16 Iunie 2016

Afacerile marilor drumari de altadata s-au topit sub insolvente, criza si evaziuni fiscale



Afacerile marilor drumari ai tarii, cunoscuti si sub denumirea de "regi ai asfaltului", datorita numeroaselor contracte cu statul pentru mari proiecte de infrastructura, au fost puternic zguduite de criza, de cercetarile penale sau de insolvente, iar astazi au ajuns sa fie doar amintiri pe harta marilor constructori ai tarii. Cum au evoluat afacerile marilor drumari si cum s-a ajuns la scaderi si de 10 ori in ultimii cinci ani, aflam din prezentarea de mai jos.

Insolventa Romstrade SRL i-a sters firma lui Nelu Iordache din topurile de altadata: afacerile au scazut de peste 50 de ori

Romstrade, companie aflata in insolventa, detinuta de omul de afaceri Nelu Iordache, cercetat in repetate randuri pentru fapte de coruptie, inca nu a raportat rezultatul financiar pentru anul fiscal 2015. Romstrade SRL, companie cu sediul in Adunatii Copaceni (Giurgiu), ramane unul dintre principalele exemple de imperii afectate de criza si management defectuos, rulajul companiei ajungand la nivelul anului 2014 la 2,5 milioane de euro, dar un profit de peste 1,7 milioane de euro, avand datorii de circa 127 de milioane de euro.

In anul 2011, de exemplu, Romstrade SRL era unul dintre constructorii “pe val” din Romania, cu contracte care lui Nelu Iordache i-au adus afaceri de 127 de milioane de euro, un profit de 2,6 milioane de euro, dar si un numar de peste 1.600 de angajati, asta in conditiile in care, la nivelul anului 2014, figurau aproximativ 80 de salariati in cadrul companiei.

Nelu Iordache, unul dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri, a fost plasat sub control judiciar in primavara anului 2016, intr-un nou dosar, asta dupa ce initial a fost acuzat de evaziune fiscala si spalare de bani. Procurorii DIICOT au descoperit ca omul de afaceri si-ar fi cladit imperiul nu doar din afaceri cu statul, ci si din materiale de constructii furate. Nelu Iordache este acuzat de constituire de grup infractional, evaziune fiscala si spalare de bani.

Prejudiciul in acest caz ajunge la peste 13 milioane de lei. Alaturi de omul de afaceri, alte 33 de persoane sunt vizate in aceasta ancheta.

Sursa date: Ministerul Finantelor


Afacerile Vega 93 scad la jumate intr-un singur an

Compania Vega 93 SRL, controlata de catre omul de afaceri Corneliu Istrate, a incheiat anul 2015 cu afaceri de 54 de milioane de euro, aproape o injumatatire fata de nivelul raportat cu un an in urma, pierderi de 10 milioane de euro si un numar de 945 de angajati.

La nivelul anului 2011, constructorul Vega 93 SRL raporta un rulaj de peste 80 de milioane de euro, un profit de aproximativ 8 milioane de euro si peste 2.000 de angajati.


Euroconstruct Trading '98, firma lui Dan Besciu, stabila, dar pe un trend negativ de evolutie

Constructorul Euroconstruct Trading ’98, detinut de catre omul de afaceri Dan Besciu, unul dintre cei mai cunoscuti “regi ai asfaltului” din Romania datorita numarului mare de proiecte in care a fost si este implicat, a reusit ca anul trecut sa obtina un rulaj de peste 70 de milioane de euro, asta dupa ce in 2011, afacerile grupului pe care il conduce se situau la peste 80 milioane de euro. In ciuda climatului nefavorabil din piata, in care multe afaceri s-au scufundat din cauza crizei, constructorul a ramas profitabil, la finele anului trecut raportand un castig net de 2,7 milioane de euro.

Omul de afaceri Dan Besciu, asociat si administrator la SC Euroconstruct 98 Trading, nu a stat, insa, departe de problemele cu legea. Acesta a fost retinut, in decembrie 2014, de procurorii DIICOT, intr-un dosar de evaziune, spalare de bani si delapidare cu un prejudiciu de aproximativ 34 de milioane de lei, potrivit unor surse judiciare.

Compania Euroconstruct Trading a fost implicata, alaturi de Spedition UMB si Pa&Co, in proiectul constructiei Autostrazii A3, mai precis al doilea sector care face legatura intre Moara Vlasiei si Ploiesti, iar in prezent constructorul este implicat, alaturi de Aktor, in realizarea unei portiuni de 3km ai proiectului


Apolodor Com Impex, in insolventa, injumatatire a afacerilor de la un an la altul si datorii de zeci de milioane de euro

Apolodor Com Impex, candva in topul celor mai mari firme de constructii din Romania – azi, in insolventa, controlata de catre omul de afaceri Radu Octavian Ouatu, a inregistrat anul trecut o scadere puternica a rulajului, la sub 15 milioane de euro, aproape de jumatate fata de nivelul inregistrat cu un an in urma.

Desi in anul 2014 a raportat profit, afacerea antreprenorului Radu Octavian Ouatu a revenit pe pierdere (-2,5 mil. euro), dar si-a adancit si mai mult datoriile, acestea depasind 30 de milioane de euro.

Spre comparatie, in urma cu cinci ani, la nivelul anului fiscal 2011, rulajul companiei se ridica la circa 50 de milioane de euro si raporta un profit de aproape jumatate de milion de euro.


Tehnologica Radion SRL, injumatatire a rulajului si pierderi pe banda rulanta

Tehnologica Radion SRL Bucuresti, firma controlata de catre antreprenorul roman Tiberiu Barna, una dintre cele mai mari firme de pe piata constructiilor civile si industriale, a intrat in insolventa in septembrie 2014 si inca de atunci lucrurile s-au complicat. Intrarea in insolventa a companiei s-a petrecut la numai cateva saptamani dupa arestarea patronului companiei, iar in prezent, rezultatele obtinute de companie sunt pe o curba continua de scadere.

Afacerile Tehnologica Radion au scazut anul trecut pana la 14 milioane de euro, la jumatate fata de nivelul inregistrat in anul 2014 (29 mil. euro).

Dupa pierderea record raportata in 2014, firma omului de afaceri Tiberiu Barna si-a continuat declinul, ajungand ca la nivelul anului trecut sa inregistreze o pierdere de peste 2 milioane de euro.

Comparand cu anul 2011, compania a resimtit din plin criza, asta dupa ce Tehnologica Radion inregistra in acea perioada un rulaj de peste 138 de milioane de euro.


Tehnostrade si Spedition UMB, firmele lui Dorin Umbrarescu, in cadere libera

Afacerile Tehnostrade si Spedition UMB, doua dintre companiile cu cele mai multe contracte de drumuri si poduri din perioada crizei, au intrat la apa, rezultatele anului trecut aratand o injumatatire a rulajelor fata de anul 2011.

Daca in anul 2011, Tehnostrade SRL, unul dintre motoarele de business ale antreprenorului roman Dorin Umbrarescu, raportau afaceri de 135 de milioane de euro si un profit de aproape 30 de milioane de euro, la finele anului trecut afacerile companiei se situau putin peste pragul de 70 de milioane de euro si un profit de 800.000 de euro.

Un picaj al rulajelor a raportat si firma Spedition UMB, companie careia i-au scazut afacerile de aproape patru ori, de la peste 180 de milioane de euro in 2011, la sub 50 de milioane de euro la finalul anului trecut.

Si profitul Spedition UMB a suferit o scadere puternica, de peste sase ori, de la 38 de milioane de euro, in 2011, la circa 6 milioane de euro, la finele anului trecut.

In ciuda evolutiilor negative, numarul de angajati a ramas constant.


Afacerile lui Costel Casuneanu s-au prabusit de peste 10 ori: urmeaza insolventa?

Afacerile lui Costel Casuneanu, unul dintre cei mai cunoscuti “regi ai asfaltului” din Romania s-au prabusit in ultimii ani, ajungand ca la finele anului trecut sa se ridice la peste 5 milioane de euro, cu o pierdere neta de peste 3 milioane de euro, iar datoriile sa se apropie de circa 27 de milioane, cu un numar mediu de 220 de angajati.

Scaderea este una colosala, fata de anii de glorie ai lui Casuneanu, cand firma PA&CO International raporta rulaje de peste 60 de milioane de euro si un profit de peste 6 milioane de euro, iar numarul de angajati era dublu fata de cel din prezent.

Inca din septembrie 2014, peste 28 de creditori, printre care se afla Al Prompt, Umwelttechnik Romania, Rehau Polymer, Bergerat Monnoyeur, Unicom Holding, Bauelemente, Arabesque (prin punctul de lucru din Bacau) si altii, au incercat sa deschida procedura insolventei impotriva debitorului PA&CO International, insa fara succes, asta desi companiile au de recuperat milioane de euro de la omul de afaceri.




Citeste si