Romania devine un punct tot mai fierbinte pe harta dezvoltatorilor de proiecte de birouri, asta dupa ce tot mai multe companii care ofera servicii de tehnologie sau sunt specializate in diferite domenii de activitate si-au manifestat un interes crescut in ultimii ani pentru a-si extinde activitatea in tara noastra, lucru care a condus la o aglomerare a activitatii in principalele centre de afaceri din tara.

La o populatie de circa 20 de milioane de locuitori, Romania nu isi poate pune bazele unei cresteri solide pe termen lung prin dezvoltarea a numai trei poli de expansiune – asa cum este cazul Bucurestiului, Clujului sau Timisoarei, fiind nevoie de o concentrare a activitatii si in orasele secundare, asa cum este cazul Brasovului, Iasiului, Targu Mures, Sibiu sau Oradea, zone care promit ca in anii urmatori sa devina la randul lor importante centre de dezvoltare atat pe zona de birouri, cat si ca poli de investitii si locatii cu interes pentru noi oportunitati de afaceri.

Intr-un interviu acordat wall-street.ro, Ilinca Paun (foto cover), managing director al companiei de consultanta imobiliara Colliers International, este de parere ca pentru o dezvoltare economica puternica si competitiva in regiune, Romania are nevoie ca cel putin alte 3-4 orase de dimensiuni mai mici sa se dezvolte si sa devina poli de investitii, in asa fel incat tara noastra sa nu se mai bazeze doar pe Bucuresti, pe Cluj si Timisoara drept principalele destinatii de afaceri.

“Avem foarte putine centre care pot sustine o dezvoltare economica puternica. Pentru Romania este esential sa creasca investitiile in orasele cheie. In Cluj si in Timisoara exista o cerere crescuta pentru dezvoltari si angajari, dar acest lucru face ca cele doua asezari urbane sa devina orase scumpe, atat pentru forta de munca, dar mai ales pentru terenuri si posibile dezvoltari. Acest lucru conduce la o oportunitate uriasa pentru orasele secundare. (…) Brasovul are un potential foarte ridicat, fiind un oras in care se va contrui un aeroport, este recunoscut drept un centru tehnic foarte bun, in care se afla multi specialisti in inginerie si IT. In plus, pozitia centrala il avantajeaza. O autostrada care sa lege Bucurestiul de Brasov ar avea un impact colosal asupra activitatii din Brasov. Pe langa Brasov, centre importante de dezvoltare sunt in Iasi, Targu Mures, Sibiu sau Oradea, orase cu o administrare buna”, a declarat Ilinca Paun.

La polul opus, regiunile de sud-vest, precum si cea a Moldovei prezinta in momentul de fata un interes mai scazut pentru investitorii imobiliari, mai ales in zona proiectelor de birouri.

“Cu exceptia Iasiului, care este un important centru universitar, Moldova reprezinta o atractie pentru activitatile din industria textila. Iasiul este, de asemenea, un important centru IT, ce a condus la o dezvoltare a proiectelor de birouri la nivel local, si doar de cativa ani a inceput sa devina un punct de atractie pentru investitori. Marea problema aici este ca se afla intr-o zona indepartata si care nu se leaga facil de restul Europei. (…) Din pacate, sunt si putine zboruri din Iasi care sa se lege de Europa, iar comparand zona cu Clujul sau Timisoara, aici exista un deficit de proiecte de intrastructura”, a mai aratat managerul Colliers, care este de parere ca fara un aeroport in apropierea orasului investitorii si dezvoltatorii, dar si potentialii chiriasi isi pierd interesul.

Exemplul Poloniei, tara din regiune care nu a cunoscut criza si care a atras sute de investitori: cum s-a ajuns la un adevarat razboi pentru talente

Fiind unul dintre cei mai experimentati manageri din imobiliare la nivel local, Ilinca Paun a tinut sa faca o comparatie intre Romania si Polonia, o piata in care sunt peste 10 orase cu mai mult de jumatate de milion de locuitori.

“In Polonia, de exemplu, sunt 15-20 de orase cu peste 500.000 de locuitori, asa cum este si cazul Cracoviei, unul dintre cele mai dezvoltate orase a celei mai mari economii din Europa Centrala si de Est. In Polonia exista un adevarat razboi pentru talente. Sunt aproape 200.000 de angajati in zona de outsourcing, in Romania fiind de circa trei ori mai putini. Este o diferenta mare, dar si o abordare diferita ca model de piata. Acolo, respectul pentru timpul liber al angajatului este suprem”, a precizat Ilinca Paun.

In ciuda faptului ca Romania nu se poate lauda cu o foarte mare experienta internationala, asa cum este cazul tarilor mai dezvoltate, pasii mici pe care i-am facut ne-au educat si ne-au aratat ca exista un real potential de crestere. Acest lucru a facut ca Romania sa devina dintr-o tara in care erau derulate mai ales investitii in centre pentru call center sa fie azi un loc in care companiile vin pentru ca aducem valoare adaugata.

“Romania a inceput ca o tara pentru call centere. Azi, companiile care vin in tara nu isi mai doresc sa faca acest lucru, ci vin pentru a aduce servicii cu valoare adaugata. Noi suntem foarte buni pe zona de vanzari si comunicare. In Polonia, de exemplu, nu se poate dezvolta un centru de customer care cum se poate face la noi. Se observa cu usurinta spiritul latin si faptul ca exista o placere in a comunica cu oamenii”, a adaugat reprezentantul Colliers.

Citeste si:

    Ilinca Paun a vorbit inclusiv despre talentele din Romania si despre batalia intre marile orase ale tarii pentru aceasta resursa umana.

    “Salariile din Cluj sau din Timisoara in domeniul IT au ajuns sa fie similare cu cele din Bucuresti. Capitala este mai atractiva datorita unei populatii mai variate, dar si a numarului de potentiale talente. Denumirea de Silicon Valley atribuita Clujului a facut ca forta de munca din capitala Ardealului sa devina mai pretentioasa la pachetele salariale, astfel ca salariile specialistilor din IT ajung sa fie similare cu cele din Bucuresti”, a mai punctat Ilinca Paun, apreciind ca inclusiv chiriile spatiilor de birouri s-au stabilizat intre marile orase ale tarii", afirma Paun.

    Daca in urma cu doi ani de zile, in Cluj, chiria medie a unui spatiu de birouri clasa A se situa intre 10 – 12 euro pe metru patrat, astazi aceasta s-a stabilizat undeva la 12 – 12,5 euro pe metru patrat, valoare similara cu cea din Bucuresti, in timp ce in Timisoara, chiria medie se ridica la aproximativ 12 euro pe metru patrat.

    Citeste si:

      Datele din piata arata ca anul 2016 va aduce cel mai mare numar de spatii de birouri pe piata din Bucuresti din 2009 si pana in prezent, peste 400.000 mp ai viitoarelor proiecte de birouri urmand sa aglomereze zonele cheie ale Capitalei.

      Pe lista marilor proiecte anuntate, livrate sau in curs de livrare in acest an, se numara Hermes Business Campus (Atenor), Bucharest One (Globalworth), Oregon Park (Portland Trust) sau Anchor Plaza Metropol (Anchor Group).

      Colliers este unul dintre cei mai mari consultanti imobiliari la nivel local, o piata pe care mai activeaza nume precum CBRE, Jones Lang LaSalle, DTZ Echinox sau Knight Frank.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


      Setari Cookie-uri