Tinerii care doresc sa devina proprietarii unei locuinte pot sa incerce sa obtina, sub diverse forme, ajutor din partea statului
Cheltuielile pentru a deveni proprietar pot sa scada daca cel care doreste o locuinta reuseste sa acceseze una dintre subventiile anuntate de catre stat. Sint mai multe variante care tin fie de ANL, fie de autoritatile locale.

Locuinta personala este visul oricarui tinar care nu are nici rude bogate, nici speranta unei mosteniri viitoare. Cum cistigul la Loto poate veni, in cel mai fericit caz, peste zeci de ani, singura posibilitate o reprezinta gasirea unei modalitati realiste de a cumpara mult dorita casa. Preturile sint foarte mari, astfel ca varianta economiilor personale iese din discutie pentru majoritatea covirsitoare a celor care se afla in aceasta situatie.

Si creditul bancar ridica unele obstacole, dintre care se desprind avansul si raportul rata-venituri. In cazul celor care vor sa-si construiasca o locuinta intervine pretul terenului, care a crescut rapid in ultimii ani. Evident, pentru ocolirea birocratiei si a solicitarilor numeroase, ideal este sa se aleaga una dintre aceste variante. Cei care nu pot opta pentru aceste solutii pot incerca sa obtina sprijin de la stat.

Ce ofera statul

Oferta, daca o putem numi asa, este diversificata. Evident, cea mai cunoscuta este Agentia Nationala pentru Locuinte, care ofera doua programe: locuinte pentru tineri si locuinte prin credit ipotecar. Mai exista insa si posibilitatea de a apela la sistemul de economisire-creditare, caz in care se primeste o prima anuala de la stat. Cei care vor sa isi construiasca o locuinta pot beneficia de prevederile unei ordonante de urgenta publicate in acest an in Monitorul Oficial, prin care noul proprietar beneficiaza de o subventie din partea statului daca isi construieste casa cu bani de la banca.

Apartament de ANL

ANL construieste blocuri si case care ulterior se vind prin credit ipotecar. Avantajul consta in faptul ca cel care apeleaza la aceasta varianta nu trebuie sa isi mai faca probleme cu banii pentru teren. Acesta va fi concesionat de la autoritatile locale pentru toata durata de existenta a constructiei. Si preturile sint convenabile.

Noi nu practicam preturi de lux, lucram cu preturi medii, pentru ca ne adresam clasei de mijloc, tinerilor. Noi mergem in medie la 330-340 de euro pe metrul patrat construit la apartamente si 400 de euro la case, fara TVA. ANL nu este un agent comercial care sa urmareasca profit. Noi ne recuperam doar costurile. Un avantaj ar mai fi acela ca autoritatile locale inca au incredere in noi. Putem sa ne alegem terenurile pentru a nu avea costuri mari cu utilitatile, pentru ca acestea inseamna uneori 30% din valoarea casei, afirma Gheorghe Popescu, directorul general al ANL.

Acesta spune ca in viitor va creste ritmul de construire de locuinte prin credit ipotecar si ca au fost contactati proprietarii de terenuri pe care se vor ridica viitoarele cartiere. Cererea este mare. Am avut 80.000 de solicitari pe credit ipotecar, dintre care unii si-au mai rezolvat aceasta problema. Mai avem vreo 50.000, spune Gheorghe Popescu.

Conditii de acceptare

Candidatul ideal pentru obtinerea unei locuinte construite prin ANL trebuie sa aiba mai putin de 35 de ani si sa nu mai fi detinut o proprietate sau sa locuiasca intr-un imobil retrocedat. In ceea ce priveste starea civila, cei mai avantajati sint cei casatoriti. Fiecare copil constituie un avantaj in plus la evaluarea dosarului, in vreme ce situatiile in care a mai detinut un imobil in localitatea in care se solicita construirea locuintei aduc depunctarea.

Pasii sint simpli: se completeaza un formular luat de la un oficiu postal, care apoi se trimite prin posta. In momentul pregatirii unui amplasament, oferta este prezentata solicitantilor. Cei care accepta oferta primesc o adresa catre una dintre bancile finantatoare in vederea intocmirii dosarului de solvabilitate. O data cu adresa primesc si o declaratie care trebuie autentificata la notariat.

Pentru solicitantii care au certificate de solvabilitate si declaratia autentificata transmisa agentiei, se intocmesc listele de prioritati in ordinea descrescatoare a punctajului obtinut de catre fiecare solicitant. Mai trebuie spus ca in contractul de construire se prevede un termen de 24 de luni pentru finalizarea locuintei. Creditele sint acordate de catre bancile finantatoare in conformitate cu normele proprii de creditare specifice fiecarei banci.

Subventia pentru casa

Cei care nu reusesc prin ANL, dar au totusi mai multi bani la dispozitie, pot sa aleaga varianta contractarii unui credit ipotecar, pentru ca apoi sa solicite subventia de la stat. Conform OUG nr. 51/2006, statul sprijina accesul la o locuinta proprietate personala prin acordarea unei subventii de la bugetul de stat de 20% din pretul pe mp de suprafata construita a locuintei, in limita prevederilor bugetare anuale si in limita a maximum 81 mp arie desfasurata construita. In cazul in care aria desfasurata construita depaseste limita maxima prevazuta, in stabilirea cuantumului subventiei se iau in calcul 81 mp.

Cine ia banii

Pot beneficia de subventie tineri casatoriti care la data contractarii locuintei au fiecare virsta de pina la 35 de ani, persoane sau familii ramase fara adapost in urma avarierii grave sau a distrugerii locuintelor proprii din cauza a unor calamitati naturale sau a unor dezastre ori accidente de care nu se fac vinovati, cele evacuate din locuinte situate in constructii expuse unui risc major, cum ar fi alunecarile de teren, seismele, inundatiile, ori persoane sau familii evacuate si chiriasii din locuinte ce fac obiectul unor legi de restituire catre fostii proprietari a imobilelor trecute in proprietatea statului.

Solicitantii trebuie sa intruneasca, in mod cumulativ, urmatoarele conditii: titularul contractului de construire a locuintei, respectiv membrii familiei acestuia sot/sotie si/sau copii aflati in intretinerea acestuia nu au detinut si nu detin o locuinta in proprietate si nu au primit sprijin de la bugetul de stat sub forma de subventii pentru o alta locuinta; este prima locuinta pe care o construiesc prin credit ipotecar; detin un drept real asupra terenului pe care se realizeaza constructia; ridicarea locuintei se realizeaza prin antreprenori specializati. In cazul acestei subventii solicitarile sint analizate de catre Consiliile Locale.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5355&art=258&cHash=4d3188aafd

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri