Imobiliare.ro prezinta, pe baza ofertelor listate pe portal, variatia preturilor solicitate pentru apartamentele din marile orase in functie de zona (centrala, semicentrala si periferie). Ca etalon au fost luate unitatile cu doua camere construite, cu suprafete cuprinse intre 50 si 60 de mp. Vechimea locuintei sau modul de compartimentare, elemente care influenteaza de asemenea pretul, nu au fost luate in considerare din motive de reprezentare statistica.

Pentru o proprietate situata central, pretul mai mare este justificat de siguranta sporita, de apropierea de obiectivele culturale si turistice ale orasului (teatre, muzee, cladiri istorice etc.), de variatele oportunitati de divertisment si de petrecere a timpului liber (parcuri, cafenele, restaurante etc.) si, nu in ultimul rand, de accesul la multiple mijloace de transport in comun.

Zona semicentrala, pe de alta parte, ofera avantajul drumului rapid catre centru, dar si pe cel al apropierii de magazine, centre comerciale, clinici, spitale etc. Chiar daca drumul catre centru poate fi mai dificil, zonele periferice sunt totusi deservite de mijloace de transport in comun, de magazine, clinici si spitale; in zonele mai slab cotate, siguranta poate fi insa o problema.

Imobiliare.ro a luat in calcul pentru aceasta analiza situatia in cele mai mari orase din Romania: Cluj-Napoca, Brasov, Iasi, Timisoara, Constanta si Bucuresti.

Sursa foto: pavel dudek / Shutterstock