Propunerea legislativa propune modificarea articolului 456 din Codul Fiscal, prin care ”nu se datoreaza impozit/taxa pe cladiri pentru cladirile, constructie noua, edificate de o societate sau o persoana fizica autorizata, in conditiile legii, exclusiv in scopul comercializarii, potrivit domeniului de activitate”.

Potrivit proiectului, ”scutirea de impozit opereaza de la data finalizarii constructiei, in conditiile legii, si pana la prima vanzare sau, dupa caz, pana la inceperea utlizarii, de catre constructor, sau a altei persoane, prin cedarea folosintei, cladirile fiind considerate marfa”.

Dupa prima vanzare, respectiv dupa inceperea utilizarii, se datoreaza impozitul pe cladire, conform Codului Fiscal in vigoare, mai mentioneaza propunerea legislativa.

Initiatorul precizeaza in expunerea de motive ca dezvoltatorul imobiliar este un producator de marfa, iar marfa sa o constituie unitatile locative destinate vanzarii, scopul fiind valorificarea acestor ocnstructii, fie prin vanzare, sau prin cedarea folosintei: leasing, inchiriere, comodat, etc.

Potrivit Codului Fiscal actual, la finalizarea constructiei, dezvoltatorul imobiliar trebuie sa inregistreze imobilul edificat la compartimentul de taxe si impozite, in vederea impozitarii, avand obligatia de a depune mai multe documente, printre care autorizatia de constructie, procesul verbal de receptie la finalizarea lucrarii, documente cadastrale, balante analitice, note contabile care arata valoarea cladirii, fise de cont, etc. Totodata, constructorul este obligat sa inregistreze constructiile obtinute, ca produse finite, respective marfa, potrivit obiectului de activutate autorizat, conform legii.

Serban Nicolae mai afirma ca, daca in cazul altor marfuri, impozitarea se realizeaza dupa valorificarea ( vanzarea) acestora, in cazul constructiilor imobiliare, aceasta impozitare se realizeaza imediat dupa finalizarea constructiei, chiar daca nu sunt comercializate, iar utilizarea acestora nu a inceput.

El atrage atentia ca, in perioada de virf a crizei imobiliare, cand lipsa de lichiditati a blocat majoritatea tranzactiilor, s-au inregistrat perioade de ani de zile intre momentul finalizarii constructiei si momentul vanzarii sau cedarii folosintei.

Citeste si:

Astfel, dincolo de pierderile comerciale firesti in cazul marfii detinute mult timp pes toc, pentru constructori se adauga pierderi banesti semnificative, prin obligarea la plata impozitului pe claduri, inainte de valorificarea produsului finit.

In aceste conditii, dezvoltatorii au doua variante, fie include sumele platite pe impozit in pretul de vanzare a imobilului, fie nu include aceste sume, in speranta deducerii acestyor cheltuieli in momentul vanzarii.Potrivit initiatorului, in ambele variante se produce o disfunctie comerciala, intr-un domeniu de activitate in care preocuparea si sprijinul autoritatilor trebuie sa se manifeste constant.

Serban Nicolae mai afirma ca, prin initiativa legislativa, sumele ”apparent” pierdute de comunitate, prin eliminarea acestui impozit pe cladirile noi se vor recupera prin efectul stimulativ al masurii propuse, dezvoltatorii imobiliari fiind incurajati, astfel, sa investeasca in realizarea de constructii noi si diminuandu-se presiunea pe care o genereaza acumularea de cheltuieli neproductive.

Senatorul PSD mai arata ca aceasta scutire pentru plata impozitului a fost acceptata unanim, la dezbaterea initiala, in Parllament, a noului Cod Fiscal, in forma adoptata de Senat, insa la Camera Deputatilor, for decizional, s-a revenit la forma initiatorului, iar aceasta mpdificare a fost exclusa din text.

”Toti specialistii consultati, inclusiv deputatii si senatorii, sustin fara rezerva propunerea prezentata”, mai mentioneaza Serban Nicolae in expunerea de motive.

Propunerea legislativa a fost depusa la Senat la sfirsitul lunii aprilie, forul decizional fiind Camera Deputatilor.

Sursa foto: Mikkel Bigandt / Shutterstock