Frenezia preturilor din piata imobiliara a atins un nou record in Hong Kong: un loc de parcare, vandut cu 664.000 dolari

In multe locuri din intreaga lume, cu 664.000 dolari iti pot cumpara o locuinta la cele mai inalte standarde de calitate. Inclusiv in Romania, la acesti bani, gasesti cu siguranta o vila de lux in centrul Capitalei sau imprejurimi. Insa, in Hong Kong, aflat intr-o perioada de frenezie a pietei imobiliare, poti cumpara o placa de beton, de 6 metri lungime si 4 metri latime, pentru a-ti parca masina de lux, scrie The New York Times.

In Hong Kong spirala preturilor imobiliare a atins noi recorduri, intr-un oras obisnuit insa cu valori ridicate ale locuintelor. Practic, pretul de 664.000 de dolari platit recent pentru un loc de parcare in Hong Kong reprezinta echivalentul valorii medii de piata a unui apartament obisnuit.

Cumparatorul, identificat drept un director executiv al companiei de Investitii Huarong Investment, a platit uriasa suma de bani pentru un loc de parcare intr-un complex de apartamente de lux, denumit Upton, in districtul Sai Ying Pun. El a cumparat anterior doua apartamente pentru 9,7 milioane de dolari si alte doua locuri de parcare in complex pentru 995 000 de dolari. Tranzactia a devenit imediat un nou record local, depasind valoarea de 615.000 de dolari achitat anterior pentru un loc de parcare, ceva mai ingust, anul trecut.

Spre comparatie, in Bucuresti, pretul unui loc de parcare pentru a un apartament cu valoare peste media pietei se situeaza intre 10.000 si 15.000 de euro. Pretul absurd achitat pentru un loc de parcare in Hong Kong evidentiaza continua frenezie cu care se confrunta piata imobiliara din aceasta metropola, una dintre cele mai scumpe pe metru patrat din lume.

Desi cresterea preturilor constituie profituri mai ridicate pentru dezvoltatori si intermediari, accesibilitatea unei locuinte este din ce in ce mai redusa, fapt care adus si la o serie de proteste de strada in ultimii ani. Autoritatile au poate cea mai mare parte de vina pentru aceasta situatie, in conditiile in care controleaza piata ternurilor destinate constructiilor rezidentiale.

De asemenea, pe langa dezvoltatorii locali din Hong Kong, un oras dens raspandit pe o serie de insuel stancoase si o peninsula, competitia s-a acutizat si pe fondul interesului dezvoltatorilor din China continentala, in cautarea unui loc sigur pentru a isi plasa investitiile. Intrucat dezvoltatorii continentali au sporit concurenta cu vechii giganti imobiliari din Hong Kong, preturile terenurilor si creditarea ipotecara au explodat.

Sursa foto: Ronnie Chua / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri