Romania a trecut prin schimbari semnificative in ceea ce priveste calitatea constructiilor fata de acum 10-12 ani, sunt de parere arhitectii care au proiectat cea mai “eco” cladire din Olanda, un proiect care a obtinut cea mai inalta certificare in constructia unei cladiri publice din tara lalelelor.

Intr-un interviu acordat wall-street.roRoger Tan (foto cover dreapta), managing director al firmei de arhitectura Broekbakema si Aldo Vos (foto cover stanga), arhitect partener in cadrul aceleiasi companii -, sustin ca tara noastra s-a schimbat enorm in ultimii ani, constructiile de azi fiind mult mai prietenoase cu mediul, iar dinamica dezvoltarilor din Romania a capatat o alta fata de-a lungul acestei perioade.

“Am vizitat Romania pentru prima data in urma cu mai mult de 10 ani. Ceea ce vad in prezent este ca s-au realizat foarte multe investitii in domeniul imobiliar. Vad multe proeicte noi, dar mai ales faptul ca se acorda mult mai multa atentie certificarilor verzi. Sustenabilitatea este esentiala pentru constructii acum, dar si in viitor si tot ceea ce ajuta la accelerarea acestui proces”, a declarat Roger Tan, managing director al Broekbakema.

Cei doi specialisti in arhitectura au fost prezenti zilele trecute la evenimentul Sustainable Buildings – A step into the future, organizat de Idea Events, acestia vorbind publicului din Romania despre cea mai noua, moderna si “eco” cladire din Olanda, un proiect care a obtinut certificarea BREEAM Outstanding, cea mai inalta recunoastere pe care o poate primi o cladire la nivel global.

“Proiectul este un ansamblu mixt de birouri, centru de cercetare si cu o componenta educationala, fiind situata in orasul Groeningen din nordul Olandei. Cladirea dispune de cea mai inalta certificare de eficienta energetica de pe intreg teritoriul Olandei, aceasta producand mai multa energie decat consuma. Pentru proiectarea cladirii a fost necesar un an si jumatate si inca un an si jumatate pentru constructia sa, aceasta urmand sa fie inaugurata in luna septembrie a acestui an”, a declarat Aldo Vos, arhitect partener in cadrul firmei de arhitectura Broekbakema.

Vizita celor doi din Romania vine si in contextul in care firma de arhitectura planuieste sa isi extinda activitatea si in regiunea Europei de Est, in special in Romania, o piata pe care vad extrem de mult potential.

“Compania isi desfasoara deja activitatea de peste 100 de ani, avand proiecte in toata Europa, in Orientul Mijlociu, inclusiv in indepartata Asie. Suntem deschisi la orice oportunitate, in asa fel incat nivelul pe care l-am atins in Olanda sa poata contribui si la o Romanie mai sustenabila. (…) Nu exista viitor fara constructii sustenabile”, au mai aratat cei doi specialisti.

Broekbakema este o firma de arhitectura din Olanda, fondata in anul 1910, avand sediul azi in Van Nelle Factory din Rotterdam.

Roger Tan este managing partner al firmei de arhitectura Broekbakema si are un istoric solid in management financiara si arhitectura. Roger Tan este totodata si membru al Royal Association of Dutch Architects.

Aldo Vos este, la randul sau, arhitect partnerer in cadrul firmei de arhitectura Broekmakema si unul dintre cei mai cunoscuti arhitecti din Olanda. El a proiectat mai multe cladiri din zona educationala si de cercetare si a castigat numeroase premii, inclusiv cel acordat pentru cea mai buna constructie din Olanda, titlu acordat chiar de catre Asociatia Regala a Arhitectilor din Olanda.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri