Exista, asadar, o serie de factori, precum asezarea in bloc, vecinatatile, lumina naturala din locuinta, sistemul de incalzire, balcoanele s.a.m.d. care pot scumpi sau ieftini o locuinta, procent ce se aplica intotdeauna, la cumparare, dar si la revanzare (luati mai ieftin, dati mai ieftin, luati mai scump, dati mai scump). Navigheaza pe acest slide pentru a afla care sunt acesti factori si ce impact au asupra pretului de vanzare al unei locuinte.

1. Zona (10-300%)

1. Zona (10-300%)

Strainii spun "location, location, location" lucru care incepe sa se inradacineze ca principiu si in piata imobiliara din Romania, diferentele de pret pe zone fiind din ce in ce mai mari, la fel si calitatea constructiilor noi. Acum, in Romania, "location" inseamna mult mai mult decat pe vremea parintilor nostri si chiar mai mult decat acum cativa ani, mai ales in marile orase, unde piata s-a dezvoltat accelerat.

"Location" inseamna nu doar zona, dar si vecinatati - printre care apropierea de parc este cea mai importanta, nivel al infrastructurii, facilitati urbane, facilitati sociale, metode de petrecere a timpului liber in apropiere. Preturile medii pe metru patrat la apartamente similare ca si design si confort, dar situate in zone ultracentrale sau de lux pot fi si de trei ori mai mari decat cel al apartamentelor din cartierele obisnuite.

"Zona este cel mai important factor in alegerea locuintei si se reflecta cel mai mult in pret. In functie de zona sunt de vanzare apartamente cu pretul mediu pe metru patrat de trei ori mai mare in zona Kiseleff, decat in zona Berceni, din Bucuresti", spune specialistul in real estate, Maria Seder Neda.

Sursa foto: a40757 / Shutterstock

2. Arhitectura si designul (10-25%)

2. Arhitectura si designul (10-25%)

Constructia cu stil, opera a unui arhitect cunoscut este cu 10-25% mai scumpa decat una obisnuita; apartamentele din blocurile tip vila pot fi cu 5-10% mai scumpe decat din cele obisnuite de patru etaje.

"Exista insa o serie de elemente care pot fi trecute usor cu vederea de catre cumparatorii de locuinte, dar care au o mare importanta in stabilirea pretului si mai apoi in gradul de confort al locuintei, precum sunt designul, locul de parcare, lumina naturala, terasele etc. O locuinta luminoasa, linistita, cu balcoane unde poti respira aer curat este placuta, confortabila, dar este si mai valoroasa, se vinde mai repede si mai scump atunci cand vom dori sa ne mutam in alt loc”, afirma Maria Seder Neda.

Sursa foto: Alexander Mazurkevich / Shutterstock

3. Locul de parcare (5%-20%)

3. Locul de parcare (5%-20%)

La un apartament de bloc, costul unui garaj difera in functie de materialele din care este facut si ajunge uneori la jumatate din valoarea locuintei, din cauza numarului foarte mic de garaje existente pe langa blocuri, in comparatie cu alte tari. Pentru un loc de parcare in fata blocului scapati insa mai ieftin si proprietarul va poate cere cel mult cu 5% mai mult decat pentru un apartament similar, dar fara loc de parcare.

Acest rationament se poate urmari si la case, dar o casa, oricat ar fi de dichisita, se cumpara mai greu daca nu are loc de parcare sau garaj. In cazul apartamentelor noi, un loc de parcare poate costa si 20% in plus, peste pretul locuintei.

Sursa foto: CaseyMartin / Shutterstock

4. Lumina naturala (5%-15%)

4. Lumina naturala (5%-15%)

Lumina naturala adauga la pretul locuintei inca 5% in plus pentru fiecare latura luminata natural. Daca locuinta este scaldata in lumina doar pe o latura (minim), atunci este cu 5% mai ieftina decat una cu lumina naturala pe doua laturi; atunci cand sunt trei laturi luminate, se mai poate adauga 5% fata de pretul uneia cu doua laturi, iar atunci cand are lumina naturala pe toate fatadele, locuinta este mai scumpa cu 15%.

Sursa foto: Sursa foto: a40757 / Shutterstock

5. Etajul (10-15%)

5. Etajul (10-15%)

Un apartament situat la parter intr-un bloc cu lift este mai ieftin cu 10-15% fata de unul situat la etajele imediat superioare; un apartament aflat la ultimul etaj este cu 15-20% mai ieftin decat unul de la etajele intermediare (din cauza izolatiei de pe bloc, care trebuie refacuta periodic si de care nu le pasa vecinilor de bloc, care cu greu cotizeaza la reparatii; in plus, la ultimul etaj, vara este mai cald si iarna mai frig).

Exceptie fac doar apartamentele de tip penthouse, de lux nu respecta aceasta regula, pentru ca in acestea se investeste pe masura in izolatie, sisteme de ventilatie si aer conditionat, terase inverzite, piscine s.a.m.d..

Sursa foto: mukphoto / Shutterstock

6. Linistea, traficul redus in zona (10%)

6. Linistea, traficul redus in zona (10%)

Linistea, traficul redus in zonei reprezinta un alt factor important. Daca apartamentul da direct la strada, intr-o zona intens circulata, zgomotoasa, cu tramvaie si magazine la parter, pretul poate fi scazut cu pana la 10%.

Sursa foto: a40757 / Shutterstock

7. Balcoanele (5-10%)

7. Balcoanele (5-10%)

Existenta si numarul balcoanelor ridica pretul unui apartament sau case, cu 5-10%. Din prezenta balcoanelor castiga si esteticul, locuinta arata mult mai bine, dar si functionalul, pentru ca mareste suprafata casei. Apoi, o vedere deosebita de la un balcon sau o terasa e relaxanta.

Sursa foto: Oleksiy Mark / Shutterstock

8. Sistemul propriu de incalzire (5%)

8. Sistemul propriu de incalzire (5%)

Pentru un sistem propriu de incalzire (centrala termica sau soba cu gaze) se calculeaza cu 5% mai mult decat pentru un apartament legat la reteaua de termoficare sau o casa cu soba cu lemne sau carbuni.

9. Inaltimea blocului (3%)

9. Inaltimea blocului (3%)

Inaltimea blocului - daca un bloc are peste cinci etaje, apartamentele trebuie sa fie cu 3% mai ieftine decat intr-un bloc cu patru etaje si lift din aceeasi zona.

Sursa foto: Andrey_Popov / Shutterstock

Sursa foto: nednapa / Shutterstock