Primele trei luni ale acestui an au inregistrat un nou record pe piata locala de birouri si este de asteptat ca 2016 sa devina unul de referinta dupa criza din 2008, asta dupa ce in primul trimestru au fost tranzactionate spatii de office de peste 100.000 mp, arata datele specialistilor din piata.

Potrivit companiei de consultanta imobiliara CBRE, valul pozitiv din prima parte a anului a generat si o crestere a cererii cu inca 15.000 mp, lucru care a condus la crearea a 2.000 de noi locuri de munca.

“Aceasta crestere a livrarilor de spatii de birouri a generat o concurenta intre companii pentru mentinerea angajatilor. Tot in primele trei luni ale acestui an, peste 70% dintre tranzactii au avut loc in spatii de clasa A, in timp ce sub 30% au fost tranzactii de birouri clasa B. Este un trend care se contureaza tot mai mult in acest sector si este de asteptat ca ponderea spatiilor de calitate superioara sa creasca atat in Bucuresti, cat si la nivel de tara”, a declarat Razvan Iorgu (foto mai jos), managing partner in cadrul CBRE.

Conform datelor companiei, din totalul de 105.000 mp tranzactionati in prima parte a anului, peste 35.000 mp au fst realizati in zona de vest a Capitalei, reprezentand circa 34% din totalul disponibil.

In topul celor mai mari tranzactii incheiate in prima parte a acestui an se numara renegocierea si reinnoirea contractului Telekom pentru 13.000 mp din cladirea de birouri City Gate, semnarea unui contract pentru 8.000 mp al Misys in viitoarea cladire de birouri Orhideea Towers (CA Immo), precum si renegocierea a 7.600 mp a EBS in West Gate Park.

Sectorul IT ramane cel mai activ pe piata inchirierilor de spatii de birouri, cu o cota de piata de 52%, insumand peste 54.000 mp din total, urmat de sectorul serviciilor financiare (13%) si cel al companiilor specializate in bunuri de consum (13%).

Un aspect pozitiv mai este evidentiat si de scaderea ponderii spatiilor de birouri vacante, acestea ajungand la 12,3% din piata, stocul curent de birouri dupa primele trei luni insumand 2,42 milioane de metri patrati.

Stocul de birouri, la un pas de un nou record: Bucurestiul se apropie de 3 mil. mp

Cu un prim trimestru foarte bun, in care s-a inregistrat o activitate de inchiriere peste medie, anul 2016 se prefigureaza a fi unul al recordurilor, pana la finalul anului urmand sa fie inchiriati alti peste 300.000 mp de spatii de lucru, ceea ce ar urca totalul suprafetei de birouri din Bucuresti la peste 2,7 milioane de metri patrati.

“Doar in primul trimestru al anului au fost livrati 75.000 mp de birouri, ceea ce reprezinta 20% din totalul activitatii din sector pentru anul in curs. In ceea ce priveste inchirierile, aproape 30% din totalul de spatii aflate in constructie au fost pre-inchiriati, iar zona Pipera continua sa fie principala destinatie pentru noile dezvoltari, cu peste 45% din totalul livrarilor din acest an”, au mai aratat oficialii CBRE.

In acest an se afla in lucru opt mari proiecte de peste 20.000 mp, reprezentant circa 80% din totalul noului stoc de proiecte livrate in 2016.

Printre cele mai importante proiecte care vor fi livrarate pe piata in acest an se numara Hermes Business Campus (Atenor), Bucharest One (Globalworth), Oregon Park (Portland Trust), precum si Anchor Metropol (Anchor) sau proiectele AFI Park 4 si AFI Park 5 ale AFI Europe.

In ceea ce priveste pretul chiriei per metru patrat, acesta se situeaza, in medie, la 18,5 euro / mp / luna in zona Central Business District (CBD), dar poate scadea si pana la 10 euro / mp / luna in estul si in sudul Capitalei.

JLL: Livrari de sase ori mai mari fata de 2015

La inceputul acestui an, compania de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle (JLL) sustinea, intr-un raport dat publicitatii, ca piata de birouri din Romania va inregistra in acest an livrari de sase ori mai mari fata de nivelul inregistrat anul trecut, iar piata va asista la un record.

Potrivit acestora, cea mai mare suprafata de birouri noi va fi construita in Floreasca - Barbu Vacarescu si Dimitrie Pompeiu - peste jumatate din totalul programat pentru acest an.

Stocul total s-a situat la finele anului trecut la 2,3 milioane de metri patrati, astfel ca in 2016 pe piata vor exista 2,65 milioane de metri patrati. Tinand cont de forta de munca disponibila, comparativ cu celelalte capitale din Europa Centrala si de Est, Bucurestiul este inca sub-dezvoltat in ceea ce priveste stocul de cladiri de birouri.

Astfel, in Varsovia sunt peste 4,5 milioane de metri patrati, in timp ce in Praga si Budapesta stocul este in jurul a 3,2 – 3,3 milioane metri patrati.

In conditiile unui volum de livrari redus si a unei cereri nete sustenabile in ultimii 2 -3 ani (contracte noi si extinderi ale suprafetelor contractate deja), rata de neocupare a coborat la 13,3% in 2015. Rata de neocupare ramane diferita in functie de zona, cu procente intre 3,7% in Dimitrie Pompeiu si 33,7% in Pipera Nord (Voluntari). Rata de neocupare din Bucuresti se incadreaza in media pietelor din regiune, astfel ca in Praga rata de neocupare este de aproximativ 14,5%, pe cand in Budapesta si Varsovia se situeaza in jurul a 12%.

CBRE este unul dintre cei mai mari consultanti imobiliari la nivel local, segment de piata pe care mai activeaza companii precum DTZ Echinox, Colliers International, JLL sau Knight Frank.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri