Castelul generalului austriac Gyulay Ferencz, unul dintre cele mai iconice proiecte arhitectuale din zona Hunedoarei, situat in imediata vecinatate a raului Mures, a fost scos la vanzare cu un pret de 800.000 de euro si listat pe site-ul diviziei imobiliare a Casei de Licitatii Artmark.

Castelul a fost construit in secolul al 17-lea chiar de catre generalul Gyulay Ferencz, singurul copil al nobilului maghiar Gyulay Ignacz, acesta ridicandu-l pe locul unui fost imobil de dimeniuni mult mai reduse, perioada in care generalul austriac detinea intreaga localitate Mintia.

O constructie dezvoltata pe nu mai putin de 1.800 mp, cu o amprenta la sol de peste 900 de metri patrati si ridicata pe o structura formata din demisol si parter, castelul generalului austriac Gyulai Ferencz adaposteste 20 de camere si 5 bai, proiectul fiind clasat drept monument istoric de valoare nationala si universala, clasa A.

Potentialul proprietar al castelului, estimat la o valoare de vanzare cuprinsa intre 1 milion de euro si 1,2 milioane de euro, ar putea tranforma proiectul intr-un castel de vanatoare, un centru de evenimente, centru medical sau social, ar putea deservi si drept complex turistic sau resedinta bifamiliala.

La Castel au locuit mai multi descendenti ai familiei Gyulay, pentru ca pe parcursul istoriei locul sa aiba mai multi proprietari.
Fiind inconjurat de foarte multa vegetatie, pe domeniul castelului s-au dezvoltat de-a lungul timpului mai multe specii rare de plante si de arbori seculari care, dupa erau descrise, “luau ochii oricarui trecator”.

Contele Kuun, pe atunci proprietar al castelului,a dat copacilor numele celor mai mari scriitori maghiari decedati, multi dintre ei fosti prieteni. Exista, de pilda, Arborele lui Attila, in memoria lui Attila Gerando. Printre tufele de trandafiri, privitorul descoperea si numeroase altare onorifice ori funerare. Geza Kuun a murit in 1905, pe 10 aprilie, si a fost inmormantat la Cluj. Se spune ca trupul contelui Geza a fost inmormantat la Cluj, dar inima sa a fost ingropata in cimitirul din curtea Bisericii Reformate din Mintia, alaturi de alti membri ai familiei sale si de fosti stapani ai Castelului.

Legea Reformei Agrare, adoptata in anul 1945, avea sa schimbe radical soarta castelului. In timpul comunismului, castelul a avut mai multe destinatii. Pana in 1989 a fost numit “Casa agronomului”. In 2007, castelul i-a fost retrocedat fiului unuia dintre fostii sai proprietari, care, intors din Australia dupa 27 de ani, a inceput lucrarile de restaurare, aproape finalizate in prezent, pentru a reda castelului si parcului ce il inconjoara, stralucirea de odinioara.

Ansamblul castelului de la Mintia, format din castel si parc, este declarat monument istoric de importanta nationala si universala, clasa A.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri