Nimanui nu ii place un santier, cu atat mai putin unul al propriei locuinte, dar periodic trebuie efectuate si aceste lucrari de “reimprospatare” pentru casa. Exact asa cum este cazul unei masini, si locul in care locuim are nevoie de mici tratamente, asta pentru ca trecerea timpului este cea mai mare provocare a unui camin.

O curantenie generala “de primavara” nu este suficienta pentru a reda locuintei aerul curat pe care il poate face o zugravire, iar inlocuirea gresiei si faiantei fie cu o solutie similara, dar noua si moderna, fie cu o alternativa, asa cum este cazul pietrei naturale sau a travertinului poate face minuni intr-o casa.

Evident, la mijloc, este vorba despre cat de dispus esti sa faci un compromis si sa iti tranformi casa intr-un santier, pentru ca in cateva saptamani sa te simti ca intr-o casa noua si complet schimbata. Acest lucru vine si cu un cost pe masura, insa efectul final se poate considera o adevarata investitie.

Zugravirea intregii case si schimbarea gresiei si a faiantei in baie si in bucatarie, cel mai anevoios proces

Este, fara indoiala, cea mai populara schimbare din casa si presupune, pe de-o parte inlocuirea vechiului sistem de acoperire a pardoselii si a peretilor cu gresie, respectiv faianta sau cu alte solutii moderne de profil, dar si zugravirea peretilor care este, de departe, cea mai populara solutie pentru renovare.

In conditiile in care, in Romania, cele mai populare solutii utilizate in bai si in bucatarii raman cele pe baza de ceramica (gresie, faianta) este necesara atat inlaturarea fostei solutii ceramice, aplicarea unui glet special de nivelare, aplicarea de adeziv special pentru interior, pentru lipirea placilor ceramice, cat si achizitionarea materialelor de constructie.

“Reparatiile sunt calculate la ora, iar cu cat creste timpul de efectuare al acestora, cu atat va creste si manopera meseriasului. Doar pentru aplicarea de gresie si faianta in baie, respectiv bucatarie, repararea imperfectiunilor din pereti, indreptarea acestora si aplicarea in doua straturi a unei vopsele lavabile premium, costul cu materialele de constructie s-ar apropia de 1.350 de lei, in medie, la care se adauga si pretul adezivilor de gresie / faianta pentru baie si bucatarie, de aproximativ 150 de lei”, au declarat reprezentantii AdePlast, unul dintre cei mai mari producatori de materiale de constructii din Romania.

In cazul de fata a fost luat in calcul doar pretul materialelor de constructii: glet, adezivi, gresie - faianta (baie/bucatarie), pentru un apartament cu o suprafata de circa 100 mp. Costul total pentru materialele de constructii necesare realizarii acestui proiect s-ar apropia de 1.500 de lei, la care se adauga si un cost mediu al manoperei, de 35 de lei/mp, cost care acopera atat procesul de reparare, montaj si finisaje.

Schimbarea parchetului: diferente mari intre parchet obisnuit si parchet stratificat la costul manoperei

In conditiile in care in bucatarie si in baie s-ar opta pentru placare ceramica (gresie), aproximativ 70% din totalul suprafetei din locuinta ar urma sa fie acoperita cu parchet.

Am incercat sa realizam o simulare pentru montajul unui parchet laminat de calitate medie, al carui pret se situeaza in jurul a 30 de lei/pachet, in care se afla o suprafata de 2,20 mp de pardoseala.

La o suprafata de 70 mp, cat ar fi necesar sa fie acoperita cu parchet locuinta, ar trebui utilizate cel putin 32 de pachete de pardoseala, la care s-ar adauga si un necesar de 10% in plus pentru a asigura buna desfasurare a lucrarilor, ceea ce ar face ca necesarul de parchet pentru apartament sa se ridice undeva la 36 de pachete.

Un calcul simplu arata ca la achizitionarea a 36 de pachete de parchet laminat de calitate medie, la un pret de 30 de lei/pachet, doar costul cu materialul de constructie s-ar ridica la 1080 de lei, la care se adauga si costul maponerei, care in acest caz, variaza intre 9 lei pentru un parchet laminat obisnuit si 14 lei pentru unul dublu, chiar triplu stratificat.

Optand pentru un cost mediu al manoperei, la 12 lei/mp, pretul total s-ar putea ridica la 840 de lei, ceea ce ar duce valoarea totala a investitiei la aproape 2.000 de lei, pret mediu, la care sunt adaugate si materialele de constructii adiacente folosite in tot acest proces de montaj.

Pe langa costul parchetului laminat, trebuie achizitionate, separat, si plinte pentru acesta, care vor face ca pretul final sa depaseasca valoarea de 2.000 de lei.

Tu ce buget ti-ai alocat pentru renovarea casei?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri