Odata cu noua generatie de consumatori se contureaza un spatiu foarte mare pentru a crea noi perspective si concepte noi de proiecte rezidentiale, apreciaza dezoltatorii imobiliari prezenti la SEE Property Forum 2017, dar, in acelasi timp, acuza piedici birocratice si accesul scazut la finantarea bancara pentru a da startul unor noi proiecte de locuinte. Drept urmare, numarul de unitati locative livrate de catre dezvoltatorii rezidentiali in 2016 s-a situat mult sub estimarile din piata.

"Nevoile consumatorilor au evoluat in ultimii ani si solicitarile acestora sunt in prezent mult mai complexe in ceea ce priveste spatiul de locuit. Astfel, piata locuirii a evoluat spre o noua pozitie, odata cu noua generatie de consumatori si exista un spatiu foarte mare pentru a crea noi perspective si concepte noi. Poate ar trebui sa privim piata locuirii nu doar ca un produs, ci ca un brand", a spus Raluca Crisan, marketing manager Immochan, in cadrul evenimentului.

Evolutia ascendenta a cererii s-a reflectat si in cresterea preturilor, apreciaza Dorel Nita, head of research, in cadrul Imobiliare.ro. "Pretul locuintelor a crescut anul trecut in medie cu pana la 10%, continuand evolutia ascendenta din ultimii ani. In general, cresterea a fost intregistrata in Bucuresti, Cluj si Timisoara. In Cluj avansul a fost de 12%, iar in Capitala de 10%. De asemenea, in acest an in Constanta preturile pe metru patrat vor trece de 1.000 euro".

Pe de alta parte, mai spune analistul Imobiliare.ro, "vedem ca oferta descreste, ceea ce constituie deja o mare problema, in special pe piata secundara a proprietatilor existente. Am avut, de exemplu, o scadere de 30% a ofertei in trimestrul patru din 2016, comparativ cu cel de anul precedent. Este o problema serioasa, care pune presiune suplimentara asupra preturilor. In acelasi timp, cererea creste, in special in ceea ce priveste dezvoltarile noi, care potrivit INS s-au situat sub estimarile pietei in 2016 de 13.000 de unitati locative mai putin, la circa 11.000 de locuinte.

Obtinerea de autorizatii de constructie, prea lenta pentru cererea de locuinte

In opinia sa, "in Capitala, exista, in special, o problema cu autorizatiile de constructie si este putin probabil ca aceasta se va rezolva in acest an". Despre piedicile birocratice a vorbit si Antoanela Comsa, managing director Gran Via.

"Din pacate, ne confruntam cu o serie de probleme in ceea ce priveste obtinerea de autorizatii de constructie pentru proiectele rezidentiale noi in Capitala. De exemplu, pentru proiectele noi Gran Via, incercam sa obtinem astfel de autorizatii inca din 2015. Dar, nu doar intarzierea obtinerii autorizatiilor de constructie amana livrarea proiectelor rezidentiale. Exista, de asemenea, probleme legate de utilizati, inclusiv legate de energia electrica", a aratat Antoanela Comsa, la SEE Property Forum 2017.

Ea arata ca "oportunitati pentru dezvoltari rezidentiale exista" si "ne uitam mereu dupa terenuri cu un amplasament bun in Capitala". Cu toate acestea, "in afara de cele mentionate, avem si dificultati de a obtine finantare bancara pentru anumite proiecte. Da, bancile finanteaza, intr-adevar, proiecte rezidentiale, dar solicita un numar de acorduri pre-vanzare, care ajung sa cuprinda pana la 30% din totalul apartamentelor vizate pentru dezvoltare. Sunt si unele banci mai mici care nu solicita astfel de lucruri, dar conform normelor BNR, acestea nu pot finanta prea mult un proiect".

Numarul locuintelor finalizate in Capitala anul trecut a crescut in 2016, fata de 2015, de la 10.022 de unitati locative, la 11.082, dar mult sub estimarile optimiste ale pietei de cel putin 13.000 de unitati. La nivel national, numarul locuintelor construite in anul 2016 a ajuns la 52.206, in crestere cu 5.222 de unitati fata de 2015, inregistrandu-se, de asemenea, o pondere a cresterii in mediul urban (53,4%) si o scadere in mediul rural (46,6%), potrivit INS.

Sursa foto: Don Tran / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri