Varful sezonului turistic pe litoral a trecut, insa pentru cei interesati de tranzactii si cumparaturi imobiliare la Mediterana sezonul fierbinte abia incepe
Afaceri la Stambul si plaja in Antalia

Strainii au si ei preferinte in alegerea zonelor pentru cumpararea sau construirea celei de-a doua resedinte. In Turcia, cel putin, a devenit deja traditie faptul ca americanii prefera Ankara, grecii - Izmirul, nemtii - Alanya, sirienii - Hatay, iar norvegienii - Kemer. Insa patru din zece straini care au cumparat sau intentioneaza sa cumpere proprietati in Turcia, prefera Istanbul sau Antalia. Prima destinatie este atractiva in primul rand pentru oamenii de afaceri. Iata insa ca Antalia este pasiunea unor cercuri mult mai largi, oameni de afaceri, pensionari instariti, locuitori de sezon etc. Sloganurile publicitare care fac apel la turisti sa se odihneasca sau chiar sa cumpere o casa in Antalia sunt destul de agresive: Aici avem de toate, In Turcia vii ca acasa etc.

Potrivit datelor Consiliului pentru Turism din Turcia, in urmatorii zece ani, numarul proprietarilor nerezidenti va creste cu peste 3 milioane. In prezent, potrivit Anatolia News Agency, in registrul proprietarilor imobiliari din Antalia figureaza reprezentantii a 44 de tari, cei mai multi fiind din Germania, Marea Britanie, Olanda, SUA, Danemarca, Irlanda, tarile scandinave, Belgia, Japonia, dar si originari din tari mediteraneene precum Spania, Franta, Italia, Israel si Egipt sau est-europene - Polonia, Estonia etc.

Dezvoltarea imobiliara si turistica a Turciei este cel mai frecvent comparata cu a Spaniei din epoca negocierii aderarii sale la Uniunea Europeana, Antalia fiind asemuita cu provincia spaniola Catalonia. Eforturile in directia promovarii brandului turistic turcesc, existenta unor curse aeriene regulate, pe parcursul intregului an, nu doar in sezon (ceea ce inseamna ca nu exista sezon mort), dezvoltarea infrastructurii si a facilitatilor turistice, toate acestea, impreuna cu clima excelenta, un nivel de viata ridicat si preturi mici au contribuit la propulsarea intregii regiuni in topul destinatiilor turismului mondial si imobiliar. Astfel, regiunea Antalia are opt terenuri de golf (pachetele de oferte imobiliare includ, de regula, si un loc cu valabilitate de un an intr-unul dintre cluburile de golf din zona), circa 100 de terenuri de fotbal si un port turistic in golful Antaliei.

Comparatia intre Turcia si Spania din perioada pre-aderarii la UE este plauzibila si din punctul de vedere al evolutiei preturilor. In prezent, piata imobiliara din Turcia inregistreaza un ritm asemanator celui pe care l-a cunoscut Spania in perioada mentionata: in ultimii cinci ani, preturile au crescut de patru ori. Cu toate acestea, piata imobiliara turceasca ramane atractiva.

In Antalia, doua sunt cartierele intens tranzactionate - Konyalt si Lara. Cel de-al doilea, mai scump, este preferat de protipendada turceasca gratie vederii care imbina stanca cu marea, un mix care iti taie respiratia. Totusi, pentru ca nu detine o plaja de nisip, asa cum le place europenilor, dar si din cauza preturilor ceva mai piperate, strainii ocolesc acest cartier.

Konyalt este un cartier mai cochet, fara cladiri inalte (primaria interzice un regim de inaltime mai mare de P+3) si care ofera apartamente cu suprafete plecand de la 60 mp la preturi de 27.000-38.000 de euro sau 40.000-50.000 de euro pentru locuinte plecand de la 80 mp. Proprietarul unei asemenea locuinte se poate considera norocos daca printre acoperisurile si vegetatia din vecinatate se intrezareste o bucatica de mare. Cei care vor sa savureze o vedere la mare neintinata de tigle, calcane sau pomi, ar trebui sa cotizeze mult mai mult si sa cumpere un apartament la ultimul etaj, de regula un duplex. Preturile in acest caz pleaca de la un nivel de 120.000-130.000 mp.

Majoritatea imobilelor cu etaje au montate pe terasa acoperisului cisterne pentru apa. Soarele verii incalzeste instantaneu aceasta apa, care e utilizata in scop menajer. Pentru ca butoaiele strica imaginea cladirilor, mai nou, constructorii au inceput sa le mascheze realizand un etaj tehnic special. De regula, aceste dotari intra in pretul locuintei, la fel si utilarea bucatariei, aerul conditionat si usa metalica, in cazul caselor mai scumpe. Pentru cei foarte economicosi, contra sumei de 1.000 de euro, vanzatorul poate monta si niste baterii solare. Dar si fara aceste atribute ale ieftinirii, intretinerea este mica, ea variind intre 15 si 150 euro pe luna, in functie de locuinta.

