Daca in 2016, in Romania, pretul mediu de vanzare pentru un apartament din zona urbana a fost de 1.150 euro/mp, pentru anul in curs, specialistii Re / Max anticipeaza o crestere situata intre 8-10%.

"Programele guvernamentale si conditiile facile de creditare atrag cu precadere un numar mare de clienti aflati la prima tranzactie imobiliara. Astfel, o data cu cererea de pe piata a crescut si valoarea ofertelor. Daca in 2015, pretul mediu pentru inchirierea unui apartament din zona urbana a fost de cca. 440 euro, un an mai tarziu, pretul pe metru patrat pentru un imobil asemanator a crescut cu putin peste 5 euro. Pentru perioada urmatoare, anticipam un ritm de crestere mai accelerat, in linie cu tendintele europene, atat in zonele urbane, cat si in cele periferice si in orasele mai mici", a mentionat Razvan Cuc (foto), presedinte Re/Max Romania.

Potrivit analizei Re/Max, cautarile pentru o noua tranzactie imobiliara incep in mediul online, motoarele de cautare aratand o crestere semnificativa in 2016, mai exact de 3,5 ori fata de anul anterior, a accesarilor pentru cuvantul "casa. Acelasi raport arata ca, pe loc secund in clasament, se afla cuvantul cheie "apartament", urmat indeaproape de "teren". Nivelul de cautari pe ultimele doua segmente a ramas stabil insa in ultimii 5 ani.

Sursa foto: M Jaaske / Shutterstock