Ioannis Papalekas (foto cover), care prin compania Globalworh este cel mai mare proprietar de birouri din Romania, si-a consolidat pozitia pe piata imobiliara la nivel local dupa finalizarea achizitiei proiectului Green Court din nordul Capitalei.

Cel mai mare proprietar de proiecte office din Romania a anuntat la finalul saptamanii trecute achizitia celei de-a treia cladiri de birouri din proiectul Green Court, dezvoltat de suedezii de la Skanska, in schimbul a 38 de milioane de euro, valoare bruta.

Pentru constructorul si dezvoltatorul Skanska, tranzactia cu Globalworth reprezinta primul exit dintr-un proiect imobiliar la nivel local, primul al investitorului suedez in Romania.

Localizat in nordul Bucurestiului, in zona Barbu Vacarescu – Floreasca, campusul Green Court Bucharest este primul proiect realizat de Skanska in Romania. Campusul cuprinde trei cladiri de birouri clasa “A”, cu o suprafata inchiriabila totala de 54.300 mp. Globalworth detine deja cladirile “A” si “B” ale complexului, ca urmare a achizitiilor efectuate in iunie, respectiv decembrie 2015. Cladirea “C” are o suprafata de 16.300 mp si a primit certificatul LEED Gold pentru eficienta energetica. In prezent, aici isi desfasoara activitatea companii precum General Motors, Orange, Capgemini, ABB, Legrand sau Merck.

“Alaturi de celelalte proprietati pe care le detinem in aceasta zona, campusul Green Court Bucharest contribuie la intarirea pozitiei noastre in partea de nord a Central Business District (CBD), cel mai extins si cautat hub de birouri din Bucuresti. Aceasta tranzactie reprezinta o etapa foarte importanta pentru indeplinirea obiectivelor noastre strategice si pentru consolidarea portofoliului nostru prin cladiri moderne”, a declarat Dimitris Raptis, deputy chief executive officer si chief investment officer.

Specialistii din piata spun ca actiunile Globalworth sunt naturale, in conditiile in care lichiditatea este relativ scazuta, iar proiectele fanion din Capitala se afla de ceva timp pe lista investitorului imobiliar de origine elena.

“Cred ca Globalworth va dori sa isi diversifice portofoliul deci, pe langa focusul traditional pe birouri in Bucuresti, ne asteptam la achizitii de cladiri de birouri in alte tari din regiune si de proprietati industriale/logistice in Romania. (…) Cu siguranta vom mai vedea deal-uri pe piata de birouri pana la sfarsitul anului avand in vedere ca exista cateva tranzactii in stadiu avansat. Vorbim atat de proprietati cu valoare mare cat si de cladiri mai mici”, a declarat Andrei Vacaru, director al departamentului Capital Markets in cadrul companiei de consultanta imobiliara JLL.

Urmare a finalizarii achizitiei integrale a proiectului Green Court Bucharest, Globalworth isi consolideaza astfel pozitia pe piata in topul proprietarilor de proiecte de birouri, cu un portofoliu impresionant. Printre proiectele dezvoltate si detinute de Globalworth se numara BOB, BOC, City Offices, Green Court (A,B si C), Nusco Tower, Unicredit HQ, Tower Centre International, precum si o serie de proiecte dezvoltate in ultima perioada, cum este cazul Globalworth Tower, Gara Herastrau sau Globalworth Campus.

Suprafata totala a proiectelor de birouri a Globalworth la nivel local depaseste jumatate de milion de metri patrati.

Tot in cursul saptamanii trecute, Banca Europeana pentru Investitii si Dezvoltare (BERD) a investit 50 de milioane de euro intr-o emisiune de obligatiuni in valoare de 550 milioane de euro lansata de Globalworth Real Estate Investments, cel mai mare proprietar si dezvoltator imobiliar de birouri din Romania.

Globalworth a emis obligatiuni pentru a-si consolida sursele de finantare si pentru a isi continua planurile de extindere in interiorul si in afara Romaniei. Aceasta este cea mai mare emisiune publica de obligatiuni lansate de Globalworth, primul Eurobond corporativ care se va lista atat pe Bursa de Valori Irlandeza cat si pe Bursa de Valori Bucuresti si prima obligatiune corporativa din Romania ce a atins nivelul de referinta de cel putin 500 milioane de euro care sa faciliteze includerea obligatiunilor in indicii globali pentru a atrage mai multa lichiditate si vizibilitate.

De la momentul infiintarii companiei Globalworth, in februarie 2013, investitiile derulate au ajuns la circa 814 milioane euro, dintre care 244 milioane euro au fost cheltuiti pe finalizarea achizitiei a patru cladiri de birouri clasa “A” in Bucuresti.

In prezent, compania detine un portofoliu in valoare de circa 1,1 miliarde de euro.

Skanska vinde integral Green Court Bucharest, primul proiect imobiliar dezvoltat in Romania. Suedezii incaseaza 127 mil. euro pe cele trei cladiri clasa A

Skanska, unul dintre cei mai mari constructori si dezvoltatori imobiliari prezenti pe piata din Romania inca din anul 2011, a vandut integral proiectul Green Court Bucharest, in primul sau exit la nivel local, o tranzactie estimata de specialistii din piata la o valoare de circa 127 de milioane de euro.

Pentru suedezi, aceasta tranzactie va permite dezvoltatorului sa isi concentreze investitiile spre celelalte proiecte aflate in curs de constructie.

Lucrarile proiectului Campus 6 din zona Politehnica avanseza intr-un ritm sustinut, constructorul fiind implicat in prezent in dezvoltarea primei faze a proiectului, suprafata totala a proiectului urmand sa se ridice la aproximativ 80.000 mp.

Citeste si:

    Potrivit planului, cele patru structuri din care va fi alcatuit proiectul ar trebui finalizate in intervalul 2020-2022, prima dintre acestea, cea aflata in aceasta perioada in plin proces de constructie, urmand sa fie alcatuita dintr-un turn cu 11 etaje de circa 22.000 mp inchiriabili, ce va necesita o investitie de circa 38 de milioane de euro.

    Pe lista investitorului imobiliar se mai afla doua proiecte – unul in constructie – viitorul sediu al Lidl din zona Aviatiei, - precum si proiectul Equilibrium, unul anuntat de grupul suedez, dar momentan aflat in stand-by. Lucrarile viitorului proiect Equilibrium au fost amanate, insa pana in momentul de fata se stie faptul ca ansamblul va cuprinde doua cladiri de birouri cu regim de inaltime P+11 si un etaj tehnic, ce vor fi situate in strada Gara Herastrau din zona Barbu Vacarescu, in vecinatatea proiectului Green Court Bucharest, recent vandut catre Globalworth.

    Citeste si:

      Skanska (Suedia) este unul dintre cei mai mari dezvoltatori, investitori si companii de constructii prezente pe piata din Romania, sector de activitate pe care se mai regasesc nume precum Globalworth, Immofinanz, Genesis Development (Liviu Tudor), Portland Trust, Ovidiu Sandor, NEPI sau Iulius Group (Iulian Dascalu).

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


      Setari Cookie-uri