Catalonia - casa de vacanta a Europei

Circa 75% din locuintele noi livrate anual in Spania sunt cumparate de clienti straini care, in prezent, detin in proprietate peste 1,8 milioane de locuinte (resedinte secundare sau case de vacanta pe malul marii). Desi, in mod traditional, micii investitori britanici sunt extrem de activi pe piata spaniola, nemtii detin ponderea cea mai mare din totalul proprietatilor rezidentiale aflate pe maini straine (circa 29%). Urmeaza britanicii (28%), francezii (7%) si italienii (5%). Unii analisti locali estimeaza ca, in urmatorii zece ani, aproape 15 milioane de straini vor detine proprietati imobiliare pe teritoriul Spaniei.

De altfel, piata imobiliara spaniola a crescut constant incepand cu mijlocul anilor 90, ca urmare a ieftinirii creditului ipotecar din Uniunea Europeana. Evident ca investitorii straini au jucat si continua sa joace un rol important pe piata rezidentiala spaniola. Gratie si acestui fapt, de cativa ani Spania a devenit tara cu cea mai dinamica industrie de constructii, depasind Germania si Franta de cinci-sase ori. In ultimii trei ani, cererea de locuinte a crescut de doua ori, iar diferenta de pret intre cotele inregistrate in 1997 si cele de la sfarsitul anului 2005 este de 100-140%.

Totodata, constiente de importanta lipsei piedicilor de natura birocratica, autoritatile locale au avut grija ca legislatia in domeniul constructiilor sa fie simplificata, iar documentatia urbanistica sa se realizeze in ritm alert. Multi europeni, in principal nemti, britanici, francezi si italieni, au cumparat resedinte secundare in tara care, impreuna cu Grecia, concureaza pentru titlul de Casa de vacanta a Europei.

Desi din cauza cresterii preturilor strainii au devenit mai putin activi pe piata imobiliara spaniola, vanzarile de case catre non-rezidenti se mentin la cote inalte, de peste 4 miliarde de euro/an. Astfel, potrivit ultimelor date ale Banco de Espana, valoarea proprietatilor cumparate de straini in primul semestru al acestui an a scazut cu 15% fata de perioada similara a anului trecut, fiind de 2,37 miliarde euro. Aportul strainilor la tranzactiile imobiliare a inceput sa intre in declin din 2004, faptul reflectand cresterea accentuata a preturilor de pe piata imobiliara.

Insa pentru multi straini Spania ramane o destinatie pentru turismul de afaceri si imobiliar relativ ieftina. Cei mai multi aleg provincia Catalonia, din nord-estul tarii, care, impreuna cu faimosul arhipelag al insulelor Baleare (Ibiza, Menorca si Mallorca), reprezinta perla coroanei imobiliare a Spaniei.
In ceea ce priveste Catalonia, in prezent, din cei putin peste sapte milioane de locuitori, mai mult de 12,2% sunt rezidentii de origine straina, multi dintre acestia fiind proprietari ai unor imobile din zonele turistice de munte si litoral.
Desi tarmul catalan se intinde pe mai mult de 350 km, plaje virgine nu se prea gasesc, aproape fiecare metru patrat din zona litoralului - Costa Brava si Costa Dorada - fiind exploatat in regim turistic.

Un rol important in exploatarea turistica si imobiliara a celor doua zone l-a jucat si continua sa-l joace reteaua de transport (rutier si feroviar) construita de-a lungul coastei. Astfel, Autostrada Mediteranei AP-7 (Autopista del Mediterraneo) traverseaza Catalonia din nord in sud, de-a lungul liniei tarmului, iar toate statiunile de pe litoral sunt deservite de o linie de metrou care face legatura intre acestea si centrul Barcelonei sau chiar cu aeroportul international din Barcelona.

Orasul insusi, Barcelona, se afla pe coasta Mediteranei, la 160 km sud de lantul muntos Pirinei, care reprezinta granita cu Franta. Populatia orasului este de aproximativ 1,6 milioane, iar a zonei metropolitane - de aproximativ 3 milioane. In zona Costa Brava si Costa Dorada, preturile locuintelor variaza in functie de locatie, distanta fata de plaja, tip si dotari. Apartamentele si vilele cu vedere la mare, aflate in primele fronturi fata de linia tarmului, sunt cele mai scumpe. Astfel, apartamentele cu trei-patru camere, la o distanta de cel mult 100 de metri de plaja, se vand cu preturi care pleaca de la un nivel de 230.000 de euro (70-120 mp) si ajung la peste 400.000 de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri