Aderarea la UE va schimba preturile practicate in prezent pe piata imobiliara. Se anticipeaza o ieftinire a apartamentelor vechi, dar si o scadere a chiriilor in imobilele de birouri.
Analistii de pe piata imobiliara se feresc sa avanseze cifre cu privire la evolutia preturilor si a investitiilor in acest domeniu dupa 1 ianuarie 2007. Spun insa ca va creste volumul investitiilor, ceea ce va aduce o oferta mai generoasa. Concurenta se va reflecta si in preturile locuintelor, si in chiriile pentru spatiile de birouri. Interesant este ca majoritatea celor care activeaza pe aceasta piata anunta o scadere a preturilor apartamentelor vechi, insa se arata destul de sceptici in ceea ce priveste o evolutie similara a preturilor apartamentelor noi. In acest caz ramine de vazut cum va actiona raportul cerere-oferta. Pe segmentul spatiilor de birouri se anticipeaza ca in urmatorii ani oferta se va ridica la nivelul cererii.

Bani in avans

Romania este de ceva timp atractiva pentru investitori. In ultimul an a crescut numarul de fonduri de investitii interesate de achizitii in domeniul imobiliar pe piata din Romania. Putem vorbi despre un interes ce se mentine ridicat chiar si in cazul unor fonduri care nu sint specializate in sectorul imobiliar. Fondurile de investitii cele mai prezente pe piata imobiliara romaneasca provin din Austria. De asemenea, sint deosebit de active capitalurile din Germania, Marea Britanie, Grecia, Irlanda, Italia. Cele mai multe companii, avind ca obiect de activitate dezvoltarea, au ca tari de provenienta Israel, Statele Unite, Italia, Grecia, Turcia, Olanda, afirma Mihai Plaesu, Senior Consultant in Cadrul Departamentului birouri al DTZ Echinox.

Acesta spune ca majoritatea fondurilor de investitii sint orientate in primul rind catre proprietati cu destinatie comerciala: imobile de birouri, centre comerciale, parcuri logistice si industriale. Totusi, unele fonduri de investitii s-au orientat si spre segmentul rezidential. Randamentele plasamentelor sint in continua scadere pe piata romaneasca, ceea ce se traduce intr-o crestere a preturilor. Daca in anul 2005 nivelul yield-urilor a fost de 9-10%, in prezent ele se situeaza la 8-8,5% si prognozam o scadere sub 8% pina la sfirsitul anului 2006. Totusi, ne asteptam ca acest indicator sa inregistreze o descrestere cu o rata mai mica decit in anii precedenti, considera Mihai Plaesu. In urmatorii ani, piata romaneasca ar putea deveni mai sigura si mai transparenta, ceea ce va duce la cresterea nivelului investitional si, in acelasi timp, la cresterea stocului de apartamente si spatii de birouri, spune Emilia Mielu, consultant in cadrul companiei imobiliare Esop.

Se apreciaza ca efectul principal al aderarii din punctul de vedere al afacerilor imobiliare va fi orientarea spre proiecte mari, dezvoltate, cu investitii de zeci si sute de milioane de euro.

Asteptare scurta

Efectele integrarii in Uniunea Europeana se vor vedea destul de rapid. Primele influente pe piata imobiliara vor aparea chiar in momentul aderarii, moment care va dovedi inca o data faptul ca proprietatile imobiliare nu vor inregistra cresteri semnificative, cea mai mare deceptie fiind pe segmentul deja exagerat al apartamentelor in blocurile vechi, spune Liviu Ureche, Certified International Properties Specialist. Cei care se asteapta la o crestere a preturilor dupa aderare vor fi dezamagiti, atit pe segmentul rezidential, cit si pentru celelalte categorii. Nu credem ca aderarea la UE va aduce o crestere spectaculoasa a preturilor, cum se vehiculeaza pe alocuri. In toate celelalte state integrate recent, pe piata imobiliara nu s-a constatat o aliniere la preturile practicate in tarile mai dezvoltate. In fapt, preturile sint dictate primordial de cererea si de oferta locala, in corelare si cu situatia economiei din fiecare stat.

Drept urmare, exista discrepante foarte mari intre pietele imobiliare chiar intre state membre mai vechi ale UE, cum ar fi intre Marea Britanie si Portugalia, de exemplu. Mai degraba, tendinta de crestere a interesului investitorilor straini pentru piata romaneasca si, pe cale de consecinta, cresterea preturilor pe diversele segmente ale pietei imobiliare a inceput o data cu apropierea evidenta de integrare si cu cresterea nivelului de trai, iar momentul 1 ianuarie 2007, daca va consemna integrarea in UE, nu credem ca va aduce vreo modificare spectaculoasa a preturilor, spune Mihai Plaesu. Astfel, preturile pe toate segmentele pietei imobiliare vor fi in continuare dictate de cererea si oferta pe plan local, si nu de tendintele din alte state ale Uniunii Europene.

Mai degraba trebuie avut in vedere ca in urmatorii doi-trei ani se va depasi momentul maxim de lipsa a stocului din ultimii doi ani, constatat pe toate segmentele, datorita numarului sporit de proiecte de anvergura, care sint gata sa inceapa mai ales in Bucuresti, dar si in alte orase mari ale tarii. In mod firesc, aceste dezvoltari vor intra in competitie, fapt care va duce inevitabil la o scadere a preturilor practicate in prezent pe piata, iar cele mai mari sanse de succes le vor avea acele dezvoltari care vor urma standardele practicate pe alte piete mult mai mature din UE, mai spune Mihai Plaesu. Acest lucru se va vedea destul de clar pe segmentul rezidential.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5355&art=242&cHash=57bc864ef5

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri