Piata imobiliara a spatiilor de birouri incepe sa devina din ce in ce mai matura. O data cu cresterea numarului de spatii de birouri, departajarea pe clase devine problema principala a chiriasilor.
La ora actuala, pe piata spatiilor destinate birourilor nu exista standarde impuse de autoritati pentru evaluarea acestora. Din acest motiv, marii developeri s-au orientat spre sistemul international de masurare. „Pe piata romaneasca inca nu se practica un sistem unanim acceptat de departajare a imobilelor de birouri pe clase. Locatia (vizibilitate, acces), suprafata pe nivel (minimum 1.000 mp), eficienta planului (luminozitate, flexibilitate) si numarul de locuri de parcare (minimum 1,70 mp inchiriabili) sint criteriile cele mai importante“, declara Mihai Plaesu, senior consultant in cadrul Departamentului de birouri al DTZ Echinox.

Acestea sint alte elemente care tin de evaluarea spatiilor de birouri si de repartizarea lor pe clase. „Potrivit Building Owners and Managers Association, spatiile de birouri de clasa A sint cotate in functie de locatie, suprafata totala a imobilului, indeosebi cind este mai mare de 10.000 mp, suprafata inchiriabila pe nivel, raportul dintre suprafata net utila si cea bruta, inaltimea pe nivel pina la plafonul fals mai mare de 2,70 m, spatii de parcare (mai mult de un loc de parcare la o suprafata inchiriata de 100 mp), Building Management System, adica sistemul de administrare automatizata a cladirii, precum si calitatea finisajelor si a serviciilor oferite: receptie, sistem de paza si supraveghere, intretinere si curatenie, restaurant etc.“, ne spune Despina Ponomarenco, Marketing & Communications Executive Eurisko.

Din cauza structurii urbanistice a orasului, nu toate spatiile de clasa A se pot ridica la standardele internationale din punctul de vedere al suprafetelor. Astfel, din cauza lipsei ofertelor de terenuri suficient de mari si de forma convenabila situate in zone centrale sau semicentrale, precum si a preturilor foarte mari cerute in asemenea locatii, developerii s-au orientat spre achizitionarea de terenuri pentru dezvoltari de birouri in zone mai departate de centrul orasului.

Chirii in functie de clasa

Evaluarea spatiilor de birouri si repartizarea lor pe clase este importanta si din punctul de vedere al chiriilor practicate pentru cele doua tipuri de clase. Conform specialistilor ESOP, chiriile in imobilele de birouri clasa A se situeaza intre 16-19 euro/mp/luna+TVA, iar in cazul unor spatii de dimensiuni mai mici, disponibile imediat, chiar se depasesc 20 de euro/mp/luna. Chiriile in imobilele de birouri clasa B se situeaza in general intre 12-15 euro/mp/luna, dar in functie de locatie pot sa ajunga atit catre 8-9 euro (in locatii semicentrale sau periferice), cit si spre 18 euro (in locatii de top din zona centru-nord).

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5356&art=244&cHash=2f81f153b5

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
Marca etica RAC reglementeaza piata de publicitate