Piata rezidentiala si-a mentinut dinamica dupa criza financiara, datorita programului Prima Casa care a sustinut dezvoltarea de noi proiecte rezidentiale. Astfel, pe de o parte a fost foarte bine ca acest program a existat atatia ani, dar pe de alta parte, avem o piata rezidentiala dependenta de un program garantat de stat, care la orice fluctuatie se resimte in vanzarile tuturor proiectelor si nu reprezinta cel mai sanatos lucru, apeciaza Andreea Comsa, managing director, Premier Estate Management.

"Criza financiara s-a terminat in sensul in care ca economia si-a revenit, dar piata rezidentiala nu mai este cea care era inainte. Atunci discutam despre o crestere speculativa de preturi si de clienti care aveau acces la finantare foarte facila si in acel moment orice apartament la orice pret se vindea. Acum discutam despre o piata limitata la un plafon al programului Prima Casa si al TVA-ului de 5% si, ca urmare, intreaga piata rezidentiala se concentreaza in aceste limite, odata 66.500 de euro si apoi 100.000 de euro, incepand cu 2016", a spus Andreea Comsa (foto), la Real Estate Forum.

In opinia sa, desi exista o dinamica ridicata, nu mai are loc un "boom" care sa ingrijoreze piata rezidentiala, si anume de dezvoltari de proiecte care sa nu poata fi sustinute cu finantari de la banci. "Nu mai exista riscul ca anumite proiecte sa ramana nevandute", spune Andreea Comsa.

Cu toate acestea, "ar trebui sa gasim niste baze mai solide pentru piata rezidentiala, decat sa fim dependenti de un program care atunci cand se intrerupe sau se termina fondurile vanzarile scad imediat. Aceasta situatie arata o impredictibilitate in ceea ce priveste business-ul unor investitori. Dinamica despre care am discutat se resimte si in orasele mari din Romania, unde in ultima perioada au incept sa apara proiecte rezidentiale noi care se vand foarte bine si la preturi ceva mai mari decat in Bucuresti, daca ar fi sa analizam pretul pe metru patrat", a mai spus Andreea Comsa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri