Specialisti din administratia publica a judetelor Galati si Braila lucreaza la proiectul de statut al zonei metropolitane Galati-Braila, document care va fi definitivat in prima decada a lunii noiembrie.
La proiectul de statut al zonei metropolitane lucreaza specialisti din cadrul Consiliilor Judetene si Prefecturilor celor doua judete. Documentul va fi finalizat peste trei saptamani si va clarifica un subiect delicat: care din bugetele locale, Galati sau Braila, va colecta taxele si impozitele de la cetatenii care vor locui in zona, a declarat prefectul judetului Galati, Mihai Capra, citat de NewsIn.

Subiectul a starnit controverse de-a lungul timpului, deoarece suprafata de 1.000 ha, pe care va fi construit cartierul rezidential ce va uni cele doua municipii, este proprietatea judetului Galati, dar se afla intre granitele judetului Braila, care, teoretic, are dreptul de a gestiona administrativ zona.Potrivit stadiului actual al proiectului de statut al zonei metropolitane, problema va fi rezolvata in mod echitabil pentru ambele parti. Astfel, va fi infiintata o structura mixta, condusa de un consiliu de administratie si formata din oficiali ai celor doua municipii si judete, Galati si Braila, structura care va colecta taxele si impozitele platite de viitorii cetateni ai zonei metropolitane.

Aceasta structura va distribui apoi sumele catre bugetele locale ale municipiilor Galati si Braila, in functie de contributia financiara a fiecaruia in acest proiect. Ideea este sa se creeze o structura ai carei membri sa provina din cele doua Consilii Judetene, Consilii Locale, Primarii si Prefecturi. Aceasta structura se va ocupa de colectarea taxelor de la rezidentii zonei metropolitane si de impartirea fondurilor stranse catre cele doua administratii locale direct proportional cu investitiile realizate de fiecare parte. Pana acum, acestea au fost realizate numai de Galati, care a investit numai in infrastrustructura zonei metropolitane 10 milioane de lei noi, a explicat prefectul Mihai Capra.

In ceea ce priveste fondul locativ, din 2003 si pana acum, in cartierul Dimitrie Cantemir, asa cum a fost botezata zona metropolitana, au fost construite noua blocuri de locuinte, care numara 247 de apartamente. Costurile totale ale lucrarilor realizate in acest interval se cifreaza la peste 50 de milioane de lei noi, din care 20 de milioane au fost alocate din bugetul municipiului Galati si 30 de milioane au fost acordate de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), se arata in rapoartele administratiei locale. Recent, municipalitatea galateana a anuntat ca intentioneaza sa inainteze catre ANL un proiect referitor la constructia altor 500 de apartamente in cartierul Dimitrie Cantemir, proiect a carui valoare totala este estimata la 55 de milioane de lei noi. Autoritatile galatene spera ca si judetul Braila sa contribuie cu 1.000 de ha la dezvoltarea zonei metropolitane.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri