8 Iunie 2017

Piata rezidentiala in 2017: ce spun reprezentantii New Residence despre investitiile imobiliare si Prima Casa



2017 a adus o serie de schimbari pe piata rezidentiala din Romania, care cunoaste o crestere accelerata si o dezvoltare continua prin proiecte noi. Reprezentantii New Residence, proiect dezvoltat de fondul de investitii British Romanian Investment Partnership (BRIP), subliniaza patru tendinte ce vor caracteriza piata rezidentiala in acest an si modului in care se va dezvolta aceasta in perioda urmatoare.

Normalizarea pietei rezidentiale

Piata rezidentiala din Capitala urmeaza o tendinta de normalizare, cu cresteri constante anuale, intre 5% si 7%. Cresterea pietei nu suplineste insa si deficitul de locuinte, ca urmare a unei cereri ridicate, fapt pentru care va fi nevoie de investitii masive si in anii urmatori.

De asemenea, "persoanele interesate de achizitionarea unei locuinte noi au devenit mult mai preocupate de calitatea imobilului, de la materialele de constructie, pana la facilitatile incluse. Mai mult decat atat, pentru a avea opinii avizate despre calitatea constructiei, unii clienti participa la vizite insotiti de specialisti in domeniu", conform reprezentantilor New Residence.

Svetoslav Radkov / Shutterstock


Tendinta de a reinvesti

In ultimii ani, romanii au inceput sa cumpere locuinte nu neaprat ca urmare a unei nevoi de locuire, ci, de foarte multe ori si ca o modalitate de plasament, prin inchirere. Reprezentantii New Residence afirma ca in cadrul complexului aproape 10% dintre cei care au cumparat o locuinta intentioneaza sa o inchirieze.

Volodymyr Kyrylyuk / Shutterstock


Prima Casa pierde teren

Din procentul de 45% al celor care si-au cumparat deja o locuinta in complexul New Residence, proiect ce va fi finalizat anul acesta, doar 10 % au venit prin programul Prima Casa, potrivit dezvoltatorului. Restul locuintelor au fost cumparate cu fonduri din surse proprii sau prin credite ipotecare standard.

Alexander Raths / Shutterstock


Apartamentele noi, mai scumpe decat cele vechi

Daca pana in 2010 apartamentele din blocuri vechi aveau preturi mai ridicate decat apartamentele noi din cauza cererii foarte mari si a deficitului de proiecte rezidentiale noi, in ultimii ani, preturile locuintelor noi au inceput sa creasca in detrimentul celor vechi. Aceasta este si o consecinta a faptului ca bancile evalueaza locuintele vechi la preturi mai mici.

Din perspectiva reprezentantilor New Residence, aceasta reprezinta o evolutie corecta a preturilor, tinand cont de diferentele ce apar la nivel de facilitati sau tipuri de materiale de constructie folosite.

Milosz Maslanka / Shutterstock




Citeste si