Un palat impresionant din centrul Bucurestiului, situat chiar in fata BNR, poate fi cumparat la o licitatie oragnizata de executori judecatoresti pentru recuperarea unor datorii de peste 10 milioane de lei pe care actualul proprietar, Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, le are catre o firma de avocati. La masa celor care au de luat bani sunt, insa, prezenti si DNA si ANAF. Unul dintre edificiile importante ale Bucurestiului interbelic, cladirea a purtat denumirea de Palatul Camerei si al Bursei, intrucat a gazduit si bursa de valori de la Bucuresti, care in perioada interbelica se numea Bursa de Efecte, Actiuni si Schimb.

Executorul vrea sa obtina 29,4 milioane de lei la licitatia care va avea loc pe 2 septembrie, pretul fiind redus cu 25% fata de cel initial, de 39,2 milioane lei, la care executorul a incercat vanzarea in ultimele luni ale anului trecut.

Palatul este vandut la licitatie de societatea de executori judecatoresti Dumitru, Iancu & Asociatii, pentru recuperarea unor datorii de aproximativ 11 milioane de lei pe care Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti le are catre firma de avocati Leaua&Asociatii, arata un anunt al executorului judecatoresc.

Pe langa sarcinile care greveaza cladirea in favoarea firmei de avocati, asupra Palatului mai au drepturi si DNA, prin sechestru asigurator, in timp ce ANAF sector 3 este inscrisa cu drept de ipoteca legala. Mai multe persoane din conducerea Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti au fost trimise in judecata in 2014 pentru fapte de coruptie, inclusiv accesarea frauduloasa de fonduri europene.

Astfel, Parchetul are instituit un sechestru asigurator pentru suma de aproximativ 6,76 milioane lei, iar ANAF are de recuperat o creanta de aproximativ 1,83 milioane lei. Statul are prioritate la recuperarea creantelor in astfel de cazuri.

Statul roman, prin Ministerul Culturii, are drept de preemptiune si a fost notificat de vanzarea imobilului, arata documentul executorului judecatoresc.

Palatul de pe strada Ion Ghica, nr 4, are o suprafata construita la sol de 1.600 metri patrati, pe un teren de 2.215 metri patrati. Cladirea, cu subsol, parter, trei etaje si mansarda, are o suprafata utila desfasurata de 5.655 metri patrati. Suprafata este egala cu cea a aproape 100 de apartamente de 2 camere.

Daca la licitatia de la inceputul lunii septembrie nu se obtine pretul de pornire si sunt cel putin doi licitatori, la acelasi termen palatul va fi vandut la cel mai mare pret oferit, dar nu mai putin de 30% din pretul de pornire. Adica ar putea fi cumparat cu mai putin de 12 milioane de lei.

Camera de comert si Industrie a Bucurestiului a castigat palatul, dar nu a avut bani sa plateasca avocatii

"Creanta noastra care este in curs de executare silita, in urma incuviintarii instantei, reprezinta valoarea actualizata a onorariilor de avocat datorate si neachitate de Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti pentru activitatea de asistenta juridica si reprezentare a acestei Camere in doua litigii care s-au aflat pe rolul instantelor judecatoresti, cu privire la revendicarea imobilului care se scoate la vanzare (fostul Palat al Bursei), precum si a unui alt imobil (cladirea Liceului Cerchez)", au explicat avocartii Leaua&Asociatii in raspunsuri la intrebari transmise de wall-street.ro.

Litigiile s-au desfasurat pe parcursul mai multor ani, urmand si caile de atac legale si au fost finalizate cu succes in anul 2008 (Palatul Bursei), respectiv 2011 (Liceul Cerchez).

"Din pacate, nici pana in prezent Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti nu a identificat posibilitati de achitare a sumelor datorate, astfel ca unica solutie a ramas executarea silita", noteaza firma de avocatura.

Regele Carol I nici nu visa ca pe fir va intra DNA

“Urez Camerei de Comert si Industrie din Capitala sa fie pilda neclintita si ca munca ei pe campul economic, de-a pururea inspirata de interesul general al tarii, sa fie spornica si rodnica", declara regele Carol l, in 1911, cu ocazia inaugurarii Palatului Camerei si al Bursei, potrivit site-ului Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti.

De atunci au trecut mai mult de 100 de ani, iar cladirea cu fatada monumentala, bogat decorata, avand un portal dominat de figurile alegorice ce simbolizeaza industria si comertul, peste care au trecut doua razboaie mondiale si doua cutremure devastatoare este, inca, un punct de referinta in peisajul arhitectonic al Capitalei.

Imobilul a reintrat, in octombrie 2008, prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, in patrimoniul Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti. Camera de Comert a vrut sa dezvolte un centru de afaceri modern in aceasta cladire, insa pentru acest obiectiv intentiona sa obtina fondurile necesare din donatii si sponsorizari. In acest scop, Camera de Comert a deschis Fundatia Fondul Carol I.

Terenul pentru constructia palatului a fost primit de Camera de Comert Bucuresti in 1906, dupa o audienta a presedintelui Camerei, George Assan, la regele Carol I. Acordarea terenului, pe care anterior s-a aflat cladirea Senatului Romaniei, a fost conditionata de inceperea lucrarilor in 3 ani si de finalizarea acestora in cel mult sapte ani.

La inceputul anului 1907 se anunta in Analele Arhitecturii – Monitorul Licitatiilor concursul international pentru intocmirea planurilor Palatului Camerei Bucuresti, premiile acordate fiind substantiale. La concurs au participat arhitecti romani, francezi, germani si austrieci, fiind prezentate 14 proiecte.

Castigatorul concursului a fost declarat arhitectul Stefan Burcus. Arhitectului i se datoreaza, de asemenea, Palatul Artelor, construit de ing. E. Grant, Pavilionul Regal, Palatul administrativ din Craiova (actuala Prefectura), Catedrala Episcopala din Galati, proiectata in colaborare cu arh. Petre Antonescu.

Potrivit unui articol din Jurnalul National, la parterul cladirii erau "o serie intreaga de pravalii, cantoare, un local de cafe, berarie, apoi o sala epliptica cu colonade a Bursei si toate dependintele ei. Antre-sol, birouri pentru diferite servicii. Etajul I rezervat pentru Camera de Comert si Industrie, cu o imposanta sala de sedinte in forma eliptica si o galerie de tablouri. Etajul II rezervat cercului de comert si industrie. La aceasta constructie au conlucrat cei mai importanti specialisti".

Incepand cu anul 1955, palatul a devenit sediul Bibliotecii Centrale de Stat Biblioteca Nationala a Romaniei. In 2008 cladirea a fost retrocedata proprietarului de drept, Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti.

Sursa foto: Sursa foto: Google Street View

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri