Romania traverseaza una dintre cele mai bune perioade imobiliare de dupa incheierea crizei, iar acest lucru se observa inclusiv in dezvoltarea marilor aglomeratii urbane din tara, dar mai ales in dezvoltarea oraselor secundare, lucru datorat si unui numar tot mai mare de investitii straine sau antreprenoriale in economiile locale.

Acest lucru se reflecta si in numarul tot mai mare de dezvoltari de proiecte rezidentiale din Romania, acolo unde orasele importante pregatesc zeci de mii de noi locuinte in 2016. Potrivit datelor Coldwell Banker, unul dintre cei mai importanti consultanti imobiliari din Romania, 2016 va fi cel mai bun an pentru istoria moderna a pietei rezidentiale din Romania, cel putin in numar de finalizari de locuinte in Bucuresti si imprejurimi si in cateva dintre cele mai mari orase din tara.

“In ansamblul sau, segmentul rezidential din Romania a trecut prin mai multe schimbari in ultimii ani. Spre exemplu, au aparut adevarate suburbii in apropierea marilor orase, precum zona Popesti Leordeni langa Bucuresti sau Floresti langa Cluj Napoca.

Astfel, in functie de regimul administrativ sub care se afla anumite zone din apropierea marilor orase, mediul rural va continua sa atraga anual un numar ridicat de finalizari – in acest sens, ar trebui luata in calcul o delimitare intre locuintele finalizate in mediul rural clasic si cele finalizate in imediata apropiere a marilor orase dar care sunt incadrate, cel putin initial, ca locuinte finalizate in mediul rural. Numarul de locuinte care vor fi finalizate in urmatorii ani va depinde de evolutia indicatorilor macroeconomici, dar si de strategia autoritatilor, atat in ceea ce priveste investitiile publice in construirea de locuinte cat si in ceea ce priveste strategiile de facilitare a achizitiei unei locuinte – in special programul Prima Casa sau un nou program similar”, a declarat Gabriel Voicu (foto mai jos), director al diviziei New Homes in cadrul Coldwell Banker.

Gabriel Voicu, Coldwell Banker

In opinia sa, orasele care au cunoscut o dezvoltare semnificativa in ultimii ani, tinand cont de faptul ca reprezinta mari centre universitare si/sau poli industriali si de dezvoltare a sectoarelor IT&C si de servicii, vor continua sa sa reprezinte o principal destinatie de migrare a populatiei, asa cum este cazul Bucurestiului, Cluj Napoca, Iasi sau Timisoara.

“Exista deja orase care cunosc o dezvoltare semnificativa, datorata investitiilor straine, asa cum este cazul Oradea sau Sibiu, orase care ar putea fi urmate in viitor si de alte exemple similare. Nu in ultimul rand, orasele de mari dimensiuni, precum Constanta, Craiova sau zona Galati-Braila pot reprezenta cu usurinta destinatii importante pentru o migratie semnificativa a populatiei, in functie de planurile de investitii, fie ele publice sau private. Iar dezvoltatorii de proiecte rezidentiale vor urma indeaproape orice investitii majore care se vor desfasura in diferite sectoare economice”, a mai adaugat reprezentantul Coldwell Banker.

O evolutie pozitiva a oraselor din Romania este vazuta si de catre constructori si producatorii de materiale de constructii, asa cum este si cazul Xella, producatorul solutiilor din BCA Ytong, care sustin ca cele mai atractive orase pentru constructii rezidentiale sunt cele in care exista activitate economica si in care tinerii castiga suficient pentru a-si permite o locuinta.

“Observam cresteri spectaculoase in Bucuresti, Cluj Napoca, Timisoara, Sibiu, Iasi sau Constanta, precum si o activitate din ce in ce mai intensa in orase precum Brasov sau Bacau. Asa cum este si firesc, dezvoltarea de locuinte este direct proportionala cu dezvoltarea economica a unor orase, este important si ne bucura sa observam ca aceasta dezvoltare are loc treptat in toate regiunile tarii. Ne asteptam sa continue aceasta tendinta de urbanizare cu o dezvoltare accentuata a marilor orase din tara. In orasele mari se vor construi in principal blocuri pentru ca terenurile sunt foarte scumpe si nu justifica altfel de investitii. Exista un segment important de tineri cu venituri peste medie care vor sa locuiasca in zone foare bine conectate. Consider ca extinderea operatiunilor unor companii multinationale, cu centre de client service, centre de programare, centre de cercetare, genereaza locuri de munca in marile orase si implicit constructia de apartamente. Aceste apartamente vor fi cumparate chiar de catre tinerii profesionisti din aceste companii”, a declarat Marius Dragne (foto mai jos), CEO al Xella Romania.

Marius Dragne, Xella Romania

Executivul producatorului german de BCA (beton celular autoclavizat – n.red.) sustine ca exista toate premisele unei cresteri importante in piata, asta daca sunt analizate doar principalele proiecte rezidentiale din marile orase ale tarii.

“In Bucuresti sunt in lucru proiecte cu peste 20.000 de apartamente. Majoritatea acestor proiecte sunt construite in etape, iar evolutia pozitiva a autorizatiilor din anii precedenti vine sa sustina acest trend. Numarul de autorizatii de constructii emis este un indicator important care aduce azi o doza de optimism in piata. Chiar daca numarul total de autorizatii de constructie pentru cladiri emis a scazut usor in primele sapte luni ale acestui an, numarul de locuinte care va fi livrat prin finalizarea acestor cladiri este intr-o crestere accentuata. Aceasta arata ca tendinta de dezvoltare pe verticala in care domina cladirile multi-etajate se mentine”, a mai aratat Marius Dragne.

Potrivit datelor oficiale, in primele sapte luni ale acestui an au fost eliberate 22.016 autorizatii de constructie pentru cladiri rezidentiale. Numarul de locuinte din cladirile rezidentiale autorizate este de peste 46.000 de unitati, aproape echivalentul numarului total de locuinte livrat in 2015. In primele sapte luni ale anului trecut fusesera eliberate 22.271 autorizatii pentru constructia a 37.139 de locuinte.

“Daca luam in calcul doar numarul de locuinte autorizate observam ca in primele sapte luni ale acestui an s-a inregistrat o crestere de peste 24%. (…) Credem ca piata a intrat pe un ritm de crestere. Speram sa fie constant, dar, in continuare, exista un nivel scazut de predictibilitate. Oricand putem asista la fenomene care sa influenteze intr-un mod important piata. De exemplu, Strategia Nationala a Locuirii, aflata acum in dezbatere publica, prevede schimbari importante cu efecte directe in piata rezidentiala. Anul acesta am fost martorii Legi a Darii in Plata care a dus la o temperare a tranzactiilor imobiliare in luna august.”, a mai precizat reprezentantul Xella.

Citeste si:
    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


    Setari Cookie-uri