Romania ar putea deveni o oaza pentru investitiile imobiliare ca urmare a fenomenului Brexit, in urma caruia Marea Britanie, cea mai mare piata imobiliara din Europa, ar urma sa paraseasca intelegerea economica cu cele 26 de state europene in urmatorii doi ani.

Specialistii imobiliari, reuniti la evenimentul SEE Property Forum in Bucuresti, sustin, la unison, ca Europa Centrala si de Est va avea enorm de castigat ca urmare a deciziei Marii Britanii de a parasi piata europeana, multi investitori activi in Europa de Vest urmand sa isi diversifice portofoliile spre Romania, Bulgaria sau chiar Serbia, piete care se pregatesc sa intre intr-un nou ciclu de dezvoltare.

“Romania, Bulgaria si Serbia sunt oaze pentru ceea ce urmeaza pe piata investitiilor imobiliare. Exista multa companii specializate in outsourcing prezente pe piata din Marea Britanie care se uita sa isi diversifice activitatea, inclusiv sa isi relocheze activitatea. Am vazut inclusiv multi investitori turci care au investit in Bulgaria si Romania, ca urmare a situatiei politice tensionate din regiune. (…) Investitorii cauta intai sa acceseze piata din Romania si apoi analizeaza optiunile de a intra pe piata din Bugaria, iar decizia vine dupa ce companiile invata specificul unei piete est-europene si decid sa isi diversifice activitatea”, crede Michaela Lashova, MRICS SEE Ambassador, CEO al Forton, partener al Cushman & Wakefield pe piata din Bulgaria.

Potrivit acesteia, piata de birouri din Sofia s-a dezvoltat spectaculos in ultimii ani, la fel si cea a spatiilor industriale, sectoare in care rata de neocupare a spatiilor este de numai 2%.

La randul sau, Mateusz Skubieszewshi, MRICS, director Capital Markets in cadrul BNP Paribas Real Estate sustine ca dupa anuntarea Brexit, piata de investitii imobiliare din Marea Britanie a scazut cu 20% la finalul anului trecut, lucru care va conduce la o crestere a oportunitatilor pentru alte piete europene.

“Am vazut o cerere crescuta pe piete importante ca Germania si Franta. Aici este greu sa gasesti produse competitive, insa banii cauta piete ca Germania, Franta, Spania sau Italia si apoi vin spre Europa Centrala si de Est. Interesul pentru tarile din regiune a crescut, vedem acest lucru in Ungaria, o tara care isi revine, in timp ce Romania intra in vizorul investitorilor. Polonia si Cehia sunt cele mai mari piete din regiune, sunt cele mai lichide, in timp ce Ungaria si Romania vin tare din urma. Sunt foarte optimist pentru ceea ce va urma, totul va depinde de alegerile din Franta si apoi din Germania, dar in 3 ani, observand tendinta pe acest segment, ma astept ca domeniul imobiliar sa devina unul foarte interesant pentru Romania”, a precizat Mateusz Skubieszewshi.

David Hay, AFI Europe: IT-ul este noua revolutie

Dezvoltatorii imobiliari prezenti pe piata locala privesc cu ochi buni piata locala de profil si sustin ca Romania va beneficia din plin de o pozitionare foarte buna pe piata in perioada urmatoare.

“Sunt optimist in privinta Romaniei. IT-ul devine unul dintre principalii piloni de dezvoltare ai tarii, iar acest lucru a condus la o crestere a salariilor la nivelul tarii. Ma uit la chiriasii din portofoliul nostru, care din 2011 si-au dublat spatiile ocupate in proiectele noastre, companiile au angajat mai multa forta de munca, au investit la nivel local. (…) Pare ca nu vorbim atat despre noua revolutie industriala, cat despre revolutia IT. (…) Piata rezidentiala se dezvolta, nu avem momentan activitate in acest sector, piata de birouri creste, la fel si celelalte componente ale pietei imobiliare, dar ceea ce imi doresc este sa nu asistam la o noua bula imobiliara. Romania nu are nevoie de astfel de sincope”, crede David Hay, CEO al AFI Europe, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Romania.

In completare, Gijs Klomp (foto mai jos), MRICS, investor director la NEPI (New Europe Property Investments) sustine ca piata traverseaza o perioada buna, cu cresteri pe toate sectoarele de activitate, dar atrage atentia asupra faptului ca piata de investitii nu se ridica la nivelul asteptat.

“Ne uitam de asemenea la Ungaria si la evolutia de pe piata vecina. Nu suntem capabili sa convingem investitorii straini sa investeasca in Romania. Daca suntem nevoiti sa comparam piata de bioruri dintre Romania cu cele din Cehia sau Ungaria sunt diferente uriase, dar exista loc de recuperare. (…) In retail vorbim despre puterea de cumparare, acesta este principalul factor care decide o investitie sau alta. Noi am cautat orase cu lichiditate, in care sa putem dezvolta proiecte dominante. Abia atunci investitia poate fi considerata sigura”, a adaugat Gijs Klomp.

