Pregatirea profesionala a tinerilor, in special, dar si a asa numitor “specialisti” din piata este cu mult in spatele standardelor care se foloseau chiar si in anii ‘80, cand fabricile din Romania performau, iar batalia pentru un post de inginer era foarte ridicata, crede unul dintre cei mai vechi antreprenori din domeniul productiei de materiale de constructii din Romania.

Mai mult, romanii tind sa compare tara noastra tot mai mult cu Germania, un stat care se afla la zeci de ani distanta fata de noi, insa exemplul cel mai bun pentru noi este in momentul de fata Polonia, tara care se afla tot in zona Europei de Est si care este cel mai bun model pentru Romania, mai apreciaza antreprenorul roman.

Intr-o discutie despre evolutia Romaniei intr-o directie corecta, Dragos Irimescu (foto cover), directorul general al grupului Wetterbest, unul dintre cei mai mari producatori de invelitori metalice la nivel local, sustine ca aceasta lipsa acuta de specialisti in orice domeniu, nu neaparat in cel al productiei si montajului de invelitori metalice, este una dintre principalele probleme care ne trag in jos ca tara si ne diferentiaza de alte tari.

“In anul 1986 lucram la Mefin Sinaia, iar pe vremea aceea locatia deservea drept fabrica de pompe hidraulice, practic inima motoarelor diesel, fiind una dintre principalele tari in care se dezvoltau astfel de produse. Timpul a trecut, iar astazi industria romaneasca este la pamant. (…) In 1986 am fost angajati 28 de ingineri. Eram multi si nu era de lucru pentru atatia oameni – dar in prezent tara sufera de un vid de specialisti. Romanii sunt consumatori de produse putin verificate, controlate si putin trecute prin mainile specialistilor”, a declarat Dragos Irimescu, unul dintre primii antreprenori romani care au adus si produs in Romania acoperisuri sau ceea ce astazi poarta numele de tigla sau invelitoare metalica.

Ca si in cazul altor meserii, aceasta lipsa de specialisti, dar si total dezinteres venit din partea autoritatilor pentru a incuraja tinerii sa urmeze calea unui anumit domeniu, au facut ca multi oameni cu potential sa plece din Romania si sa isi dezvolte o cariera si o familie peste hotare. Iar acest lucru nu ar trebui sa ne mire, din moment ce tot mai multi romani ajung sa performeze in tarile dezvoltate din intreaga lume si sa fie adevarate referinte si recomandari pentru multi dintre noi.

Particularizand aceasta vasta anomalie a unui sistem dezinteresat de viitorul tarii, o mare lipsa de specialisti este regasita inclusiv in cazul producatorilor si montatorilor de acoperisuri.

“Nici pregatirea profesionala a celor implicati in partea de productie a acoperisurilor nu mai este la standardele de altadata. Ca sa deschizi o farmacie iti trebuie un farmacist, pentru o unitate medicala ai nevoie de medici, pentru o scoala iti trebuie cadre didactice – daca vrem sa producem tigla metalica – ne trebuie specialisti. Din pacate, astazi, oricine are bani poate construi orice, iar acest lucru se aplica inclusiv in industria in care activam”, a mai spus Irimescu.

O lege care sa oblige investitorii sa angajeze specialisti: cum arata modelul polonez

Antreprenorul aflat la conducerea operatiunilor Wetterbest sugereaza ca mai ales producatorii ar trebui sa lupte pentru aparitia unei legi prin intermediul careia sa fie angajati specialisti, oameni cu documente care sa ateste pregatirea necesara.

“Trebuie sa luptam pentru aparitia unei legi care sa ne oblige pe noi, investitorii, sa angajam specialisti, sa angajam oameni care au invatat si care au facut scoala pentru specialitatea respectiva. Este un aspect care se leaga de calitatea vietii romanilor si de calitatea produselor comercializate in piata”, apreciaza Irimescu, manager care a tinut sa dea exemplul Poloniei, o tara in care ai nevoie de calificare pentru a intreprinde orice activitate de acest fel.

Potrivit lui Irimescu, nu oricine poate monta tigla metalica in Polonia.

“Statul polonez este un exemplu in acest sens. Polonia este cu 10-15 ani inaintea noastra, in plus, de cand ii stiu, ei sunt intr-un plin boom economic in zona materialelor de constructii. La ei nu exista montantori fara o pregatire in acest sens, lucru care nu se aplica aproape deloc la nivel local. (…) Exista atatea modele sanatoase. Germania este la peste 50 de ani inaintea noastra. Hai sa incercam sa ii copiem pe polonezi si sa adaptam ce au realizat ei bine, care nu sunt cu decat 10-15 ani inaintea noastra. (…) Ar trebui infiintat un minister al autoritatilor locale”, a mai adaugat Dragos Irimescu.

Intrebat despre care sunt cele mai mari probleme cu care se confrunta piata, Dragos Irimescu a aratat ca printre cele mai mari nemultumiri ale sale sunt legate de termenele de garantie exagerate oferite de producatorii din piata, de grosimea folosita pentru invelitori, dar si de eterna problema cu specialistii din domeniu.

“Sunt jucatori in piata care ofera un termen de garantie chiar si cu peste 10 ani mai mult decat ofera furnizorul de materie prima, lucru care este complet gresit si poate induce clientii in eroare. (…) Sunt nenumarate probleme pe care le intalnim si la distribuitori mari din piata care comercializeaza invelitori metalice cu grosimi chiar si de 0,3 mm, cand in piata, in urma cu mai multi ani, standardul era de 0,6 mm. Diferentele sunt uriase, mai ales in ceea ce priveste rezistenta produsului, chiar si la o banala ploaie cu grindina, care poate deforma mult mai usor un astfel de material”, a mai spus antreprenorul roman.

Wetterbest a creat o scoala de montatori

Cu scopul de a educa si pregati viitorii montatori, compania condusa de catre Dragos Irimescu si omul de afaceri Lucian Trofin, a decis sa reia anul acesta activitatile pentru pragatirea montatorilor de acoperisuri.

„In absenta scolilor de meserii, am creat Scoala Wetterbest. Am angajat un trainer specializat, care, cel putin o data pe luna, tine un curs intensiv pentru grupe de cate 30 - 40 de montatori si vanzatori de invelitori metalice. Pana la acest moment, am instruit sute de profesionisti. Anul acesta vom incerca sa intensificam eforturile, intrucat este mare nevoie. Un montaj corect este una dintre conditiile de baza pentru un acoperis trainic. Utila este si implicarea statului pentru sustinerea calitatii in constructii. Spre exemplu, este necesara o lege care sa impuna ca in orice fabrica de materiale de constructii sa fie angajat minim un inginer specialist cu calificare in domeniul respectiv. Astfel, s-ar evita multe dintre neregulile existente astazi pe piata, cum ar fi utilizarea unor materiale mai ieftine, dar mai putin indicate, sau acordarea unor garantii de trei ori mai mari pentru un produs finit decat cea oferita de producatorul materiei prime”, a explicat Dragos Irimescu.

Sistemele de tigla metalica au durata medie de viata de peste 50 de ani, insa un element esential este dat si de tehnica folosita printr-un montaj facil si greutate redusa – ceea ce duce la solicitarea scazuta a structurii de rezistenta a acoperisului si constructiei in general.

Wetterbest detine una dintre cele mai mari capacitati de productie de tigla metalica si accesorii din Romania, prin cele doua fabrici de la Baicoi (jud. Prahova) si Podari (jud. Dolj).

Grupul Wetterbest mizeaza in acest an pe un plus de 20% la afaceri, la peste 180 de milioane de lei, avant sustinut mai ales de evolutia din prima parte a acestui an, dar si a planurilor de dezvoltare pe piata.

Conform datelor Wetterbest, piata locala de invelitori metalice s-a ridicat anul trecut, in volum, la circa 21 milioane mp, grupul cu sediul in Baicoi inregistrand peste 3 milioane de metri patrati in 2015.

Piata locala de invelitori metalice este impartita in momentul de fata intre mai multi jucatori locali, cel mai mare jucator fiind compania brasoveana Bilka, patronata de catre omul de afaceri Horatiu Tepes, segment de piata pe care mai activeaza nume precum Depaco (Wetterbest), Viking Pruszynski, Lindab, Coiprofil, Ruukki, Megaprofil sau Final Distribution.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri