri administrative si scad in functie de locatie si facilitati.
  • Pe segmentul comercial preturile variaza in functie de locatie. Spre exemplu, stradal acestea sunt de circa 25-30 euro/mp.

Cum se vede piata imobiliara din Brasov

Brasov

Mirek Nowaczyk / Shutterstock.com

  • Potrivit analizei Re/Max se observa o crestere generala, insa pe segmente situatia arata astfel: rezidential - o crestere cu 10% pe segmentul apartamentelor vechi (au avut insa loc multe livrari noi in cartierul Tractorul); spatii de birouri - stagnare; comercial - deschiderea Coresi Mall; industrial- stagnare;
  • In acest moment, sunt in desfasurare foarte multe proiecte mici ale dezvoltatorilor locali, precum: Avantgarden 3 - o parte din apartamente sunt deja predate; Maurer Imobiliare - dezvoltare in cartier Tractorul si Bartolomeu - o mare parte din apartamente, predate; Coresi Apartments - in stadiul de preconstructie;
  • Pretul mediu pe segmentul rezidential este in jur de 800 euro/mp, cu varfuri ce depasesc 1.700 euro/mp;
  • Birouri - preturi care merg pana la 15 euro/mp net, plus costuri administrative si scad in functie de locatie si facilitati. Media preturilor este de 8 euro/mp;
  • Comercial - preturi care variaza in functie de locatie. De exemplu, 50 euro/mp stradal central, iar semicentral 10 euro/mp.

"Brasov este un hot spot si noi suntem prezenti acolo cu doua birouri Re/Max, fiind vorba de o piata foarte buna cu un potential de crestere - avand in vedere avantajele geografice si economice ale orasului. Deschiderea unui eventual aeroport sau a unei autostrazi ar aduce mari schimbari, insa asta ar fi valabil pentru multe ale orase din Romania", adauga Razvan Cuc.

Piata imobiliara din Timisoara

Timisoara

pavel dudek / Shutterstock

  • Preturile apartamentelor au inregistrat o crestere semnificativa in Timisoara in ultimele 12 luni, in medie cu 12%, cu mult mai mare decat in Bucuresti, de exemplu. Cele mai cautate locuinte fiind si aici cele cu 2 camere;
  • S-au livrat multe proiecte noi si altele sunt in constructie, multe dintre ele fiind in zonele adiacente Timisoarei - ca Dumbravita sau Giroda.

De asemenea, potrivit lui Razvan Cuc, urmatoarele orase in care se observa un potential de dezvoltare pe segmentul imobiliar sunt Ploiesti, Oradea, Pitesti, Arad, Sibiu si Bacau, zone pentru care Re/Max Romania estimeaza cresteri constante anuale de aproximativ 5% in urmatorii doi ani, atat in ceea ce priveste numarul de tranzactii, cat si preturile pentru locuinte.

Oradea - are o economie locala in mare dezvoltare in ultimii ani, o buna administratie care a schimbat in bine fata orasului, iar statul de poarta sper Occident ii confera in continuare avantaje. In plus, potentialul balnear al Felixului incepe sa para a fi exploatat tot mai eficient.

Arad - legarea cu autostrada de Ungaria, si de Timisoara totodata, i-a adus multe avantaje economice in ultimii ani, iar piata imobiliara e in curs de maturizare si aici.

Sibiu - un oras cu mari avantaje geografice, cu reputatie de oras turistic de top in Romania, cu aeroport international si industrie dezvoltata foarte puternic in ultimii ani, va avea in circa 2 ani un nou avantaj prin racordarea la autostrada spre Arad si Occident. Desi un oras mediu ca si dimensiune, doar 150.000 de locuitori, are multe dezvoltari imobiliare in executie si un potential economic si imobiliar in crestere, arata Re/Max.

Bacau - un concurent redutabil pentru Iasi, in Moldova, oras cu un spirit antreprenorial ridicat si o economie de top in regiune, are, de asemenea, un potential evident in sectorul imobiliar.

In Ploiesti, Oradea si Pitesti media de pret per metrul patrat variaza intre 700-800 euro, cele mai cautate tipuri de locuinte fiind apartamentele de 2 si 3 camere, in timp ce pe segmentele comerciale si office se remarca o usoara crestere a numarului de cereri.

Sursa foto: S-F / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri