Prima Casa, program lansat in 2009, un an caracterizat de criza economica si financiara, s-a bucurat de o mare popularitate printre romani, in conditiile unui avans redus, de numai 5% la achizitiile de locuinte. Astfel, pana la 1 mai 2016, peste 178.000 de locuinte, in valoare totala de aproape 30 de miliarde de lei, au fost cumparate prin intermediul Prima Casa. Exista insa ingrijorari in piata ca o crestere a dobanzii medii pentru creditele in lei, coroborate de Legea darii in plata, va genera rate ridicate de neperformante si in cazul Prima Casa.

Pentru acest an, costurile de finantare prin Prima Casa au fost diminuate, prin reducerea marjei aplicata de banci la indicatorul ROBOR (rata medie a dobanzii pentru creditele in lei acordate pe piata interbancara si este stabilita de catre BNR), la 2 puncte procentuale, de la 2,5 puncte procentuale anul trecut. Cea mai redusa valoare inregistrata vreodata de indicatorul ROBOR utilizat de banci a fost in primele luni din 2016, dupa mai multe saptamani de scadere.

Exista insa voci in piata care anticipeaza, ca urmare a Legii darii in plata, o crestere a dobanzii de politica monentara printr-un soc aplicat indicatorului ROBOR, in functie de care se calculeaza costul creditului, ceea ce ar genera si un val de credite neperformante in cazul Prima Casa, desi acest program nu a fost inclus in legea mentionata.

Rata foarte reduse a creditelor neperformante pentru imprumuturile acordate prin acest program pare o situatie din care toata lumea castige: bancile statul si clientii. Cea mai mare temere ar fi ca la fel erau lucrurile si inainte de 2008 cu creditele in franci elvetieni.

Rata creditelor ipotecare neperformante este de 2,64%, in timp ce gradul de neperformanta al creditelor de consum garantate cu un imobil este de 12,43%. Pe de alta parte, persoanele care au achizionat o locuinta prin programul Prima Casa au o rata de neperformanta de 0,04%, potrivit unor date ale BNR la sfarsitul anului trecut si care citeaza, la randul ei, Centrala Riscului de Credit.

Dan Armeanu: Nu este momentul sa creasca dobanda de politica monetara

"Vom mai ramane o buna perioada pe aceasta dobanda. Nu cred ca este momentul ca BNR sa intre pe un coridor de crestere a dobanzii de politica monetara. Anul acesta nu cred. Pe termen scurt, se va concentra mai degraba sa relaxeze conditiile de creditare sau sa foloseasca alte instrumente, nu neaparat sa umble la rata de politica monetara, adica sa creasca ROBOR. Anul urmator este insa posibil. Depinde insa de ceea ce se intampla, de cum va fi executia anului bugetar, cum vom sta cu inflatia s.a.m.d.. Sunt multe elemente pe care le putem lua in considerare", a declarat Dan Armeanu, profesor de economie la ASE si membru neexecutiv in cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

In opinia sa, cea mai mare parte a creditelor, inclusiv Prima Casa, au fost acordate la dobanzi mai mari decat in prezent. "Ele au scazut intre timp si probabil ca, intr-un scenariu, la un moment, dat vor urca. Nu ma astept sa avem un impact semnificativ pe credite neperformante, cel putin pe termen de un an, tinand cont ca veniturile au crescut", a mai spus Dan Armeanu.

Cu toate acestea, "daca maine creste dobanda cu 5 puncte procentuale, evident ca vom vedea un salt pe credite neperformante. Aceasta crestere eu o vad insa lenta, in timp, nu cu salturi mari. Atunci cand ai ruperi de ritm, adica salturi mari, efectele se vad si in credite neperformante".

Ce riscuri "pandesc" Romania la final de 2016

El a mai aratat ca "din punct de vedere macroeconomic Romania functioneaza bine, dar pe finalul anului ramane de vazut ce impact vor avea ricurile externe, precum Brexit, situatia regionala din punct de vedere al conflictelor, evolutia dobanzilor in Europa si Statele Unite, unde are loc o inversare a trendului privind relaxarea cantitativa sau China, a carei ecoonmie nu traverseaza o perioada buna. Riscurile externe sunt destul de imprevizibile si pot fi destul de mari".

Si in interior avem riscuri. "Avem alegerile din toamna care pot reprezenta un risc politic. Ramane de vazut cum vor fi gestionate finantele in aceasta perioada. La alegeri apar tot felul de cheltuieli inutile care au un impact asupra bugetului, mai ales ca ne aflam intr-un an in care suntem la limita de sus a deficitului bugetar. Este foarte important sa nu depaseasca cei 3%, pentru ca pietele si investitorii te penalizeaza in aceste situatii. Orice astfel de eveniment poate avea o influenta asupra ROBOR sau a cursului de schimb, de exemplu", a incheiat Dan Armeanu.

Sursa foto: Alexander Raths / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri