Prima jumatate a anului 2017 a fost foarte dinamica din punctul de vedere al activitatii pe piata imobiliara la nivel de Bucuresti si in tara. Noile livrari, extinderi si tranzactii au dus la cresteri considerabile in principalele sectoare – industrial, birouri, retail si investitii. Conform datelor companiei de consultanta imobiliara Colliers International, trendul ascendent va continua pe parcursul anului si va fi dublat de noi cereri si tendinte.

Stocul de spatii logistice, catre un maxim istoric: noi huburi rasar langa Bucuresti

Pe piata de spatii industriale din zona Capitalei au fost livrati aproximativ 150.000 mp, cu precadere in zonele de vest si de nord si in apropiere de autostrada A1, iar cererea a venit din partea sectorului de comert online, auto si FMCG si a companiilor electro-IT si a celor specializate in logistica. Acestea au inchiriat spatii in principalele parcuri industriale: Network One Distribution – 30.000 mp in CTPark Bucharest West, KLG – 9.755 mp in CTPark Bucharest West, Ikea si Heineken – 8.000, respectiv 6.000 mp in LogIQ Mogosoaia.

„Daca ne raportam la activitatea de pe piata industriala de pana acum, ne putem astepta la livrari de aproximativ 250.000 mp in Bucuresti si inca 100.000 mp in restul tarii, pana la finalul acestui an. Dezvoltatorii isi indreapta din ce in ce mai mult atentia catre locatii in curs de dezvoltare precum Timisoara, Sibiu, Pitesti, Cluj-Napoca, Ramnicu Valcea, Brasov sau Roman”, a declarat Mihai Patrulescu, head of strategic analysis in cadrul Colliers International.

Zonele din apropierea Bucurestiului sunt, de asemenea, foarte ofertante din punct de vedere al disponibilitatii fortei de munca necalificate si al apropierii fata de Capitala si de Ploiesti.

"Pe langa Mogosoaia, Chitila si Autostrada A3, comuna Stefanestii de Jos are potentialul de a deveni noul hub logistic, in contextul in care a inceput deja constructia a 35.000 mp si exista cerere pentru inca 150.000 mp”, a adaugat Mihai Patrulescu.

Piata de birouri, unul dintre pilonii dezvoltarii pietei imobiliare: dezvoltatorii, cu ochii pe terenuri in Centru Vest si in zona Expozitiei

In Bucuresti, stocul de spatii de birouri a ajuns la 2,2 milioane mp in urma livrarii a 50.000 mp, din care 30.000 mp ii reprezinta primele doua cladiri ale proiectului Timpuri Noi Square, dezvoltat de Vastint.

Suprafata totala inchiriata a insumat 170.000 mp, iar cererea noua, venita in special din partea firmelor de IT si BPO/SCC, a depasit pragul de 85.000 mp. Cele mai solicitate zone au fost Floreasca-Barbu Vacarescu (45.000 mp inchiriati), Piata Victoriei (CBD) si Centru Vest.

„Din cauza intarzierilor provocate de lipsa fortei de munca si de obtinerea avizelor, numeroase proiecte planificate pentru acest an au fost amanate pentru 2018. Astfel, estimam ca doar 90.000 mp vor mai fi livrati pana la finalul anului 2017, urmand ca in 2018 sa fie livrati aproximativ 300.000 mp de spatii de birouri. Infrastructura slaba din polurile deja aglomerate ale Capitalei va determina dezvoltatorii sa se concentreze pe alte zone de birouri, precum Bulevardul Expozitiei si Centru Vest”, a explicat Mihai Patrulescu.

In ceea ce priveste chiriile, acestea nu au inregistrat fluctuatii majore. Pe termen scurt exista, insa, premisele pentru cresterea chiriilor in anumite zone, cum ar fi Floreasca-Barbu Vacarescu, pe fondul interesului crescut si al scaderii ratei de neocupare. Orasele secundare precum Cluj-Napopca, Iasi sau Timisoara au inregistrat cresteri ale chiriilor cauzate de un nivel al cererii ce depaseste oferta.

„Se contureaza doua tendinte in randul proprietarilor: cei care dezvolta rapid si inchiriaza agresiv si cei care asteapta momentul potrivit pentru a inchiria la preturi mai mari. Activitatea din piata a dovedit ca ambele strategii dau rezultate, astfel ca proprietarii cu pozitionare pe termen lung se apropie de nivelul de chirie urmarit, in timp ce competitia are cladirile complet ocupate”, a adaugat Mihai Patrulescu.

Noi scheme de retail:180.000 mp de proiecte apar pe harta Romaniei

Sectorul de retail a fost marcat de interesul pentru noi dezvoltari de retail. Desi stocul de spatii comerciale a crescut cu doar 30.000 mp, urmand ca inca 150.000 mp sa fie livrati pana la finalul anului, noile proiecte vor include parcuri de retail in orasele mai mici, respectiv extinderi ale centrelor comerciale existente din orasele mari.

De asemenea, nevoia din ce in ce mai mare de servicii si facilitati in apropierea locului de munca va impulsiona dezvoltarea schemelor de retail in noile spatii de birouri.

2017, cel mai bun an pentru investitii din perioada post-criza: doar in prima jumatate a anului, tranzactii de peste 400 milioane de euro

Piata de investitii a avut o evolutie spectaculoasa, valoarea totala a tranzactiilor din prima jumatate a acestui an depasind 400 milioane euro. Au fost incheiate tranzactii mari in sectoarele de industrial si retail, cele mai importante fiind vanzarea depozitului Dacia Pitesti catre Globalworth, tranzactie intermediata de catre Colliers International, pentru un total de 42,5 milioane euro, respectiv tranzactia dintre Iulius Group si Atterbury Group.

„Valoarea medie a tranzactiilor a crescut semnificativ in comparatie cu anul trecut si estimam ca 2017 va fi in continuare un an foarte bun pentru piata de investitii. Volumul ridicat de tranzactii demonstreaza ca piata devine mai lichida, iar investitorii sunt interesati de diversificarea portofoliului. De asemenea, observam o tendinta a investitorilor internationali de a crea parteneriate cu dezvoltatori locali. Acest dinamism va duce la un volum total al investitiilor de 1 miliard euro in acest an, marcand cel mai bun an pentru aceasta piata din perioada post-criza”, a mai punctat Mihai Patrulescu.

Colliers International este una dintre cele mai mari companii de consultanta imobiliara din Romania, o piata pe care mai activeaza nume precum CBRE, JLL, Cushman & Wakefield Echinox, Knight Frank sau ESOP Consulting, dar si Coldwell Banker, cea mai mare companie de consultanta imobiliara specializata in sectorul rezidential.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri