Romania ar putea deveni un loc preferat de straini pentru achizitionarea caselor de vacanta, in locul Spaniei, care a devenit prea scumpa, pentru ca piata imobiliara locala este mai ieftina decat cea occidentala, a declarat directorul de marketing al Esop, Emilia Mielu.
Pretul mediu la apartamente este de circa 1250 de euro pe metru patrat de spatiu construit in Romania, dar ajunge insa 5000 de euro pe metru patrat in Marea Britanie, respectiv la peste 5500 de euro pe metru patrat in Franta, a aratat partenerul in cadrul companiei Esop, Alexandru Petrescu.

In Romania, in jur de 60% dintre romanii locuiesc in imobile costruite inainte de 1990. Oferta romaneasca de locuinte noi este formata din apartamente de bloc, vile individuale, insiruite sau cuplate, a explicat consultantul Esop, Mihai Cojocaru, citat de NewsIn. Numai la nivelul Bucurestiului exista un deficit de 300.000 de locuinte, iar in tara este nevoie de 1,6 milioane apartemente pentru a satisface cererea.

In zona Iancu Nicolae din capitala, pretul ajunge la 450.000 de euro pentru o vila intr-un ansamblu de vile insiruite, cu o suprafata de aproximativ 30 de metri patrati si parcare. De asemenea, un apartament in zona Alba Iulia cu o suprafata de peste 170 de metri patrati poate ajunge la 298.000 de euro. Preturile la blocuri vechi au inregistrat in prima jumatate a acestui an o crestere de circa 20%. in prezent, stocul vechi devine tot mai greu accesibil. Pentru cei cu venituri de 650-800 de euro este necesar un credit imobiliar de aproximataiv 30 de ani, au estimat oficalii Esop.

Preturile locuintelor din Spania si Franta, au crescut, in 2005, cu circa 15%, mai mult decat in tarile care au adoptat moneda euro, unde apartamentele s-au scumpit cu circa 7,7%. Un studiu al Bancii Europene arata ca, in cele doua tari, raportul dintre pretul de cumparare si cel de inchiriere al locuintelor este cu 15% pana la 25% mai mare peste nivelul normal, a mai spus Emilia Mielu. in Franta, constructiile rezidentiale noi sunt mai ieftine decat cele vechi.

Spania este una din tarile cu cea mai rapida dezvoltare imobiliara. Circa 40% din locurile de munca sunt in constructii iar industria imobiliara genereaza circa 10% din productia economica, a explicat drectorul de marketing in cadrul Esop, Emila Mielu. Destinatia preferata pana acum era Spania, dar acum a devenit prea scumpa, a explicat directorul de marketing. Astfel, Romania ar putea deveni un loc preferat de straini pentru achizitionarea caselor de vacanta, apreciaza oficialii Esop. In Germania, pretul mediu al unui apartament vechi este in jur de 960 de euro pe metru patrat de spatiu construit, in timp ce la vila costa intre 990 si 1400 de euro.
Preturile la imobiliare au crescut inainte de integrare in cele mai multe state membre care au aderat de curand.

in Polonia, apropierea integrarii a generat cea mai mare crestere a preturilor in Varsovia. La doi ani dupa aderare, in 2006, preturile au crescut cu circa 20% si au ajuns la aproximativ 650 de euro pe metru patrat de spatiu construit la perifere, in timp ce in zonele ultracentrale sunt de 4000 de euro pe metru patrat. Pe piata poloneza cererea se orienteaza tot mai puternic catre case cu doua sau trei etaje si parcare subterana si investitori sunt atrasi tot mai mult de orasele mici.

In Ungaria, numarul de straini care cauta locuinte a crescut dupa integrare. Apartamentele noi au ajuns la preturi cuprinse intre 960 si 2300 de euro pe metru patrat de spatiu construit. Din 2002 cererea de locuinte a crescut pentru zonele periferice Budapestei. De asemenea, anul trecut cresterea de pret a fost de 15% la nivel intregii tari si de 34% la nivelul capitalei ungare.
in Cehia, apartamentele se vand cu circa 1400 de euro pe metru patrat, iar cele mai noi ajung la 1700-2500 de euro pe metru patrat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri