Dezvoltarea zonei metropolitane a fost un obiectiv inca din anul 2000 si dupa aproape patru ani de munca, zona metropolitana Oradea functioneaza, municipiul fiind si membru al Organizatiei Internationale a Zonelor Metropolitane Metrex, in prezent existand in derulare, pe termen de patru ani, un proiect de realizare a unui ansamblu de peste 4.000 de apartamente, a declarat pentru Rompres primarul Municipiului Oradea, Petru Filip.
"Locuinte sunt, in cea mai mare parte, destinate inchirierii, in doua amplasamente ce vor fi gestionate de Consiliul Judetean si de Consiliul Local. Acest lucru se intampla si la nivelul micilor intreprinzatori, care si-au cumparat de pe piata libera terenuri, au inceput deja sa le parceleze si incep sa realizeze structuri de tip case unifamiliale sau blocuri. Insa, in zona noastra este o alta strategie, o alta abordare a ideii de locuire, oamenii doresc mai mult sa cumpere si mai putin sa inchirieze", a spus primarul Municipiului Oradea.

Planurile si strategia de dezvoltare urbana a Municipiului Oradea, in actualul context al integrarii Romaniei in Uniunea Europeana au ca punct central dezvoltarea calitatii infrastructurii. In acest moment, in Municipiul Oradea sunt in derulare proiecte pe infrastructura ce se cifreaza la valori de circa 100 de milioane euro, desfasurate pe urmatorii patru-cinci ani.

Acestea inseamna refacerea infrastructurii, canal, apa, epurare, strazi, centura, extinderea retelei de apa si canal. Oradea este un oras de frontiera in care ritmul de viata si de dezvoltare este mai mare. Deschiderea spre tarile vecine ne da posibilitatea de a privi lucrurile putin diferit, de la abordarea concurentei, pana la abordarea dezvoltarii vietii sociale. Pozitionarea orasului la frontiera a avut pana acum un impact pozitiv, mai ales in ceea ce priveste investitorii straini. Problema pe care o avem in acest moment este de a stabiliza ceea ce s-a construit in acesti 15 ani, dar din pacate forta de munca in domeniul constructiilor este insuficienta", a exemplificat primarul Petru Filip.

Edilul oradean a apreciat ca "Nu mi-am putut imagina ca vom ajunge in situatia, ca administratie publica, de a produce mai multi bani decat capacitatea de a executa in timp lucrari de constructie. Realizarea unui numar mare de spatii de locuit inseamna de fapt investitia in viabilizarea terenurilor respective, fie ca e vorba de locuinte unifamiliale sau locuinte de tip condominiu, fiind o provocare pe care va trebui s-o rezolvam".

In urmatorii patru ani cu proiectele incepute la nivelul infrastructurii primare, Oradea va fi unul dintre orasele ce vor fi racordate la nivelul unui oras european. La nivelul zonei metropolitane, cu proiectele pe care le-am demarat pe fonduri structurale si fonduri de coeziune, in urmatorii trei-patru ani se va realiza o inglobare nu doar administrativa, ci si faptica a celor opt comune invecinate, cu care Oradea alcatuieste zona metropolitana. Din acest punct de vedere, Oradea va devansa termenul pe care Romania si l-a asumat - anul 2013 - de a se alinia la standardele oraselor europene.

Pentru dezvoltatorii imobiliari, pe langa avantajele aduse de pozitionare si organizare, Oradea este primul oras pentru care a fost gandit Proiectul-pilot "Zona Metropolitana Oradea", dar si prima unitate administrativ-teritoriala unde au fost dezvoltate proiecte in baza unui parteneriat public-privat.

"Unui investitor ii trebuie capacitatea de a raspunde cerintelor celui care initiaza acest parteneriat, respectiv autoritatea publica locala, care stie ce are la dispozitie, care sunt nevoile comunitatii si fixeaza anumite conditii si criterii de selectie. Daca esti ales ca si partener, urmeaza sa demonstrezi ca esti in stare sa duci pana la final acest angajament, sa demonstrezi ca ai capacitatea si forta de munca de a realiza proiectul. De mai bine de doi ani toata Romania e un santier, dar ma intreb daca in urmatorii patru-cinci ani cat de acuta va deveni aceasta problema a fortei de munca. Cererea interna va fi si mai mare, muncitorii se vor reorienta catre alte meleaguri, iar deficitul va creste in progresie geometrica. Aceasta nu e numai o problema a patronatului, ci o problema care va deveni strategica la nivelul statului care trebuie sa aiba o politica de atragere a fortei de munca racordata la normele europene. Bani exista, vrei sa realizezi diverse proiecte, dar nu ai forta de munca. Baza mutarii populatiei o constituie faptul ca ai oportunitatea, ai santierul, si apoi ca ai deja spatiile alocate", a declarat presedintele companiei imobiliare Impact, Dan Ioan Popp.

Conform lui Dan Popp, piata inchirierilor in Oradea ar trebui sa fie foarte puternica, pentru ca ea este direct proportionala cu dinamica dezvoltarii economice. O zona este performanta din punct de vedere economic daca are o forta de munca calificata si fluctuanta. "Piata inchirierilor in Oradea va fi interesanta pentru investitii numai atunci cand dinamica va fi mare, deci cererea de forta de munca va fi si mai mare", a concluzionat presedintele Impact.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri