Rata de neocupare in cladirile de birouri din Bucuresti a atins cel mai mic nivel din ultimii 9 ani, respectiv 9,5%, arata datele celui mai nou raport de piata al companiei de consultanta imobiliara CBRE privind piata spatiilor de birouri pe primul trimestru al acestui an. Rata de neocupare pentru spatii de birouri de clasa A s-a situat la 7,1%, iar pentru cladirile de clasa B s-a ridicat la 11,4%. Cele mai mici rate de neocupare sunt in zona de Vest (4.6%) si Nord (6.6%).

“Aceata scadere a ratei de neocupare fost generata de numarul limitat de proiecte livrate si de cresterea sustinuta de spatii de birouri”, a declarat Mihai Paduroiu, MRICS, head of advisory & transaction services, in cadrul departamentului Office al CBRE Romania.

Datele CBRE mai arata ca cererea neta de spatii de birouri (cererea totala din care sunt excluse renegocierile) a reprezentat 54% din cererea totala in primele trei luni ale anului, perioada in care s-au tranzactionat 94.000 mp, respectiv 23% din suprafata totala inchiriata in 2016. Estimarile CBRE indica faptul ca pana la sfarsitul anului se vor mai livra aproximativ 140.000 mp.

Cele mai multe tranzactii din acest trimestru s-au realizat in zonele Nord si Pipera, peste 69.000 mp, iar 64% din cererea totala a fost tranzactionata in cladiri de clasa A. In primul trimestru al anului s-au livrat doua proiecte de birouri de tip boutique, cu o suprafata totala de 11.600 mp.

Consultantii de la CBRE au reprezentat unele dintre cele mai mari tranzactii incheiate in aceasta perioada, de 20.000 mp, respectiv 10.000 mp.

Cererea noua si extinderea de spatiu dn primul trimestru al lui 2017 reprezinta 26% din cererea totala. Raportul CBRE mai indica faptul ca 54% din suprafata in constructie estimata peste acest an si pentru anul 2018 este in zona de Vest. Aici urmeaza sa se livreze prima cladire din proiectul Campus 6, dezvoltat de Skanska, Orhideea Towers, dezvoltat de CA Immo, The Bridge, dezvoltat de Forte Partners, Business Garden Bucharest – dezvoltat de Vastint Group si prima cladire din proiectul AFI Tech Park, dezvoltat de AFI Europe.

Raportul CBRE mai arata ca 20% din suprafata in constructie estimata peste acest an si pentru anul 2018 este in zona de Centru. Cel mai mare proiect din zona de Centru este Timpuri Noi Square, dezvoltat de Vastint. Pana la sfarsitul anului 2018, urmeaza sa se mai livreze in zona de centru proiectele Day Tower si Unirii View.

Chiria prime pentru spatii de birouri in Bucuresti a ramas constanta la nivelul de 18.5 euro/ mp, mai indica cifrele prelucrate de CBRE. Stocul modern de spatii de birouri este 2,65 mil mp, din care 44% sunt spatii de birouri de clasa A. Estimarile CBRE sunt ca anul viitor se vor mai livra aproximativ 300.000 mp, astfel ca la sfarsitul anului 2018 stocul modern de spatii de birouri sa depaseasca pragul de 3 milioane de metri patrati.

CBRE este una dintre cele mai mari companii specializate in servicii de consultanta imobiliara, o piata pe care mai activeaza nume precum JLL, Colliers International, Cushman & Wakefield Echinox, Knight Frank sau ESOP Consulting.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri