Constructiile sunt un domeniu de activitate unde se aloca importante sume de bani, fie ca vorbim de persoane fizice, societati comerciale sau institutii de stat. Problema apare atunci cand trebuie sa achizitionam materiale de constructie, deoarece pretul acestora difera foarte mult. Important este sa stim de unde sa le cumparam astfel incat sa nu platim mai mult pentru acelasi produs.

O atentie trebuie acordata primariilor/institutiilor private, deoarece acestea cumpara materiale de constructii scumpe, in loc sa economiseasca...De ce?..deoarece cei ce se ocupa de achizitii nu selecteaza bine ofertele de achizitie sau nu vor, binenteles este de inteles si de ce.
Daca acestia ar selecta bine ofertele, s-ar economisi multi bani la nivel national in acest fel, implicit primariile ar deveni mai responsabile din acest punct de vedere.

Unii primari chiar si-au construit depozite de materiale de constructii, au gasit o oportunitate de a vinde materiale la institutiile statului la preturi cu mult peste normal, acest lucru cauza o gaura mare in bugetele locale. Si ne mai intrebam oare de ce se plang ca nu au bani? E simplu, sunt cheltuiti iresponsabil. Legea ii ajuta si se fac 3 oferte, clar cunoscute si castiga cine trebuie. Cu totii stim asta dar nimeni nu ia atitudine sa schimbam orientarea catre responsabilitate si constiinta.

In aceeasi situatie sunt si scolile private, doar ca acestea cheltuie responsabil si fac o selectie atenta inainte de a achizitiona materiale de constructii, dar la privat cineva are interesul sa economiseasca si sa evolueze.

Totusi, exista in tara si primarii care au control asupra cheltuielilor pe materialele de constructii. Avem primarii in tara pe care le putem lua ca si exemplu bun: Primaria Pestera(judetul Constanta) si Primaria Ciorasti(judetul Vrancea). Ne-am dat seama ca primarii sunt oameni gospodari, acestia au cumparat si au negociat pretul la materiale ca si cand ar fi fost la ei acasa. Au construit scoli, canalizari, stadion de fotbal si alte constructii importante orasului/satului, iar toate lucrarile au fost realizate cu salariatii Administratiei locale. Concluzie?!..nu au cheluit "aiurea" si dau si de lucru la oameni sa nu mai plece in afara tarii.

Preturile mult mai mici de pe net reflecta aplicarea unor adaosuri mai cu bun simt(neumflate). Acestea sunt mult mai mici ca la depozitele de materiale de constructii din orase. Acum ai posibilitatea sa cumperi materiale de constructii online si iti sunt aduse acasa gratuit, fara sa implice deplasarea dupa acestea, iar partea interesanta este ca vin direct de la producator/importator fara sa mai treaca prin curtea depozitelor, lucru care ar genera manipulare si transport, deci aceste cheltuieli si comisioane se includ in pretul produsului bineinteles.

Un lucru bun si binevenit este noua lege a achizitiilor publice in care bugetarii care fac achizitii, sunt obligati sa publice ORICE achizitie in Sistemul Electronic de Achizitii Publice(S.E.A.P) , dar binenteles ca romanul este inventiv si gaseste o solutie sa favorizeze o oferta unde au si alte beneficii.

De obicei, cand cumparam ceva o facem impulsiv, manati de interese, nu de ratiune. Ratiunea ne-am dori s-o folosim atunci cand discutam de bugete.

Un articol prezentat de Casa de Comenzi Vindem-Ieftin.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri