Aflata la cea de-a treia editie, conferinta (RE)Construct 2017 este evenimentul wall-street.ro dedicat pietelor imobiliare si a constructiilor si este realizat in parteneriat cu Sonae Sierra, Imobiliare.ro, Coldwell Banker, CEZ Vanzare si TP-Link.

Navigheaza pe acest slide pentru vedea cele mai importante declaratii de la conferinta (Re)Construct despre piata rezidentiala.

Imobiliare.ro: Cluj ia fata Capitalei la costul locuintelor

Imobiliare.ro: Cluj ia fata Capitalei la costul locuintelor

Piata rezidentiala s-a schimbat pe parcursul ultimilor ani, cu cresteri importante de preturi ale locuintelor in orasele secundare, cum este cazul Clujului sau Timisoarei, dar si cu evolutii importante si pe parcursul acestui an, cand Constanta este pe punctul sa depaseasca 1.000 de euro/mp pret de achizitie al unui apartament. Potrivit unei analize a Imobiliare.ro, sunt trei orase din Romania care au depasit pretul de achizitie de 1.000 de euro/mp.

“Pretul per mp al unei locuinte in Cluj a depasit Bucurestiul, iar cresterea va continua si pe parcursul acestui an, dupa o evolutie puternica in ultimii doi ani. Timisoara a intrat in aceasta zona in cursul anului trecut, iar in 2017 ne asteptam ca si Constanta sa completeze topul oraselor cu preturi de achizitie de peste 1.000 de euro/mp”, a declarat Adrian Erimescu (foto), CEO Imobiliare.ro, cel mai mare portal imobiliar din Romania, in cadrul conferintei (Re)Construct.

Citeste articolul integral aici.

Coldwell: Numarul locuintelor noi livrate in Bucuresti a crescut cu 20% in 2016

Coldwell: Numarul locuintelor noi livrate in Bucuresti a crescut cu 20% in 2016

Numarul locuintelor noi livrate in Bucuresti a crescut cu aproape 20% in 2016, ajungand la 13.000, un nivel similar urmand sa fie inregistrat si anul acesta, a estimat Gabriel Voicu (foto), directorul Diviziei New Homes al Coldwell Banker Affliliates of Romania, in cadrul conferintei (Re)Construct 2017.

“In zona Bucuresti si imprejurimi, estimam ca numarul locuintelor noi finalizate in 2016 a ajuns la aproximativ 13.000, comparativ cu 11.082 in 2015 si 5.790 in 2012, la startul revenirii pietei. Exista un optimism in piata, insa eu raman in zona de optimism moderat. Ma astept ca in 2017 sa avem un numar similar de unitati livrate, adica 13.000”, a declarat Gabriel Voicu.

Citeste articolul integral aici.

Andreea Comsa: TVA zero va arunca piata rezidentiala in zona speculativa

Andreea Comsa: TVA zero va arunca piata rezidentiala in zona speculativa

Eliminarea TVA pentru locuinte risca sa impinga piata imobiliara catre o zona speculativa, similara celei din anii 2007-2008, fapt care ulterior ar putea duce chiar la anumite blocaje, a declarat Andreea Comsa, managing director in cadrul firmei de consultanta imobiliara Premier Estate Management, in cadrul conferintei (Re)Construct 2017.

"Toata aceasta dezbatere privind posibila eliminare a TVA a blocat piata pe alocuri pentru ca exista clienti care asteapta sa vada care va fi deznodamantul final. Daca TVA de 5% la locuinte dispare, sunt convinsa ca vom intra intr-o zona speculativa. In conditiile in care taxa ar fi eliminata, dezvoltatori vor creste preturile cu cel putin 5%, fapt care nu avantajeaza cumparatorul", spune Andreea Comsa.

Citeste articolul integral aici.

Ovidiu Sandor: Piata rezidentiala s-a dezmortit, s-a trezit dupa somnul din 2008

Ovidiu Sandor: Piata rezidentiala s-a dezmortit, s-a trezit dupa somnul din 2008

Piata rezidentiala a trecut prin schimbari importante in ultimii ani, iar acest lucru se datoreaza si nevoii de locuire, dar si a imbunatatirii economiei tarii si a cresterilor salariale, precum si a facilitatilor fiscale oferite clientilor, iar dezvoltatorii profita de acest nou val de interes si pregatesc investitii importante si in provincie.

Ovidiu Sandor, unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori romani din domeniul imobiliar, cu o vasta experienta in dezvoltarea de proiecte de birouri in Cluj si Timisoara, va dezvolta 1.200 de apartamente in proiectul mixt Isho din vestul tarii. Motivul pentru care a decis sa realizeze aceasta investitie, spune el, tine de faptul ca piata si-a revenit.

Citeste articolul integral aici.

Silviu Grigorescu, Hanner: Haideti sa construim la standardele din 2017

Silviu Grigorescu, Hanner: Haideti sa construim la standardele din 2017

Silviu Grigorescu, country manager al dezvoltatorului lituanian Hanner, crede ca in piata rezidentiala sunt multi dezvoltatori care se gandesc doar la prezent, care au un plan de business pe termen foarte scurt si nu gandesc pentru urmatorii 10 ani, impactul principal fiind in calitatea constructiilor. “Haideti sa construim la standardele din 2017!”, a spus Silviu Grigorescu (foto), la (RE)Construct 2017.

“De exemplu, in Germania exista un certificate de etansitate al cladirilor, prin care demonstrezi ca nu ai pierderi de energie. Am facut si noi acest test, am avut ceva emotii, dar a iesit bine. Trebuie sa avem astfel de lucruri. Dar inca sunt multi dezvoltatori care se gandesc doar la ziua de astazi, care au un plan de business pe 1-2 ani”, a mai spus oficialul Hanner.

In opinia sa, lucrurile sunt pe un parcurs bun in piata rezidentiala, remarcand o implicare a autoritatilor care ar putea fi utila.

Citeste articolul integral aici.

Bogdan Ivan: Rezidentialul este ca Frumoasa din Padurea Adormita. Trebuie sa o trezim

Bogdan Ivan: Rezidentialul este ca Frumoasa din Padurea Adormita. Trebuie sa o trezim

Vazuta de multi drept “Cenusareasa” pietei imobiliare, specialistii real-estate merg chiar mai departe cu interpretarile si sustin ca piata rezidentiala este ca “Frumoasa din Padurea Adormita”, iar pentru a o trezi este nevoie de de o mai mare predictibilitate.

“Rezidentialul este Frumoasa din Padurea Adormita. Trebuie sa o trezim, sunt momente de optimism, dar sunt o multime de obstacole, marcate de impredictibilitate. Daca nu va mai exista deductibilitate fiscala va fi mai mult rau decat bine. Trebuie sa sprijinim locuintele noi si sa mergem pe o valoare TVA egalizata pe locuintele noi. Vedem o tendinta in piata spre apartamente de 3-4 camere. Clientii sunt nevoiti sa recurga la masuri diverse, chiar de divort, pentru a putea accesa achizitia unei locuinte cu mai multe camere”, a declarat Bogdan Ivan (foto), project manager Metalurgiei Park Residence.

Citeste articolul integral aici.

Eduard Uzunov: TVA zero la locuinte pare mai degraba o masura populista

Eduard Uzunov: TVA zero la locuinte pare mai degraba o masura populista

Proiectul de lege cu privire la eliminarea TVA la achizitia de locuinte noi a creat o serie de reactii in piata rezidentiala, de cele mai multe ori contradictorii: blocheaza sau nu piata rezidentiala pe temren scurt? O opinie diferita insa o are Eduard Uzunov, presedintele Regatta Real Estate. El apreciaza ca TVA zero la achizitia de locuinte ar fi, mai degraba, o masura populista, precum cresteriile de salarii si de pensii, care va ajunge sa fie aplicata doar pe termen scurt si va crea o noua lipsa de predictibilitate pentru investitori.

"Sunt masuri luate pe genunchi, precum cele cu privire la cresterii salariale si de pensii. Asa este si eliminarea TVA, despre care, sunt sigur, ca nu va afecta marea masa a industriei imobiliare. Este doar o masura populista, dar care, pentru antreprenorii din industria imobiliara va crea mai multa impredictibilitate si va fi iarasi imposibil sa isi faca un business plan pe termen lung", spune Eduard Uzonov (foto).

Citeste articolul integral aici.

Alexandru Petrescu: Cine vrea sa cumpere locuinte trebuie sa o faca acum

Alexandru Petrescu: Cine vrea sa cumpere locuinte trebuie sa o faca acum

Preturile locuintelor sunt in crestere iar tendinta se va mentine in perioada urmatoare, astfel ca persoanele interesate de achizitii ar trebui sa ia o decizie cat mai curand pentru a beneficia de un nivel al cotatiilor care inca nu a ajuns la maxime, a declarat Alexandru Petrescu, fondator si managing partner ESOP Consulting, in cadrul conferintei (Re)Construct 2017.

“Cred ca ne aflam intr-un moment bun pentru cei care vor sa cumpere o locuinta noua. Spun asta pentru oferta este diversificata, iar preturile sunt in crestere. Totusi, nu vorbim inca despre un trend puternic ascendent; preturile nu se afla inca la un nivel extrem de ridicat, ceea ce face din momentul actual unul oportun pentru achizitii”, a mentionat Alexandru Petrescu (foto).

Citeste articolul integral aici.

Gabriel Cretu: Guvernantii trrebuie sa inteleaga nevoia de "upgrade" a populatiei

Gabriel Cretu: Guvernantii trrebuie sa inteleaga nevoia de "upgrade" a populatiei

"Cred ca este important ca aceasta cota sa fie egalizata si sa fie fara plafoane pentru ca observam deja atunci cand vorbim de clienti peste 100.000 de euro, 19% inseamna mult mai mult. Din perspectiva finantarii se schimba datele problemei, deoarece se sare si din acoperirea Prima Casa, atunci cand vobim de apartamente de 3 camere", spune Gabriel Cretu (foto), managing partner si fondator Adwisers.

El apreciaza ca guvernantii trrebuie sa inteleaga nevoia de upgrade a populatiei de la doua la trei camere. "Insa, faptul ca 80% din clientii mass market cumpara prin Prima Casa spune foarte multe despre procesul de economisire in Romania, dar si despre faptul ca tinerii vor sa fie mult mai flexibili si nu vor sa isi asume riscuri foarte mari".

"Daca lipsa de asumare este un factor important, la primul moment de inflexiune este posibil sa vedem efecte in cascada. Este bine ca s-a lamurit cu programul Prima Casa, era firesc sa contine", a mai spus Gabriel Cretu.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu