Stocul actual de birouri Clasa A din Capitala a depasit pragul de 1 milion de metri patrati, stabilind un record istoric in Capitala, arata datele companiei de consultanta CBRE, unul dintre cei mai mari jucatori prezenti pe acest segment.

Una din cele mai importante date din raportul CBRE este cea privind stocul de birouri. Pentru prima data in Romania, Bucurestiul a inregistrat peste 1 milion de metri patrati de spatii de birouri de clasa A in Bucuresti, stocul total de spatii de birouri la sfarsitul primului semestru fiind de 2,49 milioane mp.

“Exista un numar mare de cerinte ferme, reprezentate exclusiv, in curs de tranzactionare, acum, pe piata, multe extinderi, cerere noua de spatii de birouri. De aceea, apreciem ca cererea totala va ramane la nivelurile constante de acum in urmatoarele trimestre din 2016 si va ajunge la aproximativ 350.000- 400.000 mp”, spune Mihai Paduroiu, head of advisory & transaction services office, in cadrul CBRE Romania.

Cererea totala de spatii de birouri in al doilea trimestru din 2016 a fost de 100.700 mp, in timp ce pe intreg semestrul acestui an, s-a ridicat la 205.500 mp, reprezentand 86% fata de cererea totala din intregul an 2015 si cu 40% mai mult fata de primul semestru al anului trecut.

Raportul CBRE mai releva ca pe trimestrul al doilea din 2016 cererea neta de spatii de birouri, care include preinchirierile, cererile noi si extinderile, a fost de 76.000 mp, cu o pondere de peste 75% din cererea totala. Raportata la primul semestru din 2016, cererea neta a fost de 136.000 mp, ceea ce reprezinta doua treimi din cererea totala in aceeasi perioada.

“Toate aceste date contureaza un tablou dinamic al pietei imobiliare in 2016. Suntem optimisti, privim cu incredere faptul ca economia in ansamblu va aduce cresteri semnificative si in urmatoarea perioada din an”, a precizat Mihai Paduroiu.

CBRE a intermediat in trimestrul al doilea din 2016 aproximativ 20.000 mp - reprezentand proprietari si chiriasi in Bucuresti si in intreaga tara. Datele CBRE mai arata ca in al doilea trimestru al acestui an s-au livrat peste 80.000 de spatii birouri de clasa A in patru cladiri din Bucuresti - trei dintre ele situate in zona de Nord: Globalworth Tower si Gara Herastrau Office Building (dezvoltat de Globalworth), ultima faza din Green Court Bucharest (dezvoltat de Skanska) si o cladire in zona de Centru: George Enescu Office Building (dezvoltat de Jupiter Group).

Pana la sfarsitul acestui an se vor mai livra aprox. 234.000 mp (95% fiind birouri de clasa A). Mai mult de jumatate din stocul nou anuntat pana la sfarsitul lui 2016, respectiv 61%, este localizat in Pipera, 21% in West si 15% in Centre Business District.
Rata de neocupare a spatiilor de birouri la jumatatea acestui an a scazut cu 1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, fiind situata la 11.9% ; pentru cladirile de clasa A, rata de neocupare este 5.8%, iar pentru cele de clasa B este 16.3%.

Cel mai activ sector in inchirierile de spatii de birouri continua sa fie IT&C – cu o pondere de 46% din cererea totala pe trimestrul al doilea si cu aproape jumatate (49%) din cererea totala de pe intreg semestrul intai al lui 2016. Datele CBRE remarca si dinamica sectorului financiar, care inregistreaza o cota de 22% din totalul cererilor de spatii de birouri pe trimestrul al doilea si de 17% raportata la primul semestru al acestui an.

Chiria prime pentru spatiile de birouri a ramas stabila la nivelul de 18.5 euro/ mp pentru zona de Centre Business District (CBD), iar chiria efectiva neta este estimata la 80-85% din chiria headline.

CBRE este unul dintre cei mai mari consultanti imobiliari la nivel local, segment de piata pe care mai activeaza companii precum DTZ Echinox, Colliers International, JLL sau Knight Frank.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri