Primaria Capitalei va aloca o suta de milioane de euro pentru achizitionarea de case si terenuri pentru familiile care vor trebui sa se mute din Centrul Istoric, dupa inceperea lucrarilor de reabilitare, a declarat primarul general al Capitalei, Adriean Videanu.

Primaria Capitalei va cumpara 200 de apartamente de pe piata libera, in aceste locuinte urmand sa se mute persoanele care stau legal si semilegal in Centrul Istoric al Capitalei, dupa ce va incepe reabilitarea cladirilor, in 2007, a spus Videanu. "Banii cu care primaria va cumpara aceste locuinte provin din resursele alocate pe 2006 din bugetul Municipalitatii", a adaugat primarul general, citat de NewsIn. Imobilele cumparate de primarie vor avea statut de locuinte sociale si vor fi repartizate conform Legii nr. 114/1996, se arata in hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti ( CGMB).

Municipalitatea va achizitiona garsoniere, apartamente cu doua, trei si patru camere, la nivelul municipalitatii fiind constituita o comisie speciala care va negocia cumpararea celor 200 de locuinte. Repartizarea se va face prin ordin de repartitie, dupa care vor fi afisate listele cu beneficiarii. Titularii contractelor de inchiriere nu au dreptul sa instraineze locuintele sau sa le subinchirieze. Reprezentantii Primariei Generale doresc sa cumpere apartamente in blocuri construite dupa 1 ianuarie 1980 care au gradul de confort I si care nu fac obiectul unui litigiu si ipoteci catre persoane fizice si juridice.

In prezent, in centrul vechi al Bucurestiului mai locuiesc 162 de familii care trebuie evacuate in maximum o luna, potrivit primarului general, iar acte de proprietate au numai 19 dintre ele. Toate aceste familii urmeaza sa fie mutate in apartamente cumparate de municipalitate de pe piata libera. " Le propunem mutarea dintr-o locuinta insalubra intr-o locuinta civilizata", a explicat edilul sef al Capitalei. Potrivit primarului general, persoanele care locuiesc semilegal au primit acte de proprietate, in perioada guvernarii PSD, fara a fi fost chiriasi in locuintele pe care le ocupa.

Schimbul de proprietate va fi definitiv. "Dupa reabilitare, in centrul vechi nu vor mai exista cladiri de locuit, ci numai cafenele, galerii de arta, centre comerciale si culturale", a spus primarul Adriean Videanu. Reabilitarea centrului vechi va incepe in maximum o luna, in zona pilot delimitata de Strada Lipscani, Bulevardul Magheru, Splaiul Independentei si Calea Victoriei. Mai intai va fi refacuta canalizarea si a infrastructurii, urmand ca la inceputul lui 2007, primaria sa organizeze licitatia pentru refacerea cladirilor. Costul total al lucrarilor se va ridica la 200 milioane euro, iar durata acestora va fi de 18 luni.

Adriean Videanu a explicat ca pentru lucrarile din subsolul Centrului Istoric se va folosi tehnologia "no dig" (fara sapatura deschisa), "timp de sase-opt luni de zile se va lucra in subteran si nu se va vedea nimic la suprafata", iar "marele beneficiu" fiind faptul ca se va lucra si pe timp de iarna. De asemenea, firma Sedesa Construccion, firma care a castigat licitatia pentru reabilitarea centrului vechi, a dat asigurari Municipalitatii ca materialele folosite pentru reteaua de canalizare vor avea o durata de 50 de ani.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si