Imobiliare.ro prezinta, pe baza ofertelor listate pe portal, variatia preturilor solicitate pentru apartamentele din marile orase in functie de zona (centrala, semicentrala si periferie). Ca etalon au fost luate unitatile cu doua camere construite, cu suprafete cuprinse intre 50 si 60 de mp. Vechimea locuintei sau modul de compartimentare, elemente care influenteaza de asemenea pretul, nu au fost luate in considerare din motive de reprezentare statistica.

Pentru o proprietate situata central, pretul mai mare este justificat de siguranta sporita, de apropierea de obiectivele culturale si turistice ale orasului (teatre, muzee, cladiri istorice etc.), de variatele oportunitati de divertisment si de petrecere a timpului liber (parcuri, cafenele, restaurante etc.) si, nu in ultimul rand, de accesul la multiple mijloace de transport in comun.

Zona semicentrala, pe de alta parte, ofera avantajul drumului rapid catre centru, dar si pe cel al apropierii de magazine, centre comerciale, clinici, spitale etc. Chiar daca drumul catre centru poate fi mai dificil, zonele periferice sunt totusi deservite de mijloace de transport in comun, de magazine, clinici si spitale; in zonele mai slab cotate, siguranta poate fi insa o problema.

Imobiliare.ro a luat in calcul pentru aceasta analiza situatia in cele mai mari orase din Romania: Cluj-Napoca, Brasov, Iasi, Timisoara, Constanta si Bucuresti.

Bucuresti

Bucuresti

In Capitala, diferenta intre o locuinta amplasata in inima orasului si una de la periferie depaseste 20.000 de euro. Astfel, un apartament cu doua camere din centru costa, in medie, 75.000 de euro.

In cartierele cu o localizare apropiata de zonele semi-centrale (Vitan-Dristor, Tineretului-Timpuri Noi, 1 Mai, 13 Septembrie-Panduri etc.), pretentiile proprietarilor scad la 65.000 de euro. In zona periferica (Berceni, Rahova, Giurgiului, Pantelimon, Colentina), o unitate locativa bicamerala poate fi achizitionata cu 52.500 de euro.

Creative Lab / Shutterstock

Cluj-Napoca

Cluj-Napoca

In orasul de pe Somes, o locuinta amplasata central costa cu circa 14.000 de euro mai mult decat una de la periferie. In cel dintai caz, un apartament cu doua camere ajunge la 78.000 de euro.

In cartierele apropiate de zona semicentrala (Marasti, Gheorgheni, Andrei Muresanu, Zorilor etc.), pretul mediu ajunge la 67.500 de euro, iar la marginea orasului (Someseni, Borhanci, Dambul Rotund, Grigorescu, Manastur etc.) la 64.000 de euro.

Radu Bercan / Shutterstock

Timisoara

Timisoara

In orasul de pe Bega, un amplasament privilegiat poate ridica pretul cerut cu pana la 11.000 de euro pentru un apartament cu doua camere, conform Imobiliare.ro. In zona centrala, un apartament cu doua camere poate fi achizitionat, in medie, cu 64.000 de euro (au fost luate in calcul apartamentele din centrul orasului, dar si Punctele Cardinale sau Medicina).

In cartierele cu expunere la zona semicentrala (ex.: Aradului, Circumvalatiunii), acelasi tip de locuinta ajunge la 57.000 de euro. In cartierele de la marginea orasului (Sagului, Girocului, Blascovici), o unitate locativa cu doua camere cu o suprafata similara are un pret mediu de 53.000 de euro.

pavel dudek / Shutterstock

Brasov

Brasov

In orasul de la poalele Tampei, diferenta dintre centru si periferie este de doar aproximativ 5.000 de euro. Un apartament din centru costa 55.000 de euro, in vreme ce, in zona semicentrala (sub-zone precum 15 Noiembrie, Scriitorilor, Aurel Vlaicu), o locuinta similara ajunge la o medie de 51.900 de euro.

Nu in ultimul rand, in cartierele periferice (Racadau, Bartolomeu, Tractorul, Triaj, Carierei, Noua etc.), valoarea medie de listare a unei unitati bicamerale ajunge la 50.200 de euro.

Mirek Nowaczyk / Shutterstock

Constanta

Constanta

In orasul de la malul marii, amplasamentul unei locuinte poate genera o diferenta de pret de pana la 10.000 de euro. In zona centrala, un apartament cu doua camere costa, in medie, 52.000 de euro, iar in cea semicentrala (Faleza Nord, Delfinariu, Tomis Nord, Tomis III, Inel I, Inel II, Bratianu) ajunge la 51.000 de euro.

In cartierele periferice insa (Faleza Sud, Km 4-5, CET, Km 5, Palas, Zona Industriala, Poarta 6), pretentiile proprietarilor scad la 41.800 de euro.

ELEPHOTOS / Shutterstock

Iasi

Iasi

In capitala Moldovei, diferenta dintre centrul si marginea orasului ajunge la 15.000 de euro.

Astfel, un apartament vechi cu doua camere costa 60.000 de euro in zona centrala, 47.000 de euro in cartierele apropiate de zona semicentrala (Alexandru cel Bun, Tudor Vladimirescu, Dacia, Copou, Pacurari) si 45.000 de euro in cartierele periferice (Bucium, Frumoasa, Cug, Nicolina, Dancu, Galata).

Brenik / Shutterstock

Sursa foto: pavel dudek / Shutterstock