Citeste si

De asemenea, vor mai avea cresteri usoare apartamentele din blocurile noi si din ansamblurile rezidentiale. In schimb, preturile apartamentele din blocurile vechi ar putea creste cu maximum 10%, dupa care pretul va stagna sau chiar va incepe sa scada.

In unele orase, cum ar fi Craiova, Constanta, Tg. Jiu, Vaslui, Drobeta Turnu-Severin si Iasi preturile au ajuns deja la un maxim care depaseste puterea de cumparare a celor mai multi. In alte orase, in care economia este mai dezvoltata, cum ar fi Bucurestiul, Clujul, Timisoara, Constanta este previzibila o crestere de pret, de maximum 10-15%, dupa 1 ianuarie 2007. Exceptie fac garsonierele din blocurile vechi, cele cu confort redus sau aflate la periferie. Tot scaderi vor inregistra si chiriile la birourile aflate in zone semicentrale. In schimb, chiriile la birourile din zonele centrale vor creste.

Se mentin in top, la capitolul terenuri, cele aflate in zonele turistice, cum ar fi cele din Constanta. Aici, preturile nu sunt departe de Bucuresti, iar interesul pentru terenuri extravilane, dar aflate aproape de localitati, este mare. Dupa unele estimari, pretul terenurilor ar putea creste in primele luni ale lui 2007 cu aproximativ 15%.

O explozie a preturilor s-a inregistrat in acest an la Sibiu. Orasul de pe Cibin va fi anul viitor Capitala Culturala Europeana, ceea ce a atras atentia investitorilor. Pretul caselor vechi din centrulorasului a sarit pana spre suta de mii de euro, iar al terenurilor pana la 6.000 de euro-mp in zona centrala. Analistii imobiliari sibieni au estimat ca, daca ritmul achizitiilor de terenuri se mentine, in scurt timp nu va mai fi nimic de vandut in oras.

Oscilatii mari de preturi la chirii se inregistreaza la in marile centre universitare Iasi, Timisoara, Cluj, Craiova, Bucuresti, unde, la chiriile pentru garsoniere si apartamente, preturile urca in fiecare toamna din cauza umarului mare de studenti care nu-si gasesc un loc in camine.

Analistii se asteapta ca anul 2007 sa aduca usoare cresteri la cladirile pentru birouri de nivel mediu si o crestere mai insemnata la cele cu dotari superioare sau aflate in zone centrale.

Tot cresteri sunt asteptate in special la terenurile extravilane aflate in apropierea oraselor mari, unde trebuie mutata o parte din activitatea industriala din interiorul oraselor.

Odata cu integrarea europeana, este previzibila si aparitia unor investitori de talie mondiala pe piata imobliara, a caror orientare, spun analistii, va viza segmentele comerciale cum ar fi birourile, spatiile industriale si cele comerciale.

Locuintele in Bucuresti costa intre 1.000 si 2.500 euro pe metru patrat

Locuintele din Bucuresti se pot achizitiona la preturi cuprinse intre 1.000 si 2.500 de euro pe metru patrat de spatiu construit, in functie de locatie, vechimea imobilului si amenajari, a declarat pentru NewsIn purtatorul de cuvamt al Asociatiei romane a Agentiilor imobiliare, Radu Zilisteanu.

Preturile la cumparare, pentru segmentul rezidential, oscileaza in prezent intre 1.500 de euro pe metru patrat la stocul vechi si 2.500 de euro pe metru patrat la cel nou, in centrul Bucurestiului. In zona semicentrala, pretul la locuinte este, in medie, de 1.300 de euro pe metru patrat la spatiile vechi si de 2.000 de euro la cele noi. In cartierele de periferie, cum sunt Militari, Titan, Berceni, Colentina, metrul patrat de spatiu construit poate fi achizitionat in constructiile vechi de locuinte cu un pret mediu de 1.000 de euro pe metru patrat, in timp ce constructiile noi se vand cu circa 1.600 de euro pe metru patrat, a explicat acesta.

Proiectele noi aduc pe piata suprafete de locuit mai largi decat cele existente. O garsoniera in complexul rezidential Planorama are circa 45 de metri patrati, un apartament de doua camere in ansamblul rezidential Central Park are aproximativ 87 de metri patrati iar un apartament de trei camere in ansamblul rezidential North Point poate avea pana la 133 de metri patrati. Un apartament de patru camete in Green Lake Village poate ajunge la peste 160 de metri patrati.

Garsonierele in constructii vechi de locuinte pot avea suprafete intre 18 si 80 de metri patrati, in timp ce apartamentele vechi cu doua camere pot avea suprafete de la 30 la peste 120 de metri patrati. Apartamentele cu trei camere din stocul vechi de locuinte pot avea suprafete care incep de la circa 60 de metri patrati si pot ajunge pana la 150 de metri patrati. Apartamentele de patru camere in blocurile construite in trecut au suprafete de la circa 80 de metri patrati la circa 140 de metri patrati.

Pe piata imobiliara constanteana se prevad cresteri spectaculoase

Agentiile imobiliare din Constanta prognozeaza cresteri ale preturilor in anul 2007, dar aceasta tendinta este considerata drept una fireasca, neimpulsionata de interventii ale unor jucatori importanti, anunta NewsIn.

Leonard Budescan, directorul firmei de intermedieri imobiliare Euroclass, afirma ca anul viitor va aduce cresteri ale preturilor constructiilor si terenurilor din zona centrala a municipiului Constanta.
Cum va arata harta pietei imobiliare din Romania