Piata motouneltelor agricole, un domeniu in care se regasesc branduri precum Stihl, Husqvarna sau Ruris Craiova, a revenit pe crestere, estimarile aratand o evolutie importanta in cursul anului trecut, arata jucatorii din piata, iar cresterea s-a resimtit ca urmare a politicilor fiscale care ar fi sporit nivelul consumului inclusiv in acest sector.

“Piata motouneltelor agricole a ajuns la 150 milioane de euro, dupa o crestere a tuturor jucatorilor in cursul anului trecut. Vorbim pentru prima data dupa multi ani despre o crestere a pietei, a cererii, a consumului, bazata pe imbunatatirea fiscala la nivelul tarii, ceea ce a condus la o alocare mai mare a bugetelor in toate sectoarele economiei. Acest lucru s-a resimtit inclusiv in industria noastra, acolo unde volumele vandute au crescut semnificativ”, spune Ioan Mezei (foto mai jos), directorul general Stihl Romania, filiala locala a celui mai mare producator de motounelte agricole la nivel global.

Potrivit acestuia, de avantaje s-a bucurat si compania pe care o conduce, afacerile inregistrand un plus de 20% la nivelul anului trecut, pana la pragul de 30 de milioane de euro, un avans sustinut fata de anii anteriori.

“Afacerile Stihl Romania au crescut cu 20% fata de 2015, evolutie bazata pe o imbunatatire a vanzarilor tuturor grupelor de produse. Motocoasele au inregistrat o crestere a numarului de unitati de peste 30%, in timp ce motoferastraiele au inregistrat o crestere peste medie, cu peste 15%. Principala resursa a evolutiei financiare a fost datorata de imbunatatirea retelei de distributie, prin atragerea de noi distribuitori si deschiderea de noi spatii comerciale a distribuitorilor existenti, dar o sustinere importanta a venit si ca urmare a politicilor fiscale de crestere a salariilor, care au stimulat mai mult sau mai putin evolutia si in sectorul nostru de activitate”, a completat Ioan Mezei.

Ioan Mezei, Stihl Romania

Obiective pentru 2017: cresterea numarul de distribuitori, concentrarea pe noi magazine si afaceri in crestere cu 15%

Pe lista planurilor Stihl pentru acest an se afla mai multe directii, principalele vizand cresterea numarului de distribuitori si continuarea investitiilor in directia magazinelor tip flaghipstore.

“Pentru 2017 avem obiectivul de a creste reteaua de distribuitori cu 5-10%. Suntem la aproximativ 200 de distribuitori, iar numarul de magazine s-a ridicat la 300 de spatii la finalul anului 2015 si de 360 de magazine la finalul anului 2016. Vrem sa deschidem cel putin 20 de spatii tip flagshipstore in acest an. Constructia unui astfel de proiect poate dura si pana la doi ani de zile, in functie de complexitatea sa. Avem in prezent 50 de unitati flagshipstore (final 2016), iar cel mai mare este in Baia Mare, cu o suprafata totala de 300 mp”, a mai punctat Ioan Mezei.

Intrebat de jurnalistul wall-street.ro cat genereaza cel mai important distribuitor in afacerile Stihl, Ioan Mezei a declarat ca sunt parteneri ai companiei care vand motounelte agricole si de 1 milion de euro.

“Avem distribuitori care genereaza venituri si de 1 milion de euro pentru Stihl, regiunile cu cele mai mari vanzari fiind Valcea si Bistrita Nasaud. Nici zona Bucuresti-Ilfov nu face exceptie, aici tot mai multi clienti optand pentru solutii premium pentru gradina si imprejurimi”, a mai punctat seful Stihl Romania.

In opinia sa, pentru acest an exista toate premisele care ar putea conduce la o crestere a numarului de case, iar acest lucru ar urma sa conduca la un avans sustinut al pietei motouneltelor agricole.

Ioan Mezei a mai subliniat faptul ca cea mai mare “piata” pentru motouneltele agricole la nivel local este situata in vestul tarii.

“In vestul tarii suntem foarte bine reprezentati din punctul de vedere a vanzarii si ne dorim sa ne consolidam reteaua de distributie in aceasta zona. Potentialul forestier de acolo este unul foarte ridicat. La polul opus ar fi sud-estul Romaniei”, a conchis managerul Stihl.

Stihl este unul dintre cei mai mari producatori de unelte agricole din lume. Pe piata din Romania mai activeaza nume precum Husqvarna sau Ruris Craiova.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri