Preturile proprietatilor imobiliare au urcat la niveluri considerate periculoase in cazul mai multor economii avansate, conform Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD), ce subliniaza faptul ca o uriasa corectie ar putea avea loc in viiorul apropiat, in conditiile in care supraincalzirea curenta a pietelor are drept consecinta aparitia unei noi crize in piata imobiliara globala.

Catherine Mann, economistul-sef al OECD, a declarat ca think-tank-ul a monitorizat "vulnerabilitatile curente din pietele de active", pe fondul previziunilor cu privire la cresterea inflatiei si a perspectivei politicilor monetare divergente in acest an. Ea a enumerat un numar de tari, inclusiv Canada si Suedia, in cazul carora preturile proprietatilor comerciale si rezidentiale "foarte ridicate" nu sunt sustenabile pentru "o piata imobiliara stabila".

Economistul-sef al OECD a ales Canada, drept exemplu, in conditiile in care preturile medii ale proprietatilor comerciale s-au dublat de la inceputul acestui secol - si Suedia, despre care HSBC a spus in 2016 ca "merge pe gheata subtire". Organizatia, care reprezinta natiunile dezvoltate ale lumii, a numit, de asemenea, si Marea Britanie, sugerand ca o corectie a pietei proprietatilor din Londra poate urma, doar ca aceasta ar putea avea beneficii pentru economia britanica.

"Am inceput deja sa observam o modificare a preturilor in cazul proprietatilor imobiliare in acest sens in Marea Britanie. Interesant de vazut in ceea ce priveste implicatiile pentru economia acestei tari va fi cui ii revine povara - cine anume suporta costurile de ajustare. Daca nu sunt rezidentii aceia atunci o scadere a preturilor la locuintelor ar constitui un eveniment pozitiv pentru economia Marii Britanii", a spus Catherine Mann.

OECD nu este prima organizatie care a avertizat cu privire la o incetinire iminenta a pietei proprietatilor imobiliare din Londra. Si Deutche Bank a subliniat o posibila volatilitate a pietei proprietatilor imobiliare londoneze inca din octombrie 2015. Business insider noteaza, de asemenea, ca votul pozitiv pentru Brexit a taiat cu pana la 30.000 de lire sterline, in medie, pretul mediu al proprietatilor imobiliare londoneze.

Recent, Fondul Monetar International (FMI) a evidentiat ca indexul preturilor reale aferente proprietatilor rezidentiale din 57 de tari, calculat de FMI, se afla la aproape acelasi nivel de dinainte de criza financiara din 2008.

Sursa foto: CaseyMartin / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri