Potrivit JLL, in primul trimestru au fost livrati doar 27.000 de metri patrati de spatii industriale, in timp ce cererea neta a fost de aproape 7 ori mai mare, ajungand la aproximativ 180.000 de metri patrati.

In acest context, stocul de spatii moderne de logistica si industriale s-a mentinut la circa 2,5 milioane metri patrati, rezultand o densitate de 128 metri patrati la 1.000 locuitori, sub nivelurile din celelalte tari din Europa Centrala si de Est. Peste 1,2 milioane metri patrati sunt construiti in jurul Bucurestiului, iar din acesta 75% de-a lungul autostrazii A1.

”Rata de neocupare la finalul anului 2016 era estimata la sub 5% in Bucuresti si la mai putin de 10% in restul tarii. Dar avand in vedere ca au fost livrate proiecte de aproape 7 ori mai mari decat oferta noua, rata de neocupare se apropie de zero. In prezent este foarte dificil ca in proiectele existente sa mai gasesti spatii pentru o cerere noua. De aceea, vedem o crestere a volumului de spatii pe care dezvoltatorii incep sa le construiasca speculativ, fara un contract de inchiriere securizat. Aceste spatii sunt insa contractate de chiriasi imediat ce sunt puse pe piata”, a declarat Costin Banica (foto mai jos), head of industrial Agency in cadrul JLL Romania.