Romania va avea nevoie de o autoritate de reglementare in domeniul imobiliar pentru implementarea standardului profesiei de agent imobilar, a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Radu Zilisteanu, la Forumul imobiliar organizat de Finmedia.

Nu exista in prezent un standard in domeniul profesiilor imobiliare la nivel european. Se preconizeaza insa introducerea unui standard minim pentru orice agent imobilar din Uniunea Europeana, ceea ce va presupune urmarea unor cursuri, nevoia de licentiere si de reatestare periodica, a mai spus Zlisteanu.

„Avem convingerea ca in prima parte a anului viitor Europa va avea un standard pentru profesiile din domeniul imobiliar”, a afirmat, in acelasi context, presedintele Uniunii Imobiliare din Romania (UNIM), Gabriel Zamfir.

In prezent se are in vedere introducerea in Parlament a unui proiect de lege privind reglementarile activitati imobiliare, a spus Yilisteanu. Proiectul vizeaza atat profesionalizarea serviciilor imobilare, prin scolarizare, cat si responsabilizarea celor care desfasoara activitate in acest domeniu, a mai spus Zamfir.

Cele mai multe dintre proectele dezvoltate in regim privat sufera din lipsa de profesionalism in constructii, precum si din pricina calificarii in acest domeniu. De asemenea. In acelasi timp, Romania are un puternic defict de forta de munca pe domeniul constructiilor, care se va adanci in viitor, a atras atenta Zamfir.

Patrimoniul imobilar romanesc are mare nevoie de lucrari ample de restaurare si inlocuire. „Sectorul public are un enorm deficit de spatiu administrativ, care este accentuat si de procesul restituirilor. Pe sectorul rezidential exista un necesar de sute de mii de unitat locative la nivel natonal. In ceea ce priveste dezvoltarile comerciale, de brouri, industriale, acestea nu se pot ridica la nivel european din pricina lipsei de infrstructura”,a mai spus oficialul UNIM.

Aderarea nu va atrage o explozie a piete imobilare, este de parere Radu Zilisteanu. „Nu cred ca mai exista potentialul unei cresteri spectualculoase, ca cea la care am asitat in 2003-2004, ci vom asista la o crestere moderata”, a explicat acesta.

Preturile pentru segmentul apartamenetelor vechi vor mai creste cu circa zece procente in urrmatorii doi ani, apoi vor stagna si vor intra pe un trend descendent, datorta concurentei apartamenetelor noi, a explicat purtatorul de cuvant al ARAI.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
Cum vor trei tineri sa cucereasca piata imobiliara cu un soft