In 2015, 96% din populatia Romaniei avea domiciliul in imobile achizitionate, numarul proprietarilor romani cunoscand o crestere usoara fata de anul anterior. In acelasi timp, peste 49% dintre romani locuiau in perioada de referinta in gospodarii supraaglomerate, acest procent cunoscand o scadere fata de nivelul din 2014 (52,3%). In comparatie, la nivelul tarilor membre ale Uniunii Europene, doar 16,7% din populatie locuia in aceste conditii.

"Desi pentru romani, achizitia unei locuinte reprezinta un obiectiv important, cresterea numarului de imobile achizitionate a crescut usor in ultimii ani si datorita programelor guvernamentale de tipul Prima Casa si a facilitarii proceselor de obtinere a unui credit ipotecar. Bineinteles, acest lucru se remarca si pe platformele imobiliare, unde 65% dintre anunturile listate vizeaza vanzarea proprietatilor", a declarat Maarten Deboo, CEO Wizmo.ro.

Astfel, daca in 2014, o pondere de 52,3% din populatia Romaniei locuia in gospodarii supraaglomerate, un an mai tarziu, ponderea acesteia a scazut usor pana la 49,7%, dar ocupa in continuare primul loc in aceasta categorie la o distanta semnificativa de Polonia (43,4%). La polul opus, 12 dintre statele membre ale UE au inregistrat cele mai scazute rate de supraaglomerare, de sub 10%, cel mai bun procentaj fiind obtinut de Cipru, cu doar 1,4% din populatie regasindu-se in aceasta situatie.

Sursa foto: CaseyMartin / Shutterstock