"Ultimele tranzactii de cladiri de birouri de clasa A din acest an s-au situat la peste 7% pe an. In ceea ce priveste randamentele tranzactiilor de cladiri de birouri de talie mica si mijlocie, de clasa B plus, asistate de Esop in 2016-2017, randamentele au fost cuprinse intre 6 si 10% pe an", spune Alexandru Petrescu, pentru wall-street.ro.

1. Locatie, locatie, locatie...

1. Locatie, locatie, locatie...

Cu cat locatia este situata in zonele consacrate de cladiri de birouri, cu atat riscul de neocupare este mai mic. Concurenta este insa mai mare si randamentul are tendinta de a se situa mai degraba in zona medie, cand este vorba de cladiri de clasa A si in partea inferioara, atunci cand este vorba de cladiri de birouri de clasa B si C, potrivit Esop.

Sursa foto: Artens / Shutterstock

2. Calitatea cladirii

2. Calitatea cladirii

"Cu cat cladirea este mai noua, cu atat pretul pe metru patrat construit este mai mare. Cumparatorii care aleg cladirea pentru folosinta proprie sunt dispusi sa se raporteze in majoritatea cazurilor la pretul pe mp construit si sunt sanse mai mari sa se intalneasca cererea cu oferta", arata Alexandru Petrescu.

In schimb, "investitorii care evalueaza o proprietatea din perspectiva randamentului anual al investitiei, vor ca oferta sa asigure un randament cat mai mare (8-9% pe an) si in acest caz distanta intre pretul cerut de vanzator si cel oferit de investitor este destul de mare si sunt sanse mai mici sa se intalneasca cererea cu oferta".

Sursa foto: pcruciatti / Shutterstock

3. Calitatea chiriasilor

3. Calitatea chiriasilor

Calitatea chiriasilor care ocupa spatiile de birouri din cladire conteaza iarasi foarte mult si durata contractelor de inchiriere. La cladirile de clasa A contractele sunt in general incheiate pentru perioade de 5 ani, dar exista si contracte semnate pentru 7-10 ani.

La cladirile de clasa B si C chiriasii au contracte de inchiriere mai flexibile, in general pe o perioada de 3 ani. Sunt rare situatiile in care exista contracte ferme de inchiriere pe 7-10 ani la cladirile de birouri mai mici, caz in care valorile de vanzare cresc si automat randamentul investitiei se situeaza in partea inferioara.

Sursa foto: Monkey Business Images / Shutterstock

4. Nevoia de lichiditate a vanzatorului

4. Nevoia de lichiditate a vanzatorului

"Sunt situatii in care anumiti proprietari au nevoie sa vanda o proprietate repede si in astfel de situatii cei care au posibilitatea sa cumpere repede pot obtine randamente de 8-9% pe an. Acest lucru se intalneste mai ales in piata birourilor de clasa B si C. Pentru a valorifica astfel de oportunitati este nevoie ca investitorul sa fie in contact cu agentiile imobiliare specializate in piata de birouri care sa-i poata oferi atat oportunitatile imediat ce ele apar cat si o evaluare rapida si pertinenta a nivelului de chirie pe care il poate obtine pentru imobilul evaluat", spune Alexandru Petrescu.

Sursa foto: YURALAITS ALBERT / Shutterstock

5. Necesitatea de renovare a imobilului

5. Necesitatea de renovare a imobilului

Necesitatea de renovare a imobilului reprezinta o alta modalitate prin care se poate obtine randamente de peste 8% dar acest lucru presupune disponibilitatea investitorului de asumare a riscului de renovare cu tot ceea ce presupune el: evaluarea cu acuratete a costurilor si timpului investit pentru obtinerea autorizatiei de construire, a costurilor pentru renovare, a timpului si costurile de neocupare a imobilului s.a.m.d., arata Esop.

In concluzie, "consideram ca investitia in cladiri de birouri, cu randamente de peste 6% pe an poate sa reprezinte o alternativa la castigurile oferite de instrumentele de economisire bancare si investitorii pot folosi aceasta piata pentru a diversifica portofoliu de investitii pe care il au, dar recomandam apelarea la consultanti cu experienta, care cunosc bine acest tip de business pentru a face o evaluare cat mai exhaustiva asupra riscurilor asociate fiecarui imobil in parte", conchide Alexandru Petrescu.

Sursa foto: yoshi0511 / Shutterstock

Sursa foto: Indypendenz / Shutterstock