Producatorii de lacuri si vopsele, una dintre cele mai importante ramuri ale pietei de materiale de constructii, au resimtit un reviriment al industriei de profil in cursul anului trecut, o piata sustinuta atat de proiectele de renovari din casele romanilor, cat si a investitiilor in proiectele noi, cu precadere a activitatii din sectorul rezidential.

Policolor SA, unul dintre cei mai importanti producatori de lacuri si vopsele din Romania, a raportat anul trecut afaceri de 120 de milioane de lei (cca. 26,7 mil. euro), iar pentru acest an mizeaza pe un ritm sustinut de evolutie, marcat atat de proiectele de renovari, cat mai ales de noile dezvoltari rezidentiale, atat a celor unifamiliale, cat mai ales a ansamblurilor rezidentiale.

“Pentru toti jucatorii din piata inceputul de an a fost mai lent din cauza iernii grele si, apoi, a vremii atat de instabile pana imediat dupa sarbatorile de Pasti. Oricum, din ceea ce am observat, piata pare sa isi revina, iar asteptarile noastre vizeaza un an echilibrat din perspectiva consumului. Vopselele lavabile si tencuielile decorative sunt cele mai cerute, timp in care cresc solicitarile de solutii personalizate si inovative. Climatul pozitiv din piata ne face sa fim increzatori in evolutia business-ului, pe care o prognozam la un plus de peste 10% in acest an”, a declarat Marius Vacaroiu (foto cover), CEO al grupului Policolor – Orgachim, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Potrivit datelor Policolor, peste 70% dintre produsele companiei merg catre zona de reparatii (renovari – n.red.), diferenta fiind cea care este absorbita de catre proiectele noi. “In principiu, acest <<split>> reflecta si o realitate economica, regasita in toate majoritatea activitatii producatorilor de materiale de constructii la nivel local”, a adaugat acesta.

In prezent, producatorul de lacuri si vopsele se afla in plin proces de vanzare a terenului pe care se situeaza actuala fabrica a companiei, in care activitatea era concentrata pe productia de vopsele destinate segmentului auto, insa proprietarii companiei pregatesc dezvoltarea unei noi facilitati de productie in care va fi produsa si vopseaua arhitecturala si are va avea o capacitate de productie mult suplimentata.

“Aproximativ doua treimi din vanzarile noastre sunt in zona solutiilor Arhitectural, a lacurilor, vopselelor si a tencuielilor decorative destinate utilizatorilor individuali, diferenta aferenta fiind cea reprezentata de segmentele de Refinish Automotive si Industrie. (…) Deloc suprinzator, din punct de vedere al valorilor, avem un echilibru intre produsele din segment premium - Spor si cele mainstream - Casa Bella. Clientii romani sunt tot mai atenti la calitate si raportul optim dintre pret si beneficii, fapt care arata o schimbare de mentalitate, cel putin in mediul urban. La nivelul volumelor, categoria economy - Vinarom in cazul nostru, este bine reprezentata in zonele rurale sau urban mic”, a mai adaugat seful Policolor.

Conform datelor Policolor, piata locala de lacuri, vopsele si tencuieli decorative s-a ridicat la finele anului trecut la circa 200 de milioane de euro, usor peste valorile publicate de Institutul National de Statistica (INS), care situa piata de profil la o valoare de 191 milioane de euro.

Policolor demareaza in vara procesul de mutare a fabricii in vestul Capitalei

Reconstruction Capital 2 (RC2), fondul de investitii din spatele producatorului de vopsele Policolor, companie cunoscuta si pentru doua exituri importante derulate in ultimul an – din Albalact si compania de recuperare creante Top Factoring, se afla pe punctul de a vinde actualul teren pe care se afla fabrica de vopsele a grupului Policolor, intr-o tranzactie ce ar asigura posibilitatea companiei de a-si reloca activitatea pe o alta platforma industriala, dar si continuarea planurilor de investitii la nivel local.

Intr-un interviu acordat wall-street.ro, Ion Florescu (foto mai jos), actionar majoritar al fondului RC2, sustine ca imediat dupa finalizarea procesului de vanzare a fabricii va demara constructia celei mai noi facilitati de productie de vopsele din Romania.

“Urmatorul exit va fi terenul Policolor din zona Theodor Pallady, lucru care ne-ar permite sa dezvoltam noua fabrica in urmatorii doi ani. Vrem sa incepem constructia fabricii in aceasta vara, deoarece suntem intr-un stadiu foarte avansat cu vanzarea. Am gasit cumparator, practic oricine ar cumpara un astfel de teren ar fi un dezvoltator, iar interesul vine din partea unor jucatori care sunt deja prezenti pe plan local. Sunt investitori interesati atat de proiecte rezidentiale, cat si comerciale”, a declarat Ion Florescu, pentru wall-street.ro.

Ion Florescu, RC2

Dupa ce va finaliza procesul de vanzare a terenului de 14 hectare din zona Theodor Pallady, producatorul de materiale de constructii Policolor va demara relocarea fabricii de lacuri si vopsele din estul Capitalei in zona de Vest a orasului.

“De la jumatatea acestui an vom demara relocarea fabricii de lacuri si vopsele, o investitie ce se va ridica la circa 7 milioane de euro. Avem deja autorizatie de constructie, avem licitatia pregatita, totul depinde de momentul in care vom finaliza tranzactia cu terenul din Theodor Pallady. (…) Termenul de finalizare al constructiei este de 15-18 luni de la pornirea lucrarilor, iar viitoarea facilitate ne va permite sa producem o cantitate mai mare de vopsea, atat decorativa, cat si profesionala, pentru industria auto. (…) Am cumparat deja utilajele, iar acestea ne vor facilita in planul de dezvoltare din perioada urmatoare. Vopselele arhitecturale vor creste performantele de vanzari, practic vom castiga peste 1 mil. euro in fiecare an doar din economia generata de componenta logistica (distributie) si depozitare.

Citeste si:

    Planurile ce vizau o relocare a fabricii din zona Theodor Pallady nu sunt noi, inca din urma cu trei ani de zile fiind in discutii o potentiala vanzare a spatiului extrem de generos pe care compania il detine in estul Capitalei.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Economie »


    Setari Cookie-uri