Grupul de firme Somaco, unul dintre cei mai mari jucatori din piata producatorilor de materiale de constructii, a finalizat modernizarea fabricii de BCA din Adjud, un proiect in valoare de peste 1,8 euro, a carui finantare a fost asigurata din fonduri Somaco si din fonduri nerambursabile acordate de catre Guvernul Norvegiei.

Somaco a finalizat la finalul lunii aprilie 2016 implementarea proiectului de modernizare a fabricii de beton celular autoclavizat din Adjud. Proiectul a fost finantat din fonduri Somaco (peste 51%) si din fonduri nerambursabile acordate de catre Guvernul Norvegiei (Norway Grants) prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, in cadrul domeniului de finantare Inovare Verde in Industria din Romania (49%).

"In urma cu un an, cand a demarat proiectul, unul dintre obiectivele noastre pe termen scurt a fost cresterea eficientei productiei si imbunatatirea calitatii produselor prin alinierea echipamentelor fabricii din Adjud la standarde moderne. Fabrica de BCA de la Adjud a fost pusa in functiune in 1975. In anul 2009, imediat dupa achizitia fabricii de catre Somaco Grup Prefabricate, am inceput un proces de retehnologizare si de inlocuire a echipamentelor uzate moral si fizic. Din pacate, criza economica, care a afectat intreaga industrie si in special sectorul constructiilor, ne-a pus in situatia de a incetini ritmul de implementare a investitiilor. Cu ajutorul finantarii oferite de Guvernul Norvegiei, am putut accelera planul nostru initial de investitii si am lansat astfel, in mai 2016, sistemul de zidarie si termoizolatie cu BCA premium si ecologic", a declarat Sorin Miron (foto mai jos), directorul general al grupului de firme Somaco.

Obiectivele proiectului, care raspund in egala masura principiilor programului Inovare Verde in Industria din Romania cat si strategiei Somaco, au fost reducerea cu minimum 30% a consumului actual de resurse (energie si, mai ales, gaze naturale) in fabrica Adjud, scaderea procentului de deseuri al fabricii Adjud cu 50% fata de nivelul actual, precum si generarea unui impact pozitiv asupra comunitatii (imbunatatirea conditiilor de securitate in munca si a conditiilor de munca in general).

Proiectul a fost implementat la Adjud cu ajutorul mai multor subproiecte, care au avut ca scop inlocuirea unor echipamente cheie din procesul de productie, menite sa contribuie la indeplinirea obiectivelor proiectului – reducerea consumului de energie electrica si termica, cresterea calitatii produsului, protectia muncii si a mediului inconjurator, imbunatatirea conditiilor de munca. Preocuparea pentru ecologie s-a concretizat prin achizitionarea de echipamente pentru imbunatatirea calitatii aerului din hala de productie si prin organizarea la Adjud a unei Zile Verzi, ocazie cu care s-au plantat in fabrica peste 2.500 arbusti si flori.

"In urmatorii ani ne propunem stabilizarea productiei la nivelul optim de eficienta si consolidarea pozitiei in piata pentru segmentul de BCA, prin fidelizarea partenerilor actuali si prin cresterea satisfactiei clientilor finali ai produselor Somaco. O alta prioritate a mandatului meu este dezvoltarea durabila: dezvoltarea personalului, sanatatea si securitatea in munca, protectia mediului si responsabilitatea sociala. In acest sens, doresc sa continuam in toate fabricile actiunile de ecologizare, inverzire si responsabilitate sociala", a adaugat Sorin Miron.

Prin Norway Grants si EEA Grants, Norvegia contribuie la reducerea disparitatilor socio-economice si la intarirea relatiilor bilaterale cu tarile beneficiare din Europa. Norvegia coopereaza strans cu Uniunea Europeana prin Acordul privind Spatiul Economic European (EEA).

Pentru perioada 2009-14, contributia Norvegiei este de 1.7 miliarde euro. Fondurile sunt disponibile pentru ONG-uri, institutii de cercetare si de invatamant, pentru sectorul public si cel privat din 12 tari care au aderat recent la UE, precum si Grecia, Portugalia si Spania. Exista o larga coorperare cu entitati din Norvegia si activitatile pot fi implementate pana in anul 2016.
Ariile principale de sustinere sunt: protectia mediului si schimbarea climatica, cercetare si burse, sociatatea civila, sanatate si copii, egalitate intre sexe, justitie si patrimoniu cultural.

Grupul de firme Somaco reuneste societatile Somaco Grup Prefabricate SRL, Somaco Structuri Prefabricate SRL si Somaco Antrepriza SRL, detine 5 fabrici pentru prefabricate din beton la Buzau, Roman, Teius, Targoviste si Timisoara si o fabrica unde se produce sistemul de zidarie si termoizolatie din BCA – la Adjud.

Cu o cifra de afaceri de 36 milioane euro in anul 2015, grupul de firme Somaco este unul dintre cei mai mari producatori de prefabricate din beton utilizate in domeniul infrastructurii rutiere, electrice si de apa canal, precum si al constructiei centrelor comerciale, halelor logistice sau de productie din tara. Deasemenea, Somaco este unul dintre cei mari producatori de beton celular autoclavizat (BCA) din tara si cel mai mare producator de profil regiunea Moldovei.

In ultimii ani, Grupul Somaco a investit peste 24 milioane de euro pentru extinderea capacitatii de productie si a gamei de produse, pentru retehnologizare si instruirea personalului, fiind unul dintre cei mai dinamici investitori de pe piata materialelor de constructii in perioada 2009-2015.

Portofoliul sau de produse cuprinde sistemul de zidarie si termoizolatie din BCA si gama de elemente prefabricate din beton pentru structuri la cheie, infrastructura electrica. In portofoliul de lucrari recente al Grupului Somaco se numara centre comerciale precum Mega Mall Bucuresti, Dedeman, Kaufland, Carrefour, Bricostore, Praktiker, Metro, Hornbach, centre logistice (Wim Bosman, S.E.A., Lidl, Kaufland, Xindao, Millenium, Penny), hale de productie (Gebauer&Griller, Hella, Daimler, GST, Continental, Hamilton, Martur, Elster, Yazaki), cel mai mare laser din lume ELI-NP Magurele, structuri socio-culturale, consolidari hidrotehnice, bazine de retentie, lucrari de drumuri si poduri, lucrari pentru magistrale de metrou, structuri pentru statii eoliene si modernizari pentru sisteme de canalizare si linii electrice Enel, etc.

Citeste si:

    Actionar unic al Grupului Somaco este fondul de investitii suedez Oresa Ventures, care detine in portofoliu companii de succes precum Fabryo Corporation, RTC Proffice Experience, Kiwi Finance, Trinity, La Fantana, Romanian Business Consult (RBC).

    Principalii concurenti ai grupului Somaco la nivel local sunt Bauelemente, Celco, Xella sau Macon, pe o piata pe care mai activeaza si Ferrobeton, parte a grupului CRH.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


    Setari Cookie-uri