Cer senin deasupra Romaniei: cum ramane cu stabilitatea fiscala si macroeconomica

Specialistii imobiliari din consultanta privesc la randul lor cu ochi buni efervescenta prin care trece piata locala, insa trag un semnal de alarma vizavi de stabilitatea fiscala si macroeconomica a tarii.

“Vedem un cer senin pentru piata imobiliara din Romania in viitorul apropiat datorita fundamentelor solide, riscul potential si indirect putand veni din partea provocarilor fiscale. Investitorii straini sunt din ce in ce mai atenti la piata locala. Am avut 2-3 investitori noi care au accesat piata din Romania in fiecare din ultimii ani, iar numarul acestora aproape sigur va creste in 2017/2018, chiar daca ritmul de intrare va fi unul temperat”, a precizat Robert Miklo (foto mai jos), associate director of investment services la Colliers International.

La randul sau, Valentin Lupu, associate director Capital Markets in cadrul Knight Frank, este de parere ca Brexitul nu a pus o anumita presiune in privinta tranzactiilor din real estate. “Nu am simtit aceasta presiune si nici vreo influenta la nivel local. In continuare exista un interes foarte ridicat pentru piata din Romania, insa tara noastra se afla intr-o faza de recuperare. Agitatia din urma cu cativa ani, in care se achizitionau bunuri imobiliare, s-a mai diminuat, insa este loc de crestere. Singurul lucru este ca e nevoie de investitori locali, asta in conditiile in care 99% din investitiile imobiliare sunt venite din partea companiilor straine”, a adaugat Valentin Lupu.

In completare, Andrei Vacaru, associate director tot in cadrul departamentului Capital Markets, insa la Jone Lang Lasalle (JLL), spune ca Brexitul nu a avut un impact puternic asupra Romaniei, dar sustine ca investitorii sunt foarte sceptici in momentul in care schimbarile fiscale se intampla atat de des. “Este o piedica ce a condus la o mai mare atentie a investitorilor pentru achizitii si vanzari la nivel local”.

Andreas Ridder, CBRE: Investitorii locali sunt baza unei piete sanatoase. O tara dominata de investitii straine, riscanta

Intr-o scurta interventie, Andreas Ridder, chairman pentru regiunea Europei Centrale si de Est la CBRE, sustine ca nu se poate vorbi despre o piata imobiliara sanatoasa fara investitori locali puternici.

“In cazul unei crize internationale, daca nu sunt investitori locali exista riscul ca cei straini sa plece si sa lase pagube foarte mari pe piata. Piata va scadea mult mai mult, iar riscul este foarte ridicat. In Cehia sunt multi investitori locali, la fel si in Austria, acolo unde investitorii locali prefera sa investeasca in orasele secundare, unde trend care se dezvolta si la nivel european”, a punctat Andreas Ridder.

Boom imobiliar, dar cu estimari rezervate pentru Romania

O estimare destul de rezervata vine tocmai din Marea Britanie, acolo unde Dan Bucsa (foto mai jos), economist la Unicredit Bank AG in Londra sustine ca tara noastra sufera destul de mult la cateva capitole extrem de importante si sustine ca toata aceasta efervescenta din piata ar trebui tratata cu foarte mare atentie.

dan bucsa, unicredit

“Piata imobiliara traverseaza cel mai bun moment de dupa criza si vedem o crestere importanta mai ales pe pietele emergente. Europa Centrala si de est este locul in care se pot face investitii, iar Romania este o piata ideala pentru proiectele imobiliare. Din pacate, tot acest avant investitional este realizat fara prognoze in cea mai saraca tara din ECE. Suntem saraci, aceasta este realitatea, evidentiata inclusiv de factori istorici. Romania s-a confruntat cu o inflatie mare pentru o foarte lunga perioada de timp. Nici cresterile salariale nu au fost la un nivel cu regiunea, iar companiile straine prezente pe plan local nu au reusit sa tina pasul cu evolutia din regiune. (…) Piata imobiliara din Romania se va dezvolta in continuare pe baza de credit, fara o perspectiva foarte clara. (…) Daca autoritatile nu vor schimba politica fiscala, Romania risca sa primeasca o corectie importanta in urmatorii doi ani. Focusul ar trebui sa fie pe investitii. Cu astfel de schimbari dese de politica fiscala nu vom mai reusi sa atragem atat de multe investitii, tocmai pentru ca dezvoltatorii sunt foarte atenti si sensibili la ce se intampla pe piata”, a incheiat Dan Bucsa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri