Un nou val de cresteri ale preturilor locuintelor vechi se anunta odata cu modificarea normelor BNR privind acordarea creditelor, apreciaza compania imobiliara Esop. Potrivit analistilor Esop, noile norme privind creditarea vor limita accesul populatiei cu venituri medii la achizitia locuintelor din proiectele imobiliare noi, drept pentru care atentia acestora va ramane focusata asupra imobilelor construite inainte de '89.

"Populatia cu venituri medii va avea acces la proiectele noi care vor fi livrate pe piata in perioada urmatoare doar daca legislatia privind creditul ipotecar va fi completata si daca vor fi luate masuri suplimentare de incurajare a achizitiei de locuinte", se specifica intr-un comunicat al companiei, citat de Mediafax.

"Desi lucrurile par sa se aseze pe fagasul normal, totusi se observa o discrepanta intre veniturile medii pe care oamenii le au, preturile medii ale ofertelor rezidentiale si conditiile de finantare", apreciaza analistii Esop. Potrivit acestora, pana in 2008 sunt asteptate pentru livrare proiecte insumand 8.000- 9.500 de locuinte destinate clasei medii. In conditiile in care salariul mediu din Romania este de 240 euro pe luna, in timp ce in Bucuresti persoanele din clasa medie care lucreaza in mediul privat castiga in medie 700 euro pe luna, preturile noilor proiecte vor fi cuprinse intre 800-1.400 euro/ mp construit, plus TVA. Narcis Gorea, managing director al companiei de evaluare si consultanta Real Estate Advisory Group (REAG), ne-a declarat ca salariul mediu este departe de a oferi romanului accesul la un credit in vederea achizitionarii unei locuinte.

Potrivit acestuia, clasa de mijloc, careia i se adreseaza din ce in ce mai multe proiecte imobiliare, va beneficia in urmatorii 3-5 ani de adevarate chilipiruri. Solutia pentru faptul ca in prezent "cu 40.000 euro reusesti sa cumperi o garsoniera in blocuri vechi" va fi reprezentata, conform lui Gorea de "noile proiecte care in 3-5 ani vor oferi spre vanzare apartamente la standarde medii, cu suprafete generoase, de 3 camere la 80.000- 90.000 euro".

"Credem ca prin masurile luate de BNR se trateaza efectele si nu cauzele cresterii preturilor la locuinte, cauze care se regasesc mai degraba in deficitul de locuinte cu care populatia se confrunta si a ritmului in care, in ultimii 16 ani, s-au construit cladiri noi pentru clasa medie", apreciaza analistii Esop.

Masurile propuse de acestia pentru impulsionarea achizitiei de locuinte in cladiri noi sunt completarea legislatiei creditului ipotecar cu reglementarea intabularii bunurilor viitoare si a ipotecarii bunurilor viitoare, dupa modelul tarilor europene, pe baza autorizatiei de constructie si a planurilor de arhitectura, urmand ca dupa masuratorile cadastrale sa se faca o corectie ulterioara cu privire la suprafata finala construita. Acestia propun promulgarea legii de responsabilizare a constructorilor, prin care sa se respecte termenele de predare a imobilului, preturile agreate prin contract si calitatea lucrarii, oferindu-se mai multa siguranta bancilor si cumparatorilor.

Referitor la normele BNR, secretarul general al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Carmen Mihaita ne-a declarat ca "nu cred ca acestea vor fi motivele pentru care vor creste preturile". Faptul ca salariile clasei medii se situeaza "in jurul sumei de 1.000 euro, fara discutie creditele contractate pe perioade mari vor fi solutia viabila pentru acesti tineri", apreciaza Mihaita, care a subliniat ca rambursarile vor fi reprezentate de sume mici "care concureaza chiriile".

Potrivit modelului european aplicat fara doar si poate pe pietele vecinelor de tranzitie unde "preturile au cunoscut o usoara scadere de 10- 15%, dupa care au crescut din nou", normele impuse de Banca Nationala vor fi "doar unul dintre factorii" importanti din aceasta perioada, a conchis Mihaita.

La sfarsitul lunii octombrie BNR a inasprit conditiile pentru creditarea populatiei si totodata a inclus leasingul financiar, cea mai frecventa forma de leasing in Romania, in categoriile creditelor de consum si imobiliare.

La evaluarea bonitatii solicitantului se va avea in vedere ca angajamentele totale de plata lunare, ale solicitantului si ale familiei acestuia, respectiv principalul, dobanda si orice alte costuri decurgand din contractul de credit, indiferent de creditor, inclusiv din creditul a carui acordare se solicita, sa reprezinte cel mult 40% din veniturile nete lunare ale solicitantului si, dupa caz, ale familiei acestuia, stabileste norma intrata in vigoare la 23 octombrie.

Conform BNR, angajamentele de plata lunare, respectiv principalul, dobanda si orice alte costuri legate de creditele imobiliare, inclusiv de imprumutul care se solicita, indiferent de creditor, nu vor depasi 35% din veniturile nete ale solicitantului si, dupa caz, ale familiei acestuia.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri